Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisena lakki pois päästä

Kulttuuri
 
Maria Säkö

Ohjaaja Pauliina Feodoroffille oli tärkeää, että kun tutkija Tero Mustonen tuli ensimmäistä kertaa käymään hänen luonaan, hän sanoi, että näin suomalaisena täytyy ottaa lakki pois päästä ja pyytää anteeksi, kun koltan pihaan tulee.

”Se tuntui niin hätkähdyttävältä ja suurelliselta että hän aloitti näin.”

Suomessa valtaväestö ei tunne saamelaisten suurta tarinaa. Elonkehä – laulujemme täytyy muuttua (jotta me voisimme muuttua) muistuttaa ilmastonmuutoksen lisäksi siitä, että ainoastaan luonnontieteelliset faktat eivät lisää ihmisen ymmärrystä hänestä itsestään ja ympäristöstään tarpeeksi.

Sofi Oksasen Puhdistus avasi silmämme neuvostoajalle aivan toisella tavalla kuin mikään aiempi asiatieto.

Saamelaisista ovat kirjoittaneet sekä saamelaiset itse että valtaväestöön kuuluvat kirjailijat mutta ainakaan vielä ne eivät ole nostattaneet suurta keskustelua sorrosta.

Päivi Alasalmi on julkaissut kaksi saamelaisten historiaa kuvaavaa romaania. Mikko-Pekka Heikkisen Lappiin sijoittuvissa fantasiaa ja politiikkaa yhdistävissä kirjoissa saamelaisilla on tärkeä osa. Feodoroffin vuonna 2010 kirjoittama näytelmä Amerikka avasi myös saamelaisten sortokokemuksia.

ILO-sopimuksen ratifiointi ei etene. Vaikuttaa siltä, että lisää tarinoita tarvitaan. Lisää lauluja, jotta saamelaisten kokema syrjintä todella ymmärretään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat