Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yliopistolla järjestetään 375-juhlavuoden varjojuhlat ”ilman brändiä ja Alex Stubbia” – yliopistoväki kyllästyi sivistyksen tallomiseen

”Grahn-Laasosen, Stubbin ja Sipilän ajattelussa yliopisto on olemassa lähinnä sen takia, että voitaisiin tuottaa härpäkkeitä ja myydä ne Kiinaan”, sanoo Janne Saarikivi.

Kulttuuri
 
Vesa Moilanen
Yliopistolaiset järjestävät perjantaina protestina varjojuhlan, jossa ei puhuta innovaatioista vaan kulttuurista, sivistyksestä ja tieteestä.
Yliopistolaiset järjestävät perjantaina protestina varjojuhlan, jossa ei puhuta innovaatioista vaan kulttuurista, sivistyksestä ja tieteestä. Kuva: Vesa Moilanen

Helsingin yliopistolla järjestetään perjantaina ”vielä yksi Helsingin yliopiston 375-vuotisjuhla ilman innovaatiota, brändiä ja Alex Stubbia.” Varjojuhlilla protestoidaan sivistyksen vähättelyä ja yliopiston roolin typistämistä paikaksi, jossa tuotetaan innovaatioita yritysmaailman käyttöön.

”Yliopiston 375-vuotisjuhlat olivat sen verran kehnot”, perustelee juhlahanketta kielitieteilijä Janne Saarikivi, joka on mukana tapahtuman järjestämisessä.

”Yliopisto oli tilannut vuosijuhlan kunniaksi meille imagon mainostoimistolta ja saanut aikaan sen, että vietiin vakiintunut metroaseman nimi, saatiin yliopiston rehtoraattiin auto jonka rekisterinumero on HY-375 ja Porthanian seinään tuli kuvia, joissa malleilla on päässään jonkinlaisia tennispallon näköisiä pampuloita. Ja sitten Alexander Stubb on käynyt sanomassa meille että innovoikaa tyypit.”

Yliopiston henkilöstön keskuudessa on monia, jotka eivät tunnista omaa yliopistoaan brändi- ja innovaatiopuheesta, Saarikivi sanoo.

”Siksi me järjestämme flashmob-henkisesti oman yliopistojuhlan, joka eroaa virallisista juhlista siten, ettei siellä puhuta innovaatioista, yritysyhteistyöstä, yliopistorankingeista eikä tulostavoitteista, vaan niistä asioista, joita yliopistolaiset kokevat itse tekevänsä ja joista he ovat itse ylpeitä – kulttuurista, sivistyksestä, tiedosta, tieteestä.”

Pekka Elomaa
Janne Saarikivi
Janne Saarikivi

Tapahtuman taustalla ei Saarikiven mukaan ole organisaatiota tai poliittista agendaa.

Varjojuhlissa ei myöskään ole suoranaisesti kyse protestista leikkauspolitiikkaa kohtaan, vaikka eduskunnan täysistunnossa nuijittiin läpi tällä viikolla yliopistojen määrärahojen kymmenien miljoonien eurojen leikkaukset.

Kyse on yliopistoväen laajemmasta protestista sitä kohtaan, että rahan merkityksen koetaan korostuvan yliopistoissa sivistyksen ja kulttuurin kustannuksella. Protesti ei ole ensimmäinen lajiaan.

Tänä vuonna Saarikivi on ollut mukana järjestämässä muun muassa suosittua ”turhan tiedon kurssia” sekä katuluentoja, joita mainostettiin ”työelämän tarpeisiin vastaamattomana tapahtumana Helsingin yliopiston 375-vuotisjuhlan kunniaksi”.

Laittamalla professorit luennoimaan kaduille kritisoitiin sitä, ettei yliopiston hallinnossa puhuta enää kriittisyydestä, sivistyksestä, kulttuurista tai viisaudesta vaan innovaatioista, rankingeista ja brändeistä.

”Me olemme akateemisia ihmisiä, tyyppejä jotka rapsuttelevat ruukunsirpaleita mudasta, tutkivat suffikseja babylonialaisissa piirtokirjoituksissa tai vispaavat maidon proteiineja jossain koeputkessa. Emme me tajua mitään konsulttimeiningistä, jossa joku on keksinyt meille imagon, joka on samanlainen kuin kaikkien maailman liikeyritysten”, Saarikivi sanoo.

Erityisesti yliopistolaisia korpeavat perinteisen akateemisen laadunarvioinnin rinnalle tulleet muut mittarit.

”Että Helsingin yliopisto on nyt maailman 67. paras, ikään kuin yliopistoja voisi mitata kuin makkaraa”, Saarikivi sanoo.

”Se kuulostaa yhtä järkevältä lauseelta kuin se, että Lemminkäisen äiti on maailman 67. paras taulu tai että Sibeliuksen Karelia-sarja on maailman 67. paras biisi.”

Elokuussa kerrottiin, että Helsingin yliopisto oli 67. sijalla niin sanotulla Shanghain listalla, joka vertailee yliopistoja ympäri maailmaa.

Mitattavia tavoitteita on yliopistoihin ajettu erityisesti opetus- ja kulttuuriministeriön taholta.

Saarikivi viittaa yliopistoväkeä suututtaneeseen kirjeeseen, jonka opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen lähetti lokakuussa yliopistojen johdolle. Ministeri vaati yliopistoilta tehokkuutta.

”Sen viesti oli, että otamme teiltä rahat ja vapauden pois, ja sitten kysymme teiltä, että miten aiotte olla maailman huipulla ja millä alalla”, Saarikivi sanoo.

”Grahn-Laasosen, Stubbin ja Sipilän ajattelussa yliopisto on olemassa lähinnä sen takia, että voitaisiin tuottaa härpäkkeitä ja myydä ne Kiinaan kunhan ne on yksityistetty johonkin firmaan”, Saarikivi sanoo.

Hänen mukaansa pitäisi muistaa, ettei yliopisto ole yhteiskunnan foliohattujen tuotekehitysosasto.

”Koko yhteiskunta, koko Suomi, sehän on yliopiston tuote. Helsingin yliopiston seinien sisällä on keksitty 1840-luvulla se idea, että tässä pitäisi luoda joku valtio.”

Kiinalaisille myytäviä innovaatioitakaan ei synny ilman vapaata tiedettä.

”Ei ole ollut konsulttia joka sanoi, että innovoikaapa sähkövalo jotta saamme siitä rahaa. Sähkökin on keksitty magnetismin tutkimuksen sivutuotteena”, Saarikivi sanoo.

Syksyn mittaan lukuiset yliopistot ovat ilmoittaneet yt-neuvotteluista. Helsingin yliopisto uskoo joutuvansa vähentämään jopa 1 200 työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä.

Yt-neuvotteluita on käyty tai käydään parhaillaan myös Aalto-yliopistossa, Itä-Suomen yliopistossa, Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, Vaasan yliopistossa ja ruotsinkielisessä Åbo Akademissa.

Poliitikot halveksivat yliopistoa ja sivistystä, Saarikivi sanoo.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) puhui joulukuun alussa A-Studiossa ”kaiken maailman dosenteista, jotka kertovat, että tätä ja tätä ei saa tehdä”.

”Jos hän olisi sanonut noin homoista tai naisista tai ay-liikkeestä, Kansalaistorilla olisi 100 000 ihmisen mielenosoitus ja Sipilä olisi joutunut eroamaan.”

”Sivistystä voi Suomessa lyödä kuin vierasta sikaa vaikka me emme pärjää ollenkaan ilman sitä.”

Varjojuhla järjestetään perjantaina 18. joulukuuta klo 16 Helsingin yliopiston päärakennuksen pienessä juhlasalissa.

Tilaisuudessa puhuvat muun muassa arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila, filosofi Thomas Wallgren ja kirjailija-tutkija Laura Lindstedt. Tilaisuudessa laulaa Maija Vilkkumaa.

Ville Männikkö
Syyskuussa opiskelijat valtasivat Porthania-rakennuksen vastustaakseen hallituksen leikkauspolitiikkaa.
Syyskuussa opiskelijat valtasivat Porthania-rakennuksen vastustaakseen hallituksen leikkauspolitiikkaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat