Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joululaulaja ei mieti, mitä on kystä kyllä

Kulttuuri
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tänään Suomen kirkoissa on tungosta, kun nekin, joita ei messussa yleensä näe, kokoontuvat laulamaan kauneimpia joululauluja.

Esimerkiksi Helsingin kirkoissa on tänä sunnuntaina kaksikymmentäyksi joululaulutilaisuutta, ja tietysti kaupungissa riittää myös kuorojen joulukonsertteja.

Se, mitä tänään lauletaan, eli perinteiset joululaulut, ovat monilla meistä edelleen tiukasti selkäytimessä.

Veisaamme sulavasti, miten ”äiti on laittanut kystä kyllä”, miten mieltä ”viihtää kuin muinen lasna” ja että joulutähden hohde on ”auvona ihmisten”.

Sitä, miksi ”laps hankeen hukkuu, unhoittuu”, on internetin kyselypalstoilla kuitenkin jo alettu ihmetellä. Eikä nykynuori taida tietää sitäkään, millaisia ovat joulupukkia odottavat silkohapset tai kuinka pitkä on ruunan joulukirkkoon kulkema virsta.

Aika ajoin onkin kritisoitu sitä, että perinteisten laulujen kieli on niin kaukana nykypuheesta. Eikö laulujen sanoja voisi modernisoida? Kuka enää ymmärtää agraari-Suomen sanastoa?

Kielitoimiston sanakirjatoimittaja Taru Kolehmainen käsitteli asiaa Helsingin Sanomien Kieli-ikkuna-pakinassaan jo 2004 ja selvitteli joululaulujen yleisimpiä käsittämättömyyksiä.

”Vanhahtavat sanat ovat rakkaita, vaikka kaikkea ei ymmärtäisikään”, Kolehmainen kuitenkin totesi ja päätyi toivomaan, ettei mikään kielenuudistuskomitea pääsisi joululaulujen kimppuun.

Joitain klassikkoja on yritettykin uudistaa, Kolehmainen muistutti. Esimerkiksi Sakari Topeliuksen En etsi valtaa, loistoa -sanoista on olemassa Niilo Rauhalan suomennos, joka löytyy 1986 uudistetusta Virsikirjasta virtenä 31.

Siihen tehtiin merkittäviäkin muutoksia. Kolmannen säkeistön ”Luo köyhän niin kuin rikkahan saa joulu, ihana” on muodossa: ”Jo, joulurauha, saavu, jää nyt joka sydämeen”. Näin tekstistä häivytettiin sen alun perin mainitsema sosiaalinen eriarvoisuus.

Vanha näyttää kuitenkin jyräävän, sillä joululaulutilaisuuksiin Rauhalan suomennos ei ole levinnyt.

Myös tuoreimmassa Suomen Lähetysseuran Kauneimmat joululaulut -vihkosessa En etsi valtaa, loistoa lauletaan entisellä, tuntemattoman suomentajan käännöksellä.

Tunnetko tutut joululaulut? Testaa HS-visassa tietämyksesi laulujen synnystä ja sisällöstä täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat