Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joululaulut kaikuvat kirkoissa, mutta mistä ne kertovat? Testaa, tunnetko laulujen synnyn ja sisällön

Mikä on sylvia? Mitä ovat auvo, virsta ja kystä kyllä?

Kulttuuri
 
Marko Happo
Kun Kallaveden kirkossa laulettiin kauneimpia joululauluja kaksi vuotta sitten, mukana olivat tonttuhattuinen Friida (vas.), Albert ja Birgit Palm.
Kun Kallaveden kirkossa laulettiin kauneimpia joululauluja kaksi vuotta sitten, mukana olivat tonttuhattuinen Friida (vas.), Albert ja Birgit Palm. Kuva: Marko Happo

Tänä viikonloppuna Suomen kirkoissa on tungosta, kun nekin, joita ei messussa yleensä näe, kokoontuvat laulamaan kauneimpia joululauluja.

Esimerkiksi Helsingin kirkoissa on tänä sunnuntaina ainakin kaksikymmentäyksi joululaulutilaisuutta, kuorojen konsertit ja muut yhteislaulutilaisuudet vielä päälle.

Joululaulut ovatkin monilla meistä selkäytimessä. Veisaamme sulavasti, miten ”äiti on laittanut kystä kyllä” ja ”mieltä viihtävää kuin muinen lasna”. Joulupukkiakin odottavat ”silkohapset”. Siis mitkä?

Sitä, että joululaulujen kieli on niin kaukana nykypuheesta, on aika ajoin kritisoitu. Eikö laulujen sanoja voisi modernisoida? Kuka enää ymmärtää agraari-Suomen sanastoa?

Voit kokeilla omaa tietämystäsi HS-visassa, jossa kysellään tuttujen joululaulujen sanojen merkityksiä ja myös asioita niiden alkuperästä.

Kielitoimiston sanakirjatoimittaja Taru Kolehmainen käsitteli asiaa Helsingin Sanomien Kieli-ikkuna-pakinassaan jo 2004 ja selvitteli taas kerran joululaulujen yleisimpiä käsittämättömyyksiä.

”Vanhahtavat sanat ovat rakkaita, vaikka kaikkea ei ymmärtäisikään”, Kolehmainen kuitenkin totesi ja päätyi toivomaan, ettei mikään kielenuudistuskomitea pääsisi joululaulujen kimppuun.

Joitain klassikkoja on yritettykin uudistaa. Esimerkiksi Sakari Topeliuksen En etsi valtaa, loistoa -sanoista on olemassa uusi Niilo Rauhalan suomennos, joka löytyy 1986 uudistetusta Virsikirjasta virtenä 31.

Siihen tehtiin merkittäviäkin muutoksia. Kolmannen säkeistön ”Luo köyhän niin kuin rikkahan saa joulu, ihana” on muodossa: ”Jo, joulurauha, saavu, jää nyt joka sydämeen”.

Näin tekstistä häivytettiin sen alun perin mainitsema sosiaalinen eriarvoisuus.

Vanha näyttää kuitenkin jyräävän, sillä joululaulutilaisuuksiin Rauhalan suomennos ei ole levinnyt.

Myös tuoreimmassa Suomen Lähetysseuran Kauneimmat joululaulut -vihkosessa En etsi valtaa, loistoa lauletaan entisellä, tuntemattoman suomentajan käännöksellä.

Testaa HS:n joululauluvisassa, kuinka hyvin tunnet joululaulujen syntytarinat ja sisällöt.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat