Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikko Franckin kortit

Kulttuuri
 
Vesa Sirén Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kapellimestari Mikko Franck (s. 1979) uskoo, että ”kaikella on tarkoitus”. Näin on helppo ajatella, niin kahtalaiset kortit Franck elämäänsä sai.

Sairaala oli hänen toinen kotinsa lapsuuden astman vuoksi. 12-vuotiaana polvi vioittui jalkapallopelin ja epäonnistuneen korjausleikkauksen vuoksi. Ravinnon imeytymishäiriö vaivasi koko lapsuuden. Kun se meni ohi, mies muhevoitui. Sitten löytyi liian kapea valtimo päästä. Sitten poskionteloja leikeltiin toistuvasti.

Vastapainona on ainutlaatuinen musiikillinen lahjakkuus.

Arvostetun Harrison / Parrott -agentuurin pomo Jasper Parrott sattui lukemaan 1990-luvulla Jorma Panulan haastattelun, jossa tämä mainitsi uudesta teinilahjakkuudesta. Se sai Parrottin lentämään Vaasaan kuuntelemaan Franckin johtaman koululaiskonsertin. Eihän tuollaista tapahdu kuin saduissa. Kansainvälinen ura avautui välittömästi.

Kuin satua tämäkin: maaliskuussa 2014 Franck sai paikkokeikan Wienin valtionoopperasta kapellimestarin sairastuttua. Hän johti Puccinin La bohèmen esityksen ilman sekunninkaan harjoituksia Wienin filharmonikkojen kanssa. Hän onnistui.

Sitten toinen kapellimestari riitaantui ohjaajan kanssa, ja Franck sai Wagnerin Lohengrinin ensi-illan. Sen väliajalla Wienin filharmonikot kysyivät häntä kesäkonserttiinsa, koska Maris Jansons oli sairastunut.

Ja kun Wienin valtionoopperan ylikapellimestari Franz Welser-Möst lähti ovet paukkuen, Franckille annettiin hänen produktioitaan.

Nyt Milanon La Scala on pyytänyt Franckia johtamaan Verdin Rigolettoa.

”Täytynee mennä opettamaan, miten Verdiä soitetaan”, Franck naureskelee itsekin vähän epäuskoisen näköisenä.

Uskooko Franck kohtaloon, kun elämässä on ollut niin huonoa ja niin hyvää onnea?

”Joku niitä naruja vetelee, näin uskon”, Franck sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat