Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

John Storgårdsin kausi HKO:n ylikapellimestarina päättyi iloon

John Storgårds on jo sopinut ensimmäisen vierailukonserttinsa HKO:n kanssa.

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
John Storgårds johti tällä viikolla Helsingin kaupunginorkesteria viimeistä kertaa ylikapellimestarina. Kuva keskiviikon harjoituksista.
John Storgårds johti tällä viikolla Helsingin kaupunginorkesteria viimeistä kertaa ylikapellimestarina. Kuva keskiviikon harjoituksista. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Helsingin kaupunginorkesterin syyskauden päätöskonsertissa on perinteisesti kuultu Ludwig van Beethovenin yhdeksäs sinfonia, mutta pitkän ylikapellimestarikautensa päätteeksi John Storgårds valitsi toisin: torstaina soitettiinkin Gustav Mahlerin seitsemäs sinfonia.

”Se on minulle läheinen teos, Mahlerin sinfonioista se, jota olen johtanut eniten. Mitä enemmän olen sitä johtanut, sitä enemmän olen alkanut siitä pitää”, Storgårds sanoo.

”Halusin myös lopettaa kauteni sellaiseen teokseen, joka päättyy riemukkaasti.”

Riemukkaasti päättyy myös Beethovenin yhdeksäs, ja perinteen vaalijoille Storgårdsilla on hyviä uutisia.

”Olen sopinut jo seuraavasta konsertista HKO:n kanssa. Vuoden kuluttua johdan täällä jälleen Beethovenin yhdeksännen.”

Perinne on merkittävä käsite juuri Helsingin kaupunginorkesterin kohdalla. Vuonna 1882 perustetun orkesterin historia on vaikuttava, ja sitä on usein pidetty keskeisimmän ja suosituimman romanttisen ohjelmiston taitajana. Esimerkiksi pari viikkoa sitten päättyneessä Sibelius-viulukilpailussa HKO ja Storgårds tulkitsivat finalistien kanssa vaikuttavasti Jean Sibeliuksen viulukonserttoa.

”Orkesterin ohjelmiston runko on perinteinen, ja hyvä niin, mutta ei se ole jämähtänyt. Tämä on Suomen perinteikkäin mutta ei konservatiivisin orkesteri”, Storgårds sanoo.

Storgårdsin ja hänen edeltäjänsä Leif Segerstamin ylikapellimestarikausilla HKO onkin tuonut konsertteihin yhä enemmän uutta musiikkia klassikoiden rinnalle. Storgårdsin ylikapellimestarikausi alkoi vuonna 2008, mutta jo sitä ennen hän oli työskennellyt HKO:n päävierailijana vuodesta 2003.

Storgårdsin seuraajan Susanna Mälkin kausi alkaa syksyllä 2016. Storgårds kokee, että Mälkki saa käsiinsä hyväkuntoisen orkesterin.

”Aloittaessani halusin vaalia orkesterin lämmintä ja hienostunutta sointikulttuuria. Mutta samalla halusin tehdä orkesterista nopeasti reagoivan ja kamarimusiikillisen, sellaisen, jossa soittajat kuuntelevat toisiaan eivätkä ole niin riippuvaisia siitä, että joku huitoo edessä kapellimestaritekniikalla”, Storgårds sanoo.

”Nämä viimeiset kaksi tai kolme vuotta olemme voineet poimia työn hedelmiä. Olen onnellinen siitä, että olemme saavuttaneet jotakin.”

Nousu ei kuitenkaan ole ollut tasaista.

”Yhteistyössä oli vaikeampikin periodi”, Storgårds sanoo.

”Silloin oltiin vaihtamassa konserttisalia Finlandia-talosta Musiikkitaloon, ja samaan aikaan orkesterin toimistossa tuli henkilövaihdoksia. Ne olivat vaikeita aikoja, mutta niistä päästiin yli. On haikeata mutta mahtavaa lähteä silloin, kun menee paremmin kuin koskaan.”

Vaikka Storgårds lopettaa nyt Helsingin kaupunginorkesterissa, hän jatkaa edelleen muiden orkesteriensa kanssa. Hän on toiminut Lapin kamariorkesterin ylikapellimestarina vuodesta 1996 ja BBC Philharmonic Orchestran päävierailijana vuodesta 2012. Uusimpana orkesterina on Ottawassa toimiva National Arts Center Orchestra, jonka päävierailijana hän aloitti tänä syksynä.

”Lappi jatkuu edelleen. Siellä menee lujaa. Se on ollut minulle melkein elämäntehtävä, ja se, mitä siellä on saatu aikaan, on kyllä vaatinutkin sen 20 vuotta. BBC:n päävierailijuutta olen juuri jatkanut, eli olen siellä ainakin kauteen 2018–19 asti. Ottawassa taas minulla tulee olemaan 4–5 viikkoa vuodessa, eli ei yhtä paljon kuin Birminghamissa.”

Uutta ylikapellimestarin tehtävää Storgårds ei aio ottaa aivan heti, sillä tekemistä riittää. Tärkeitä debyyttejäkin on luvassa, esimerkiksi ensi keväänä New Yorkin filharmonikkojen ja kaudella 2016–17 Leipzigin Gewandhaus-orkesterin kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat