Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hurjat yöperhoset saavat Star Warsin olennot näyttämään kesyiltä

Uutta kuvausteknologiaa hyödyntävä, kolmiulotteinen dokumenttielokuva pääsee oikeuksiinsa Heurekan planetaariosalissa

Kulttuuri
 
Pohjankonna Oy
Elokuvassa nähdään muun muassa sama Callosamia promethea -kehrääjäperhonen kuvattuna kaksilla erilaisilla kuvausasetuksilla.
Elokuvassa nähdään muun muassa sama Callosamia promethea -kehrääjäperhonen kuvattuna kaksilla erilaisilla kuvausasetuksilla. Kuva: Pohjankonna Oy
Fakta

Suomessa planetaarioelokuville on vain kaksi esityspaikkaa

Hannes Vartiaisen ja Pekka Veikkolaisen aiemmat lyhytelokuvat ovat kiertäneet sadoilla festivaaleilla ympäri maailmaa. He ovat kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia elokuvantekijöitä.

Yöperhosten salattu maailma tuskin menee samoille festivaaleille. Veikkolainen arvioi, että maailmassa on tuhatkunta kupukangasta, joilla planetaarioelokuvia voi esittää.

Heurekan kupukangas on Suomen suurin projektiopinta ja Pohjoismaiden isoin planetaarioteatteri. Särkänniemessä on toinen suomalainen esityspaikka.

Silti planetaarioelokuvia tehdään. Niillä on omat tapahtumansakin. Veikkolainen on kuullut, että yksi tärkeimmistä on Denverissä Yhdysvalloissa.

Jos esityspaikkoja onkin harvassa, niin planetaarioelokuvia esitetään pitkään. Ohjaajat ovat nähneet viime aikoina mainoksia elokuvista, jotka näkivät lapsina.

Vartiainen arvioi, että parhaassa tapauksessa Yöperhosten salattu maailma voi kerätä Heurekassa kymmeniä tuhansia katsojia ensimmäisen vuoden aikana. Se on dokumentille hyvä tulos.

Harri Römpötti

Tänään saa ensi-iltansa spektaakkelielokuva, jossa vilistää hurjan näköisiä otuksia. Ne saavat uuden Star Warsin avaruusolennot näyttämään kesyiltä. Kyse ei ole tieteisfantasiasta, vaan luontodokumentista Yöperhosten salattu maailma.

”Yöperhoset ovat kaikkialla ympärillämme, mutta niistä tiedetään vähän”, Hannes Vartiainen sanoo.

”Meidän kaikki leffat käsittelevät aiheita, joiden ohi on helppo kävellä. Mutta jos niitä pysähtyy tarkastelemaan, löytyy uskomattomia asioita”, Pekka Veikkolainen sanoo.

He ovat tehneet aiemmin elokuvia kuten Hanasaari A, Erään hyönteisen tuho ja Hätäkutsu. Niitä leimaa vahva kuvallinen ilmaisu, pysähtyminen katsomaan toisin ja tarkkaan purettavaa hiilivoimalaa, hyönteisen ruumiin hajoamista tai hätäkeskuksen puheluita.

Kuvallinen ilmaisu tekee myös Yöperhosten salatusta maailmasta kokemuksen, joka vetää vertoja Hollywoodin spektaakkeleille. Tekniikka on tässäkin tärkeää, joskin eri konstit kuin unelmatehtaassa.

Yöperhosten salattu maailma on ensimmäinen suomalainen suuren yleisön planetaarioelokuva. Ohjaajien Pohjankonna-yhtiö on tuottanut sen yhteistyössä tiedekeskus Heurekan kanssa.

Planetaarioelokuvia esitetään puolipallon muotoisella kankaalla, joka kattaa katsojan näkökentän. Kun tila on kolmiulotteinen, ei erikoislaseja tarvita.

”Kolmiulotteisessa elokuvassa asiat tulevat kuvasta katsojaa kohti. Planetaarioelokuvassa ne tulevat katsojan ympärille”, Pekka Veikkolainen selittää.

Hyönteisten elinympäristöjen lisäksi katsoja viedään itse hyönteisten sisään. Perhosia ja niiden toukkia on visualisoitu röntgentomografialla. Tekniikka on sama kuin sairaaloiden tietokonekerroskuvauksessa.

Kohteesta – perhosesta tai ihmisaivoista – otetaan sarja röntgenkuvia, joista koostetaan kolmiulotteinen malli. Tekniikan ansioista yöperhosten kuvat liihottavat kevyesti ohi mielikuvituksen tuottamista avaruusörkeistä.

”Röntgentomografialla päästään sisään hyönteisten pieneen maailmaan. Tekniikkaa käytetään tieteessä, mutta yleisö näkee tuloksia harvoin”, Veikkolainen sanoo.

Tekniikkaa kokeiltiin jo Erään hyönteisen tuhossa viisi vuotta sitten. Sen jälkeen Vartiainen ja Veikkolainen ovat miettineet tapoja käyttää sitä. He ovat tehneet yhteistyötä Gentin yliopiston kanssa Belgiassa. Hyönteisiä on skannattu myös Helsingin yliopiston fysiikan laitoksella.

Röntgentomografialla on kuvattu vain kuolleita hyönteisiä, jotka eivät liiku. Milloin nähdään sillä tekniikalla kuvattu lentävä perhonen?

”Siihen tarvitaan hiukkaskiihdytin”, Vartiainen huomauttaa. ”Pari vuotta sitten Sveitsissä kuvattiin lentävän kärpäsen lihaksisto toiminnassa. Sekin tekniikka on tulossa”, Veikkolainen sanoo.

Kupukangas ja röntgentomografia ovat kuin erikoistehosteita. Muuten Yöperhosten salattu maailma on aika perinteinen luontodokumentti. Eläviä hyönteisiä on kuvattu Suomessa ja Ugandassa.

”Yöperhoset ovat sopeutuneet kaikkialle. Halusimme tuoda ääripäät esiin”, Vartiainen sanoo.

Ugandassa ohjaajat metsästivät perhosia yöt ja kuvasivat niitä päivät. Yksi kassillinen kameroita varastettiin, ja sen jälkeen he nukkuivat kalusto sängyissään. Onneksi tärkeimmät säästyivät ja menetettyjen tilalle löytyi uudet Kampalasta.

”Varkaiden mukaan lähti isältä perimiäni linssejä, muun muassa makrolinssi, jota olemme käyttäneet kaikissa elokuvissamme”, Veikkolainen harmittelee.

Hänen isänsä Jouko Veikkolainen oli tunnettu luontovalokuvaaja ja -aktivisti. Häneltä periytyy ala-asteella ystävystyneiden ohjaajien kiinnostus katsoa ja kuvata maailmaa.

”Pekan kotona lapsina muun muassa kuivatimme kuvattavia toukkia. Opimme, että maailmaa kannattaa ihmetellä”, Vartiainen sanoo.

Yöperhosten salattu maailma Heurekassa (Kuninkaalantie 7, Vantaa) päivittäin klo 11.00, 13.15 ja 16.00.

Pohjankonna Oy
Hannes Vartiainen ja Pekka Veikkolainen kuvaamassa Ugandassa.
Hannes Vartiainen ja Pekka Veikkolainen kuvaamassa Ugandassa.
Pohjankonna Oy
Pikkukiitäjä (Deilephila porcellus).
Pikkukiitäjä (Deilephila porcellus).
Pohjankonna Oy
Nastakehrääjä (Anglia tau).
Nastakehrääjä (Anglia tau).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat