Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Linnan juhlissa 169-logolla hätkähdyttäneen teatterintekijän uusi näytelmä: ”Tämähän on läpeensä feminististä toimintaa”

Kolttasaamelaisen Pauliina Feodoroffin ja Rospuutto-teatterin Elonkehä-esitys saapuu huhtikuussa Inarista Helsinkiin.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Pauliina Feodoroff
Teatteriesitys Elonkehä käsitteleee ilmastonmuutosta ja alkuperäiskansoja. Laura Rämä ja Mirjami Heikkinen ovat esityksen klovneja.
Teatteriesitys Elonkehä käsitteleee ilmastonmuutosta ja alkuperäiskansoja. Laura Rämä ja Mirjami Heikkinen ovat esityksen klovneja. Kuva: Pauliina Feodoroff

Inari. Inarin keskustassa sijaitsevan kulttuuritalo Sajoksen aulassa on kolmisenkymmentä ihmistä. Enempää ei esitykseen mahtuisikaan. Rospuutto-teatterin Elonkehä – laulujemme pitää muuttua (jotta me voisimme muuttua) on kolmiosainen dokumenttiteatteriesitys alkuperäiskansoista ja ilmastonmuutoksesta.

Sen on ohjannut Rospuutto-teatterin johtaja, kolttasaamelainen Pauliina Feodoroff, joka viime viikolla asteli Linnan juhliin ILO-sopimuksen numero 169 ohimossaan. Alkuperäiskansojen oikeuksia ratifioivaa sopimusta Suomi ei ole allekirjoittanut.

Lähes nelituntisessa esityksessä ilmastonmuutos sekä luonnonvarojen riisto tekevät alkuperäiskansojen kulttuurista uhanalaista. ”Alkuperäiskansojen oikeudet ovat luonnon oikeuksia”, Feodoroff sanoo.

Elonkehän materiaali perustuu uusimpaan tietoon ilmastonmuutoksesta, perinnetiedosta, Tero ja Kaisu Mustosen tiedeartikkelista tehdystä kuunnelmasta sekä Tom Millerin ja Nuin-Tara Keyn Jukajoki-dokumentin kuvista.

Esitykseen on haastateltu myös Feodoroffin sukulaisia.

Elonkehässä kaikki liittyy kaikkeen. Ilmastonmuutos tekee valtaväestönkin kulttuurista uhanalaista. Johdattelijoina toimivat klovnit Laura ( Laura Rämä ) ja Mirre ( Mirjami Heikkinen ).

”Tärkeää oli tuoda yhteen tiedettä ja alkuperäiskansojen paikallista tietoa. Mietin, miten voisin luoda dialogia näiden kahden tiedon välille.”

Dialogi on asia, johon alkuperäiskansojen on Feodoroffin mukaan lähdettävä mukaan. Feodoroff on kauan surrut sitä, että hänen kansansa elämäntapa ei nykymenolla tule jatkumaan.

”Yksi väylä ulos toivottomuudesta on vahvistaa omaa olemassa olemisen kokemusta ja itsetietoisuutta.”

Artikkeliin liittyvät

Elonkehä ei tyydy pelkästään tiedon jakamiseen vaan tavoittaa ihmisestä muutakin kuin rationaalisen. Se on yksi syy, miksi kertojina toimivat Rämä ja Heikkinen esiintyvät klovneina.

He huomasivat, että esitystä oli tekemässä kolme pienikokoista naista. Suurin osa tiedeartikkeleista on miesten tuottamia ja suurin osa perinneyhteisöissä on miehiä.

Naisesikuvia on vähän.

”Tajuttiin että hyvänen aika, tämähän on läpeensä feminististä toimintaa. Tavallamme yritimme muuntaa sitä tietoa myös omiin kehoihimme ja elää sitä tietoa omien kehojemme kautta.”

Kanadalainen cree-intiaanien heimoon syntynyt laulaja-lauluntekijä Buffy Sainte-Marie ja hänen elämäntyönsä mainitaan Elonkehässä monta kertaa. Buffy ja hänen sukulaisensa on riistetty perheistään ja siteet sukuun on katkaistu. Häntä on pahoinpidelty pienenä. Hänen ympäriltään ammuttiin ja vangittiin ystäviä.

Kun hänestä tuli muusikko, hänen levynsä olivat pitkään radiosoittokiellossa.

”Kaiken tämän jälkeen hän on 74-vuotiaana uskomattoman elinvoimainen, esittää kappaleitaan sata lasissa! Jos hän jaksaa, niin kyllä meidänkin on jaksettava.”

Alkupuolella näytetään inupiaq-aktivisti Victoria Hykes Steeren puhe videolta. Siinä hän ja hänen kansansa uneksivat toisenlaisesta maailmasta, jossa sanat ovat eri tavalla pyhiä ja maailma on ehjä.

Feodoroffin mukaan on perverssiä, että ilmastokonferensseihin halutaan aina joku alkuperäiskansan edustaja maskotiksi. ”Minkä takia halutaan kuulla heidän kokemuksensa, jos sen kuuleminen ei koskaan vaikuta mihinkään?”

Esityksen johtopäätöksissä on yhtäläisyyksiä Naomi Kleinin Tämä muuttaa kaiken -kirjan kanssa. Klein kuvaa, miten Kanadan alkuperäiskansojen perinteinen elinkeino ja elintavat ovat parhaita tapoja puolustautua ekokatastrofilta.

Pelkät sähköautot ja energialamput eivät riitä, vaan suhteemme koko olemassaoloomme pitää muuttua.

Siitä ei Feodoroffin mukaan uskalleta puhua.

Länsimainen kulttuuri toimii hänestä kuin masentunut.

”Todellinen elinvoima on kuitenkin vain paikoissa ja niiden kanssa ja niistä yhä elävissä ihmisissä.”

Nuoret saamelaiset hallitsevat nykyaikaisen vaikuttamisen keinot. Feodoroff huomattiin Linnan juhlissa, ja nuorista taiteen ja politiikan aktiiveista muodostuva Suohpanterror näkyy ja kuuluu.

”Saamme eniten voimaa niistä ihmisistä, jotka ovat luontaiselinkeinossa mukana. Siinä vaiheessa, kun mettästä katoaa pyytäjät ja poronhoitajat niin siinä tapahtuu suuri mielen menetys, mielen oheneminen.”

Martti Kainulainen
Pauliina Feodoroff Linnan juhlissa.
Pauliina Feodoroff Linnan juhlissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat