Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tehokas teatteri ei ole välttämättä hyvä teatteri

Talouselämä listasi Suomen tehokkaimmat teatterit ja orkesterit. Vertailu tulee keskelle jännitystä, sillä kulttuuritukiin odotetaan muutoksia. Voi vain toivoa, ettei päätöksiä tehdä tehokkuuden perusteella.

Kulttuuri
 
Kalle Kervinen
Aino Frilander
Aino Frilander

Joulu on käsillä, ja moni teatteri ja orkesteri pelkää tämänvuotisten joululahjojen olevan ne viimeiset.

Valtio ja kunta säästävät jo valmiiksi pienistä kulttuurirahoista, ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen asetti syksyllä virkamiesryhmän uudistamaan valtionosuusjärjestelmää, jolla jaetaan tukia museoille, orkestereille ja teattereille.

Tuloksia luvattiin vuoden loppuun mennessä, mutta aikataulua on rukattu: Nyt niitä joudutaan HS:n tietojen mukaan odottamaan ensi vuoden puolelle.

Jos tukijärjestelmää uudistetaan, millä perusteella päätetään, keiltä lähtee ja keille annetaan?

Joulunalusjännitystä lisää Talouselämässä tänään julkaistu laskelma siitä, mitkä ovat Suomen tehokkaimmat teatterit ja orkesterit.

Tehokkuus oli määritelty taulukoimalla se, minkä taulukoida voi: julkinen tuki, katsojamäärät, esiintymisten määrä, kokonaistulot.

Tehokkuuskärkeen nousivat komediateatteri Arena ja Helsingin Barokkiorkesteri. Se on kyseenalainen kunnia.

Totta kai myös taidelaitosten kohdalla voi puhua tehokkuudesta ja rohkaista omaan varainhankintaan. Varmasti Suomessa on teattereita ja orkestereita, jotka voisivat markkinoida itseään paremmin, kehittää yleisöä houkuttelevia esityskonsepteja tai järjestää työskentelyään vähän tehokkaammaksi.

Tehokkuutta saa vertailla, ei sitä kukaan kiellä. Vaaralliseksi se muuttuu, kun sen pohjalta tehdään arvotuksia. ”Sankarit ja kurjat”, Talouselämä otsikoi.

Ollakseen sankari kannattaa esittää helpostisulavaa viihdettä ja käyttää freelancereita, joista on helppo päästä nopeasti eroon. Kannattaa olla valtionosuusjärjestelmän ulkopuolella, jolloin on helpompi saada apurahoja säätiöiltä. Ei kannata toimia kiinteissä tiloissa suuressa kaupungissa, sillä vuokrat ovat kalliita. Ei kannata olla kunnallinen orkesteri, jonka tarkoitus on tuottaa kuntalaisille kohtuuhintaisia konsertteja. Ei varsinkaan kannata olla Kansallisooppera, jonka sisällä ovat sekä orkesteri, ooppera että baletti verstaineen. Tehotonta!

Kun taidelaitokset pannaan taloudelliseen tehokkuusjärjestykseen ja jätetään sisällöllinen tehokkuus eli taiteellinen laatu huomioimatta, listaus on muodollisesti pätevä mutta järjetön.

Talouselämän laatu sivuutetaan vetämällä yhtä kuin -merkki yleisömäärän ja laadun välille.

”Listojen kärkijoukolla on vahvat taiteelliset näytöt, jotka yleisö palkitsee käymällä esityksissä”, toimittaja Seija Holtari kirjoittaa.

Taiteellisesti korkeatasoisin ja yhteiskunnallisesti merkittävin näytelmä ei kuitenkaan välttämättä ole se, johon tilausbussit kantavat remuavia pikkujouluseurueita ilta toisensa jälkeen.

Tehokkuuden vertailu ilman sisältöä on kuin yliopistojen arviointi opiskelijoiden kirjoittamien sivumäärien perusteella.

Talouselämä perustelee vertailunsa huolella tulevaisuudesta. Kun julkiset rahat vähenevät, ovat vahvoilla ne, joilla on rahaa omasta takaa.

”Tukien jakajat eivät vakavasti vertaile kulttuurin panoksia ja tuottoja”, Holtari kirjoittaa.

Ehkä syystäkin.

”Perustelu on, että kulttuurista yhteiskunnalle syntyvää hyötyä on mahdoton tarkalleen mitata.”

Se pitää paikkansa, tai on ainakin melko hankalaa.

”Edessä on lukuisia teatterien ja orkesterien lakkautuksia, jos päättäjät uskovat numeroita.”

Onneksi päättäjät ovat osanneet tähän asti katsoa muutakin kuin pelkkiä numeroita. Voi vain toivoa, että he osaavat tehdä niin jatkossakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat