Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Pariisin varjelluin salaisuus” – kapellimestari Mikko Franck esittelee valtakuntansa

Kapellimestari jätti Kansallisoopperan ja sai uuden salin Pariisin sydämeen. Oopperat hän tekee Wienin filharmonikkojen ja Milanon La Scalan kanssa.

Kulttuuri
 
Mikko Franck esittelee: "Pariisin varjelluin salaisuus"
Mikko Franck esittelee: "Pariisin varjelluin salaisuus"
Kapellimestari Mikko Franck esittelee HSTV:lle Maison de la Radion uuden konserttisalin, joka on "Pariisin varjelluin salaisuus". Franck kertoo työstään Ranskan radion filharmonikkojen uutena ylikapellimestarina ja täyssuomalaisesta konsertista, johon orkesterin nimikkosäveltäjä Magnus Lindberg ja sellotaiteilija Anssi Karttunen osallistuivat. Mutta palaako Franck enää koskaan Kansallisoopperaan? Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus ja editointi: Juhani Niiranen

Pariisi. Ranskan radion päärakennus Maison de la Radio löytyy helposti RER-junan Avenue du Pdt. Kennedy -aseman vastapäätä, mutta sisäänkäynti on suljettu.

Nuolet johtavat rakennuksen toiselle puolelle. Kävelemme yksitellen sisään metallinpaljastimen läpi. Lopulta olemme rakennuksen ytimessä, uudessa konserttisalissa.

”Tämä on Pariisin tarkimmin varjeltu salaisuus”, Ranskan radion filharmonikkojen ylikapellimestari Mikko Franck sanoo.

Pariisissa on vuoden sisällä avattu kaksi uutta konserttisalia, mutta Jean Nouvelin vau-arkkitehtuuria edustava Philharmonie de Paris sai kaiken mediahuomion.

”Radio kohteli tätä vähän kuin uutta studiota, mutta ongelmaan on havahduttu ja organisaatiota uudistetaan”, Franck vakuuttaa. Musiikintuntijat toki tietävät salin, mutta turisteille se on vielä vieras.

Turvatarkastukset ovat Pariisissa nyt arkipäivää.

”Charlie Hebdo -iskun jälkeen oville ilmestyivät raskaasti aseistetut vartijat. Uuden terrori-iskun jälkeen pääovi suljettiin.”

Franck oli Vaasassa Panula-kapellimestarikilpailun tuomaristossa, kun terroristit iskivät.

”Tulin takaisin etuajassa. Tämä konsertti piti filmata, mutta kaksi tuotantoyhtiön ihmistä menehtyi iskussa.”

Hän ei silti pelkää Pariisia.

”Tämä on nyt yksi turvallisimmista kaupungeista maailmassa. Vaikka ravintoloissa oli iskun jälkeen hyvin tilaa ikkunapöydissä.”

juhani niiranen / hs
Mikko Franckin konserttisali on piilossa Maison de la Radion sisuksissa.
Mikko Franckin konserttisali on piilossa Maison de la Radion sisuksissa.

Franck debytoi Ranskan radion filharmonikkojen edessä jo 12 vuotta sitten.

”Molemminpuolinen kiinnostus ja luottamus heräsivät välittömästi. Tämä on äärimmäisen taitava muusikkokunta, jolla on halu kehittyä. Ohjelmisto on laaja Haydnista nykymusiikkiin ja soinnissa on kiinnostavaa lämpöä, joka sopii myös minulle tärkeään oopperaan.”

Franckin edeltäjä oli nimekäs legenda Myung-whun Chung.

”Hän on mestari luomaan hetkiä. Minun työni on kehittää myös tarkkuutta. Jatkumoa on pidettävä yllä eikä vain jäädä hehkuttelemaan sointia!”

Franck vie ohjelmistoa suomalaiseen suuntaan. Tämän kauden nimikkosäveltäjä on Magnus Lindberg. Viime viikolla hän johti täyssuomalaisen konsertin Sibeliusta, Kokkosta, Rautavaaraa ja Lindbergiä arvovaltaiselle yleisölle. Salissa istuivat esimerkiksi kapellimestarit Esa-Pekka Salonen ja Susanna Mälkki sekä Led Zeppelin -legenda John Paul Jones.

”Suomalainen musiikki on minulle läheinen asia, joten on selvää, että se on voimakkaasti läsnä. Sibelius ei ole Ranskassa niin tunnettu kuin muualla, mutta kun sitä soitetaan, vastaanotto on aina erinomainen.”

Harjoituksissa Franck näyttäisi pitävän puheliaan orkesterin jämptimmin työssä kuin Belgian kansallisorkesterin, jonka ylikapellimestarina Franck oli 2002–2007.

Orkesterin erinomainen konserttimestari Svetlin Roussev vahvistaa asian harjoitustauolla.

”Sekä Chungilla että Franckilla on ihmeelliset aivot ja valtava tietous. Molemmat ovat myös mukavia, mutta Mikko vaatii kuria, mitä me tarvitsemmekin. Chung halusi meidän olevan itsenäisiä ja kuuntelevan toisiamme. Mikko näyttää asiat selkeästi, mikä tuo turvallisuutta.”

Harjoitusten jälkeen Franck kertoo lisää orkesteristaan. Siihen kuuluu 140 muusikkoa.

”Orkesteri jakautuu välillä kahtia tekemään kaksi ohjelmistoa samalla viikolla. Kaikkiaan teemme 55 konserttiohjelmistoa vuodessa. Itse johdan vähintään 15 viikkoa vuodessa sekä kiertueet ja levytykset päälle.”

Radiolla on myös 102-henkinen Ranskan kansallisorkesteri.

”Orkesterien fuusiosta ei enää puhuta, mutta väki tulee vähenemään sopeuttamistoimissa. Viimeksi aamulla pidin puolentoista tunnin palaverin pääjohtajan kanssa, ja uskon että täällä tehdään hyviä päätöksiä. Tahtotila on, että musiikki täällä soi entistä uljaammin.”

Suomessa Franck muistetaan Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana vuosilta 2006–2013.

”Olen kiitollinen, että elämääni osui sellainen jakso ja että 34-vuotiaana minulla oli tämä työ odottamassa.”

Franck aiheutti Helsingissä kränää yritettyään uudistaa solistikuntaa erorahatarjouksin ja venytettyään penniä budjettivastaavana. Nyt orkesteri kuitenkin jo kaipaa esityksissä Mikko Franckin luotettavia käsiä. Michael Güttlerin kausi jää lyhyeksi. Kansallisooppera etsii jälleen uutta ylikapellimestaria.

Franck sanoo, että häntä ei ole pyydetty Kansallisoopperaan vierailuille. Kansallisoopperan taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven mukaan pyyntö on esitetty kaudelle 2017–2018.

”Kaikki kutsut ovat samalla viivalla, ja ratkaisuun vaikuttaa taiteellinen kiinnostavuus. Ooppera vie aikaa, ja lähinnä teen sitä Wienin valtionoopperassa.”

Franck on yhä impulsiivinen. Hän etsi asuntoa Pariisista, mutta muuttikin Tallinnaan.

”Minut kutsuttiin johtamaan Neeme Järven perumia konsertteja ja muistin, miksi nuoruudessani olin viihtynyt niin hyvin Tallinnassa. Nyt asun meren rannalla seitsemän minuutin ajomatkan päässä lentokentältä, josta on suora yhteys Pariisiin.”

Franckin kausi Pariisissa kestää kolme vuotta kahden vuoden jatko-optiolla.

”Se on takaportti, mutta viihdyn erinomaisesti. Teemme pian myös levytyksiä ja kiertueita esimerkiksi Wieniin, Berliiniin ja Kaukoitään.”

Pidemmälle hän ei ole elämäänsä suunnitellut.

”Asiat ovat menneet luontevasti, joten turha tässä on seuraavia askelia suunnitella. Wien-kuviokin tuli suunnittelematta. Elämä yllättää aina kuitenkin.”

Juhani Niiranen / HS
Mikko Franck viihtyy hyvin Pariisissa.
Mikko Franck viihtyy hyvin Pariisissa.
Juhani Niiranen / HS
Mikko Franck on saanut 36-vuotiaana haltuunsa Ranskan radion filharmonikkojen 140-henkisen orkesterin Maison de la Radion uudessa konserttisalissa.
Mikko Franck on saanut 36-vuotiaana haltuunsa Ranskan radion filharmonikkojen 140-henkisen orkesterin Maison de la Radion uudessa konserttisalissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat