Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuolivatko he pakkaseen vai hyökkäsikö jääkarhu – uutuuskirja ratkoo kohtalokkaan naparetken arvoitusta

Bea Uusma käytti viisitoista vuotta selvittääkseen, mitä ruotsalaiselle naparetkikunnalle tapahtui vuonna 1897

Suvi Ahola HS

Näinkin voi tietokirjan tehdä: omasta pakkomielteestään.

Ruotsalainen kuvittaja ja kirjailija Bea Uusma (s. 1966) löysi omansa 1990-luvun puolivälissä, kun tylsissä juhlissa käteen sattui kirja insinööri Salomon Andréen naparetkestä 1897.

Uusma istui nojatuolissa ja luki, jäi koukkuun. Juhlista lähdettyään hän alkoi etsiä käsiinsä kaikkea, mitä aiheesta oli kirjoitettu, ja tutkia kolmen epäonnisen tutkimusmatkailijan jäämistöä, papereista sukulaisiin.

Kaikkiaan Uusmalta meni viisitoista vuotta, kun hän uppoutui miehiin, jotka katosivat matkatessaan Pohjoisnavalle vetykaasupallolla, ja joiden jäännökset löytyivät sattumalta vasta kolmekymmentäkolme vuotta myöhemmin: kolme luurankoa umpijäässä, ruostuneita säilyketölkkejä ja teltan repaleet.

Kun Uusma kokosi aineistoaan, hän käytti myös omaa kuvittajankoulutustaan, ja niin syntyi poikkeuksellinen, visuaalinen ja filosofinen tietokirja. Ei ihme, että Naparetki – Minun rakkaustarinani palkittiin 2013 Ruotsissa August-palkinnolla ja on käännetty nyt viidelle muullekin kielelle.

Kirjan – eli rakkaustarinan tai pakkomielteen – ansiosta muuttuivat käsitykset siitäkin, mitä Andréen retkikunnalle oikein tapahtui. Näin Bea Uusma tuli kirjoittaneeksi myös historiaa uudelleen.

”Olin 36, kun aloitin lääkäriopinnot”, Uusma kertoi joulukuun alussa Suomen-vierailullaan.

Jo vuoden Andréen retkikuntaa tutkittuaan hän tajusi, että tietoa ja taitoa tarvittiin lisää. Muuten jäljelle jääneistä luista, kudoksista ja muista fyysisistä dokumenteista ei saisi tarpeeksi irti. Muuten arvoitus ei ratkeaisi.

Suuri osa jäänteistä oli koottu Andrée-museoon Etelä-Ruotsin Grännaan. ”Hakeuduin töihin lähimpään sairaalaan, jotta olisin aineistoa lähellä”, Uusma muistelee.

Ajatus kirjasta syntyi vähitellen. Tosin Uusma kirjoitti jo 1999 lastenkirjan Astronauten som icke fick landa. Se kertoo vuoden 1969 Apollo 11 -kuulennosta ja etenkin Michael Collinsista. Hän oli kolmesta astronautista se, joka ei ikinä saanut astua kuun pinnalle.

Lastenkirja on Uusman mukaan Naparetken pikkusisko. Siinäkin lukija saa eteensä lentäjien varusteet, pitkän valmistautumisen, paljon valokuvia ja lukuja. Tylsästä materiaalista kasvaa maagisesti tarina luonnonvoimien uhmaamisesta, kaukokaipuusta ja koti-ikävästä.

Naparetkessäkin kerron pienestä ihmisestä kaukana kotoa, yksin ja tyhjyyden keskellä.”

Insinööri Andréen ilmapurjehdus jäi Ruotsin ainoaksi naparetkihankkeeksi, mutta se liittyy valtavaan, kansainväliseen innostukseen, jolla 1800-luvun lopulla ryhdyttiin kartoittamaan maapallon pohjoisia ääriä.

Suomalainen Adolf Erik Nordenskiöld valloitti Koillisväylän 1878, ja kymmenen vuotta myöhemmin norjalainen Fridtjof Nansen hiihti Grönlannin poikki.

Pohjoisnavalle yritettiin jo 1700-luvulla, mutta varsinaisesti sinne päästiin vasta paljon myöhemmin. Amerikkalaisen Robert Pearyn käyntiä 1908 ei ole kyetty kunnolla todistamaan, ja vielä 1920-luvullakin norjalainen Roald Amundsen pääsi navan yli vain ilmalaivalla.

Tällainen ylitys oli myös 42-vuotiaan Salomon Andréen mielessä, kun hän alkoi 1890-luvulla kerätä rahaa naparetkeään varten.

”Oikeastaan hän olisi halunnut lentää Atlantin yli, mutta sellaista matkaa kukaan ei halunnut rahoittaa. Andrée oli kuitenkin hyvä suustaan, taitava innostamaan ihmisiä, ja niin navan ylitykseen löytyi sponsoreita.”

Retkikuntaan valittiin kaksi muutakin jäsentä.

”He olivat nuorempia. Knut Frænkel kutsui itseään insinööriksi, vaikkei ollut tehnyt niitä töitä lainkaan, ja Nils Strindberg oli opiskellut fysiikkaa, matematiikkaa ja tähtitiedettä. Yhdelläkään ei ollut kokemusta naparetkistä tai eräelämästä.”

Matkaan Huippuvuorilta piti lähteä jo edellisekesänä 1896. Silloin retkikuntaan kuulunut meteorologi lähti kotiin vakuututtuaan siitä, ettei ilmapallo selviäisi lentomatkasta.

”Tilalle valittiin Frænkel. Häntä Andrée kuvaa muistiinpanoissaan tyhmäksi mutta sopuisaksi”, Uusma kertoo

Kun hän analysoi Andréen leiristä 1930-luvulla löytyneitä päiväkirjoja kielentutkijan kanssa, hän löysi muitakin todisteita siitä, ettei retkikunnan johtaja ollut oikea mies paikalleen.

”Hän oli epäsympaattinen, häiriintynyt ihminen”, Uusma huokaa.

Andréen tuhoisa huolettomuus, jopa uhmakkuus, ei sinänsä ole outoa. Moniin 1800-luvun tutkimusmatkoihin kuului vaarallista epäkäytännöllisyyttä.

Brittiläiset herrasmiehet kuolivat keripukkiin kalaa ja riistaa kuhisevilla jäätiköillä, ja vainajien repuista löytyi kunnon varusteiden sijaan hopea-aterimia, backgammon-pelilautoja ja nahkaselkäisiä klassikoita.

Andréen retkikuntakin pakkasi ilmapallonkoriin eri maiden valuuttaa, samppanjaa ja silkkikaulaliinoja, jotta saapumista Siperiaan, Alaskaan tai Kanadaan voisi juhlia kunnolla.

Kun tuuli kääntyi suotuisaksi heinäkuussa 1897 ja ilmapallo päästettiin liikkeelle, siitä irtosivat ohjaamiseen tarvittavat laahausköydet. Pallo nousi korkealle ja lensi ilman holttia kunnes laskeutui kolme päivää myöhemmin jäälle. Siihen päättyi ilmapurjehdus.

Miehet vaelsivat hitaasti ja tuskaisesti jäälautalta toiselle, kunnes osuivat Valkosaarelle, Huippuvuorilta koilliseen. He pysyivät hengissä kolme kuukautta: kun leiri 33 vuotta myöhemmin löydettiin, huomattiin, että muistiinpanot päättyivät lokakuun alussa.

”Ruotsissa kaikki yli nelikymmenvuotiaat tietävät tarinan insinööri Andréesta”, Bea Uusma sanoo. ”Kun retkikunta katosi, miehistä tuli kansallissankareita, ja aikanaan heidät haudattiin arvokkain menoin. Heistä on myös kirjoitettu kasapäin kirjoja ja tutkimuksia.”

Ylpeys vaihtui pikkuhiljaa kummastukseen siitä, mikä veti miehet katastrofaalisen huonosti valmistellulle retkelle.

Uusman mukaan kaikkia yhdisti toive sankaruudesta ja sen hyödyistä: Andrée oli kyllästynyt työhönsä patentti- ja rekisterivirastossa, Strindberg halusi tehdä vaikutuksen kihlattuunsa. Tiedettä ja sankaruutta yhdistävä naparetki tuntui juuri sopivalta tempaukselta, varsinkin kun ne olivat suurta muotia muuallakin.

Ehkä nytkin tehdään jotain samankaltaista? Tutkimukselta vaikuttavaa, mutta itse asiassa heppoista, huonosti perusteltua ja vaarallista?

”Varmasti”, Uusma sanoo. ”Lääkärinä kauhistun esimerkiksi sitä, miten pidämme aina nykytietämystä parhaana. Näin ajattelivat aikanaan nekin lääkärit, jotka suojautuivat rutolta naamioiden taakse. Varmaan sadan vuoden päästä nauretaan hankkeille, jotka nyt edustavat lopullista asiantuntemusta.”

Historian epäluotettavuudesta kertoo sekin, miten pian Uusmalle selvisi, ettei vuosikymmenten aikana totena kerrottu tarina Andréen retkikunnan lopusta pitänyt paikkaansa.

”Eniten toistettiin, että he kuolivat trikiineihin eli jääkarhun lihasta saamiinsa loisiin, vaikka nykyisin tiedetään, ettei se juuri tapa. Se oli vastaus, johon tyydyttiin, kun ei tutkittu aineistoa tarpeeksi tarkkaan.”

Uusma teki sen: tutki ruumiiden jäänteet, muut todisteet ja löytöpaikan valokuvat, teki dna-kokeita, kävi Valkosaarella etsimässä lisää materiaalia. Kun kaikki tämä levitetään Naparetki-kirjassa lukijan eteen, prosessi on samalla kertaa arkeologiaa ja modernia salapoliisityötä.

”Luulen, että kirjan menestys perustuu juuri tähän”, Uusma sanoo. ”Nuorille lukijoille tarina Andréen seikkailusta ja tuhosta oli aivan uusi ja siksi niin kiehtova.”

Täyttä varmuutta miesten kuolemasta ei ole vieläkään, mutta sen Uusma on selvittänyt, että kaikkien loppu oli erilainen.

”Strindberg kuoli muita aiemmin, koska hänet oli haudattu. Luulen, että hänet tappoi jääkarhu. Frænkel löytyi makuulta teltasta, ehkä hänkin oli haavoittunut. Andrée taas kuoli istuallaan kallionkielekkeellä. Hän ei ampunut itseään, mutta ehkä hän otti morfiinia.”

Kuulostaa todennäköiseltä. Ilmapurjehdus oli päättynyt täyteen tuhoon, pimeä ja pitkä napaseututalvi alkamassa eikä mitään pelastusta näköpiirissä.

Kaikkea ei silti ole vieläkään kerrottu, Uusma paljastaa.

”Leiripaikan hiekasta on kuukausi sitten kaivettu esiin villapaita, joka on vereltä näyttävän aineen tahrima. Se lienee Frænkelin, mutta nyt pitää tutkia, onko aine verta, ja jos on, kenen. Ihmisen vai jääkarhun? Miesten sukulaisten avulla mahdollisen veren alkuperää voi selvittää tarkemminkin.”

Tutkimukset siis jatkuvat, pakkomielle ja rakkaustarina elää. Historiakin voi muuttaa edelleen muotoaan.

”Ja jos kirjastani otetaan uusia painoksia, voin lisätä niihin uusia sivuja, sitä mukaa kun saan uusia tietoja selville.”

Bea Uusma: Naparetki – Minun rakkaustarinani (Expeditionen. Min kärlekshistoria). Suom. Petri Stenman. Like. 290 s.

Markus Jokela / HS
Bea Uusma (s. 1966) on kuvittaja ja kirjailija, joka kouluttautui myös lääkäriksi, jotta pääsisi naparetkikunnan kohtalon ytimeen.
Bea Uusma (s. 1966) on kuvittaja ja kirjailija, joka kouluttautui myös lääkäriksi, jotta pääsisi naparetkikunnan kohtalon ytimeen.
Retkikunta jäätiköllä. Kolmella miehellä oli kullakin 200 kilon painoinen reki vedettävänään.
Retkikunta jäätiköllä. Kolmella miehellä oli kullakin 200 kilon painoinen reki vedettävänään.
Valokuva tyttöystävä Anna Charlierista löytyi Nils Strindbergin tavaroiden joukosta.
Valokuva tyttöystävä Anna Charlierista löytyi Nils Strindbergin tavaroiden joukosta.
Insinööri Salomon August Andréen ruumis sellaisena kuin se löydettiin 1930.
Insinööri Salomon August Andréen ruumis sellaisena kuin se löydettiin 1930.
Syksyllä 1930 Andréen retkikunnan leiri löytyi sattumalta, ja jäänteet kuljetettiin Ruotsiin.
Syksyllä 1930 Andréen retkikunnan leiri löytyi sattumalta, ja jäänteet kuljetettiin Ruotsiin.
Kun Bea Uusma tutki Nils Strindbergin alushousut, joiden oikea lahje oli revennyt, kankaasta löytyi viisi viiltoa, kuin jääkarhun kynsien jäljet.
Kun Bea Uusma tutki Nils Strindbergin alushousut, joiden oikea lahje oli revennyt, kankaasta löytyi viisi viiltoa, kuin jääkarhun kynsien jäljet.
Andrée-retkikunnan päiväkirjoja säilytetään Ruotsin tiedeakatemiassa.
Andrée-retkikunnan päiväkirjoja säilytetään Ruotsin tiedeakatemiassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat