Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-kirjaston viikon kirja johdattaa alamaiset talouden alttarille – voit ladata sen nyt

Kulttuuri
 
Pekka Elomaa
Kari Hotakainen
Kari Hotakainen Kuva: Pekka Elomaa

Alkujaan kuusi vuotta sitten ilmestynyt romaani Jumalan sana (Siltala) maittaa varmasti Kari Hotakaisen proosan ystäville.

Siinä palataan Vanhan testamentin aikaan. Jumala on jälleen julma, äkkipikainen ja säälimätön. Hänen nimensä tosin ei enää ole Jahve vaan Markkinavoimat. Tämä arvaamaton henkiolento johdattaa Eurooppaa kriisistä kriisiin, vaikka maanosan johtajat sitä kuinka yrittävät uhrilahjoillaan lepytellä.

Hotakaisen romaanissa uusi ja vanha raha, media sekä tavalliset piensijoittajat kohtaavat toisensa yhden pitkän vuorokauden aikana.

”Suurta filosofista tai talousteoreettista läpimurtoa Hotakainen ei tee”, professori Kuisma Korhonen kirjoitti arviossaan (HS 20.8. 2011). ”Sen sijaan hän antaa henkilöidensä muotoilla joukon osuvia, provosoivia tai muuten vain levottoman runollisia monologeja rahan, median ja elämän välisistä mutkikkaista suhteista.”

Osansa nokkelasta sanailusta saavat tuttuun tapaan myös musiikin klassikot, tällä kertaa Bob Dylan, Lucinda Williams ja Jussi Björling.

Korhosen mukaan juonen ja henkilöiden sijasta Jumalan sanan keskipisteessä on Hotakaisen kieli.

”Sitä lukee edelleen mielellään”, Korhonen todistaa. ”Rytmi vaihtelee lyhyistä, toisiinsa kolahtelevista lauseista pitkänä soljuviin tajunnanvirtoihin. Suoranaisia virtuoosinäytteitäkin on.”

Romaanissa aina julkisuutta vältellyt toimitusjohtaja Jukka Hopeaniemi on lupautunut ensimmäistä kertaa elämässään tv-haastatteluun. Henkiseksi tuekseen hän kutsuu isänsä vanhan autonkuljettajan Armaksen.

Firman Lapin mökiltä alkaa pitkä matka Jaguarin takapenkillä kohti Pasilan studioita. Perillä odottaa Huomenta maa -ohjelman kavala toimittaja Leena Kontiolahti uhriaan. Mukaan hiipii haudan takaa vanhalta c-kasetilta myös edesmennyt isä Uljas Hopeaniemi, Ukko.

Kaduilla ja asunnoissa lähetystä jännittävät piensijoittajat, markkinavoimien muurahaiset, jotka Armaksen tyttären Saaran tavoin yrittävät hekin päästä mukaan isompien pelipöytiin.

Isä Ukko on ollut vanhan rahan edustaja aikana, jolloin menestyvän teollisuusyrityksen johtoon tarvittiin lähinnä hyvää viinapäätä ja vankkoja idänsuhteita. Raha oli tiukasti sidottu reaalitalouteen, puuhun, öljyyn ja teräkseen. Kekkonen pisti nimensä alle sopimukseen, ja tuotanto oli lyöty lukkoon ainakin seuraavaksi viisivuotiskaudeksi.

Markkinoita ei saa hermostuttaa. Johtajat ovat kierrätettävää tavaraa, mokasta tulee kenkää takamukseen, vaikka sitten kultaisen kädenpuristuksen kera.

Tästä nousee Korhosen mukaan romaanin keskeinen jännite:

”Miten kauan ihminen – ja ihminen toimitusjohtajakin lopulta on – voi pitää oman inhimillisyytensä piilossa? Tuleeko hetki, jolloin sisälle patoutuneet tunteet purskahtavat esiin, maailman ja skandaaleja himoavan median riepoteltaviksi?”

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovellutuksista löytyvä yli kahdensadan sähkökirjan kokoelma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat