Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historiallisen keskustan Vittoriano on sorsittu monumentti Roomassa

Valkoisena hohtava Vittoriano on turistien ehkä kaikkein huonoiten tuntema muistomerkki Italian pääkaupungissa.

Kulttuuri
 
Tony Gentile / Reuter
Vittorianon suunnitellut arkkitehti Giovanni Sacconi kuoli kesken monumentin rakennustöiden.
Vittorianon suunnitellut arkkitehti Giovanni Sacconi kuoli kesken monumentin rakennustöiden. Kuva: Tony Gentile / Reuter

Keuhkokuumeeseen 57-vuotiaana kuolleen Vittorio Emanuele II:n monumentti on Rooman sorsituin monumentti. Piazza Veneziaa hallitsevan massiivisen muistomerkin virallinen nimi Vittoriano ei viittaa voittoon – vittoria – vaan kuninkaaseen. Kesäkuun 4. päivänä vuonna 1911 käyttöön vihitty rakennelma ei synnytä ristiriitaisia tunteita yksin siksi, että Vittorio Emanuele II oli yhdistyneen Italian ensimmäinen kuningas.

Toisen maailmansodan jälkeinen tasavaltainen Italia ei ole juuri haikaillut kuningaskunnan perään – päinvastoin. Tässä kontekstissa on ymmärrettävää, että erityisesti roomalaiset pitävät monumenttia suurellisena, mahtipontisena ja pröystäilevänä – yksinkertaisesti rumana.

Kriittistä suhtautumista ei ole suinkaan loiventanut se, että monumentin useita kymmeniä vuosia kestänyt rakennusvaihe tuhosi osan historiallista Capitolium-kukkulaa. Sama kohtalo oli lähistön varhaiskeskiaikaisilla rakennuksilla.

Vittoriano on modernin maailman haava antiikin laskoksissa.

Valkoisena hohtava Vittoriano on turistien ehkä huonoiten tuntema monumentti Roomassa, vaikka siihen niveltyy monia äärimmäisen mielenkiintoisia tarinoita, jotka olisi syytä tuntea. Vittoriano eli Isänmaan alttari on nimittäin myös tuntemattoman sotilaan hautapaikka. Tuntemattoman sotilaan päätyminen Vittorianoon on jännittävä luku Italian historiaa.

Italian parlamentti hyväksyi elokuussa 1921 lain tuntemattoman sotilaan hautaamisesta Vittorianoon – symbolinen ele, jolla haluttiin kunnioittaa kaikkia ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneiden tuntemattomia sotilaita. Upseereista ja sotamiehistä koottu toimikunta kaivatutti esiin sotilashautausmailta kuusi ruumista, joiden henkilöllisyyttä ei tiedetty. Ruumiit laskettiin samanlaisiin puuarkkuihin.

Sen jälkeen alkoi valintaprosessi.

Triesteläinen kansannainen Maria Bergamas toimi lopulta onnettarena ja valitsi tuntemattoman sotilaan kuuden nimettömän vainajan joukosta – hänen oma poikansa oli kadonnut Suuren sodan aikana taistelussa. Toimituksessa Bergamasin tarkoitus oli laskea valkoinen kukka valitsemansa arkun kannelle. Pysähtyessään valitsemansa arkun ääreen hän ei muistanut sovittua proseduuria, vaan asetti arkulle mustan hartiahuivinsa ja piti ruusun itsellään.

Näin kansa tavallaan voitti valtion. Musta huivi symboloi Maria Bergamasin syvää yksilöllistä surua, valkoinen kukka olisi vertautunut taas valtion kunnioittamaan kuolemaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat