Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän lama ja Stadionin remontti vievät ulkomaiset supertähdet Suomesta

Yhden suuren stadionin Suomi on palannut konserttitarjonnassa maailmanpolitiikan vauhdittamana 1980-luvulle.

Kulttuuri
 
Ilkka Mattila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n musiikkitoimittaja.
Leena Koskela
Bruce Springsteen esiintyi Stadionilla vuonna 2012.
Bruce Springsteen esiintyi Stadionilla vuonna 2012. Kuva: Leena Koskela

Olympiastadionin vanhaa irtaimistoa myydään parhaillaan remontin alta pois kirpputorilla. Stadionin verkkosivuilla tarjotaan 90 eurolla pukukopin penkkiä. Penkeillä ovat kuulemma istuneet Jari Litmasen lisäksi myös Michael Jackson ja Madonna.

Ehkä ovatkin, Jackson oli pukukopissa keikan alkua odottamassa elokuussa 1997 ja Madonna 15 vuotta myöhemmin.

Maailman suurimpia poptähtiä käy Suomessa edelleen harvoin. Ensimmäisen kerran Olympiastadionilla soitettiin rockia syyskuussa 1970, esiintyjänä oli The Rolling Stones. Seuraava rocktapahtuma tuli vasta 22 vuotta myöhemmin, kun Dire Straits esiintyi stadionilla.

Sen jälkeen stadionkonsertit ovat toki yleistyneet. Parhaina kesinä niitä on ollut useampiakin.

Kaiken kaikkiaan Helsingin Olympiastadionilla on järjestetty 45 vuoden aikana kuitenkin vain 36 rock- tai popkonserttia, jos mukaan ei lasketa Elämä lapselle -tyyppisiä monen esiintyjän tapahtumia. Uusimpina mukaan ovat tulleet kotimaiset supertähdet Cheek ja Jari Sillanpää.

Ensi vuonna käynnistyvä remontti sulkee Olympiastadionin kolmeksi kesäksi, joten seuraavan kerran siellä soitetaan aikaisintaan vuonna 2019.

Toista samanlaista konserttipaikkaa Suomessa ei ole. Tampereen Ratinan stadionilla ovat käyneet monet suuret artistit AC/DC:stä Bruce Springsteeniin, mutta Ratinaan mahtuu parhaimmillaan noin 30 000 katsojaa, ja esimerkiksi ensi kesänä Eurooppaa kiertävä Coldplay tekee keikkansa vähintään 50 000 ihmisen stadioneilla.

Coldplayn kiertueen lähin keikka on heinäkuussa 65 000 ihmistä vetävällä Friends Arenalla Tukholmassa.

Viime kesänä käyttöön otetussa Hämeenlinnan Kantolan tapahtumapuistossa olisi tilaa yli 50 000 ihmiselle, ja ensi kesänä siellä nähdäänkin tällä tietoa vuoden ainoa todella suuri keikka. Esiintyjänä on uskollisesti Suomessa vieraileva metallijättiläinen Iron Maiden.

Kantola ei voi korvata kokonaan Olympiastadionia, sillä jotkut artistit suunnittelevat kiertueensa tuotannot stadioneille, eikä niitä voi sellaisenaan siirtää Kantolan kaltaisiin paikkoihin, ainakaan ilman lisäkustannuksia.

Riittävän suuren esiintymispaikan puute ei ole ainoa syy siihen, että suurimmat poptähdet jättävät Suomen väliin kiertueillaan.

Keväällä 2014 voimaan tulleet Venäjän vastaiset talouspakotteet ovat purreet myös viihdeteollisuuteen. Alussa pelättiin myös, että Helsingin Hartwall-areena joutuu yhdysvaltalaisten artistien boikotin kohteeksi, koska hallin venäläiset omistajat olivat USA:n pakotelistalla.

Hartwall-areena ei joutunut boikottiin, mutta suurten tähtien konsertit Venäjällä ovat käyneet harvinaisemmiksi. Sen vuoksi myös Suomi ja Helsinki ovat muuttuneet kiertuereitin kauimmaiseksi kulmaksi, josta ei jatketa enää muualle kuin takaisin Länsi-Eurooppaan.

Matkanteko ja sen kustannukset olivat 1990-luvulle asti yleisimpiä syitä sille, miksi kaikki ulkomaiset tähdet eivät tulleet Suomeen kiertueillaan.

Talouspakotteet eivät suoranaisesti sulkeneet ulkomaisia tähtiä ulos Venäjältä, mutta välillisesti ne hiljensivät markkinat.

”Venäjän talous on hiipunut, ja konserttiliput eivät mene enää kaupaksi”, Venäjän kiertueita järjestävä Juha Richie Mattila Live Nationista sanoo.

Hänen mielestään Venäjä ei ole koskaan ollut suurille artisteille tärkein alue kiertueita suunnitellessa. Itänaapurissa käy joitakin kansainvälisesti tunnettuja artisteja, mutta lähinnä niitä, jotka ovat vierailleet maassa ennenkin.

”Venäjän seksikkyys esiintymispaikkana on mennyttä. Poptähtiä ei enää kiinnosta käydä Punaisella torilla”, Mattila sanoo.

Venäläinen yleisö suosii venäjänkielistä musiikkia, ja kotimaisten poptähtien kiertueet vetävät hyvin yleisöä. Kotimaisen musiikin suosio ei ole vieras asia Suomessakaan, mutta suurempi ero on suurten rockfestivaalien puute.

Venäjällä on pieniä paikallisia musiikkitapahtumia, mutta ei pohjoismaiseen ja pohjoiseurooppalaiseen kesään kuuluvia monen päivän festivaaleja supertähtineen, lukuisine lavoineen ja kymmeninetuhansine kävijöineen.

Lähinnä meikäläistä rockfestivaalia on Moskovan Yleisvenäläisessä näyttelypuistossa heinäkuussa järjestettävä Park Live -tapahtuma, jonka pääesiintyjinä ensi kesänä ovat Red Hot Chili Peppers ja Lana Del Rey.

Näyttää siis siltä, että yhden suuren stadionin Suomi on palannut konserttitarjonnassa maailmanpolitiikan vauhdittamana 1980-luvulle.

Silloinhan maahan saatiin hallikiertueita Euroopassa tekeviä maailman huippuartisteja hyvällä tuurilla, jos keikka onnistuttiin ajoittamaan joko kiertueen ensimmäiseksi tai viimeiseksi. Itämeren ylittäminen kahteen kertaan kun olisi tullut liian kalliiksi.

Ensi lokakuussa Helsinkiin saapuva The Cure on tästä elävä todiste, sillä yhtyeen 17 keikan Euroopan-kiertue alkaa Helsingistä.

Live Nationin Juha Mattila muistuttaa kuitenkin, että jo presidentti J. K. Paasikivi sanoi: ”Maantieteelle emme voi mitään.”

”Vaikka Venäjällä olisi kysyntää keikoille, niin Suomi ja Venäjä ovat kaukana Düsseldorfista. Keski-Euroopassa voidaan ajaa rekat muutamassa tunnissa seuraavalle keikkapaikalle, mutta tänne tuleminen vie aikaa.”

Suomalaisia Coldplayn ja Rihannan faneja voi yrittää lohduttaa sanomalla, että suosikkiartisti jättää Suomen kiertueellaan väliin, mutta ei suinkaan siksi, että suomalainen yleisö ei olisi tarpeeksi omistautunutta.

Todellisuudessa perimmäinen, vielä maantieteellistä sijaintiakin painavampi syy on, että meitä on täällä liian vähän.

Pienen yleisön maassa on mahdotonta kilpailla tiuhaan asutun Euroopan kanssa artisteista, joiden esiintymispalkkiot nousevat koko ajan. Hintakilpailu on kovimmillaan kesällä, ja se kärjistyy festivaaleilla.

Pohjoismaiden suurin festivaali, Tanskan Roskilde, maksoi kesällä 2014 festivaalikiertuetta tehneestä The Rolling Stonesista 2,7 miljoonaa euroa ja kaksi vuotta aikaisemmin Bruce Springsteenistä 1,8 miljoonaa euroa. Roskilde käyttää yli 20 miljoonan euron kokonaisbudjetistaan esiintyjiin runsaat kuusi ja puoli miljoonaa.

Suomen rockfestivaaleja pyöritetään alle viiden miljoonan euron kokonaisbudjetilla. Viime kesän Ruisrockin kallein esiintyjä oli Pharrell Williams. Festivaali ei paljastanut palkkion suuruutta, mutta yhdysvaltalaisen Variety-lehden vuonna 2014 tekemän selvityksen mukaan Williams veloittaa esiintymisestä noin 160 000 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat