Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS tapasi kirjallisuuden tuoreen nobelistin – Svetlana Aleksijevitš kertoo niistä, jotka historia on unohtanut

Kulttuuri
 
Joel Saget
Valkovenäläisen Svetlana Aleksijevitšin kirjat ovat riidassa valtiovallan pyrkimysten kanssa.
Valkovenäläisen Svetlana Aleksijevitšin kirjat ovat riidassa valtiovallan pyrkimysten kanssa. Kuva: Joel Saget
Kuka?

Svetlana Aleksijevitš

 Syntyi 31.5.1948 Stanyslavivissa Ukrainan neuvostotasavallassa.

 Kirjoitti ensimmäisen kirjansa 1983, mutta teos julkaistiin vasta perestroikan myötä. Myöhemminkin suuria vaikeuksia saada teoksia julkaistuksi.

 Tunnetaan presidentti Lukašenkan ja Putinin hallinnon vastustajana. Joutui muuttamaan painostuksen vuoksi kymmeneksi vuodeksi ulkomaille vuonna 2000.

 Nobelin kirjallisuuspalkinto syksyllä 2015.

Tukholma

Harva tapahtumien ketju ihmiskunnan historiassa on ollut yhtä mullistava kuin se, joka johti Neuvostoliiton hajoamiseen. Näihin tapahtumiin valkovenäläinen kirjailija Svetlana Aleksijevitš avaa uuden näkökulman: suurten historiallisten muutosten sijaan hänen kirjojensa keskipisteessä ovat hänen ”aikalaisnaapurinsa”, murrosten jalkoihin joutuneet tavalliset ihmiset.

Aleksijevitšin viisiosaisen Utopian äänet -dokumenttiromaanisarjan pääosassa ovat historian unohtamat ihmiset, useimmiten naiset: toisen maailmansodan naisveteraanit, jotka toimivat panssarivaunun kuljettajina ja hävittäjälentäjinä, Afganistanin sodassa kaatuneiden sotilaiden äidit, Tšernobylin reaktoria paitahihasillaan sammuttaneiden palomiesten lesket ja kaikki ne täysin tavalliset ihmiset, jotka kadottivat itsensä suuren utopian kuoltua Neuvostoliiton hajotessa.

Näille ihmisille Aleksijevitš on omistanut Nobel-palkintonsa. Ele on johdonmukainen: Aleksijevitšin kirjoissa elää kuoro, joka rakentuu juuri näistä aiemmin kuulemattomista äänistä.

Kaksi päivää ennen Tukholman palkintoseremoniaa Aleksijevitš näyttää väsyneeltä. Kiitollisena kirjailija istahtaa sohvaan Grand Hotelin salongissa, jonka ikkunoista avautuu veden yli näkymä kohti kuninkaanlinnan kuuttasataa huonetta.

Kotimaassaan Aleksijevitšin kirjat ovat riidassa valtiovallan pyrkimysten kanssa. Valko-Venäjällä hänen kirjansa ovat kiellettyjä, ja virallinen Venäjä mustamaalaa Aleksijevitšia sen kuin ehtii. Yksilön kärsimykset ja sodan karmeus eivät sovi vallanpitäjien kertomukseen ”Suuren isänmaallisen sodan” sankarillisuudesta.

Kysyn Aleksijevitšilta Nobel-palkinnon poliittisesta merkityksestä hänen kotimaassaan. Kirjailijan mielestä on päivänselvää, että palkinto on tikku vallanpitäjien silmässä. Venäjäksi kirjoittavan kirjailijan vastauksista huomaa, että hänelle kodin käsite seuraa vanhan Neuvostoliiton rajoja.

”He eivät pidä minusta, koska puhun heistä ja heidän tekemisistään suuni puhtaaksi. Esimerkkinä Ukrainan operaatio. Mutta kansan parissa ovat monet iloinneet palkinnosta. Lukašenkakin onnitteli, mutta veti onnittelunsa heti takaisin voitettuaan jälleen presidentinvaalit muutamaa päivää myöhemmin.”

Aina ei valtaeliitti kuitenkaan ole suhtautunut Aleksijevitšiin yhtä nyreästi. Perestroikan aikaan kirjailijan esikoisteos Sodalla ei ole naisen kasvoja päästettiin sensuurin otteesta puoluejohtaja Gorbatšovin viitattua voitonpäivän puheessaan tähän vielä julkaisemattoman kirjan nimekkeeseen. Kirja vapautettiin salamannopeasti ja sitä painettiin saman tien miljoona kappaletta.

Kirjan kertojanäänien kirjo on puistattava. Miljoona vapaaehtoista naista, monet heistä vasta teini-ikäisiä tyttöjä, vaativat päästä puolustamaan isänmaata etulinjaan. Kotiinpaluusta muodostui kuitenkin karvas pettymys. Naisveteraaneja pidettiin joko prostituoituina tai naisellisuutensa kadottaneina kauhistuksina. Kirjan sivuilta välittyy suunnaton suru: monet naisista avautuivat ensimmäistä kertaa Aleksijevitšin kanssa keskustellessaan.

”Naiset otettiin sotimaan Hitleriä vastaan, mutta sodan jälkeen he eivät saaneet olla sankareita kuten miehet. He joutuivat sekä isänmaan että miesten pettämiksi.”

Naisten katsottiin sopivan synnyttäjiksi, ei sotilaiksi. Totuus oli kaukana neuvostojulisteiden uljaiden ja vahvojen naisten ihanteesta.

”Vielä tänäkin päivänä ihmisillä on vaikeuksia suhtautua esimerkiksi itsenäiseen bisnesnaiseen. Ajatellaan, että hänessä on jotain vikaa, että miehet eivät halua häntä, ellei kysymyksessä ole rahalla ostettu nuori rakastaja.”

”Ymmärtääkseen nyky-Venäjää on tarkasteltava juuri ihmisten arkea. Elämme yhä edelleen patriarkaalisessa yhteiskunnassa ilman yksilönvapautta. Valko-Venäjän parlamentissa on vain pari naista. Ja Putinin lähipiiri: yksi nainen. Nainen puolustusministerinä on meillä täysin mahdoton ajatus.”

Elokuussa 1986 Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus muutti Neuvostoliiton kehityssuunnan perusteellisesti. Mikäli Afganistanin sota nakersi puolueen arvovaltaa, räjäytti Tšernobyl neuvostokansalaisen maailmankuvan rikki.

Aleksijevitšin mukaan onnettomuus herätti henkiin uudenlaisen pelon, ja tällä kertaa vihollinen oli näkymätön. Tämä uusi pelko oli puolueen pelkoa voimakkaampi – eihän järjestelmä kyennyt auttamaan kansalaisiaan, puhumattakaan onnettomuuden ehkäisemisestä.

Ensimmäisen kerran Aleksijevitš matkusti katastrofialueelle kolme–neljä kuukautta onnettomuuden jälkeen.

”Oli kuin armeija olisi halunnut julistaa sodan itse fysiikalle. Sotilaita ja kalustoa oli joka paikassa. Valtiojohdon vastaus tapahtuneelle oli lähettää paikalle suuri määrä sotilaita, eiväthän heidän henkensä kuitenkaan olleet minkään arvoisia.”

Suljetulla alueella Aleksijevitš tapasi vanhuksia, jotka eivät olleet lähteneet evakkoon. Hänelle tarjottiin ruuaksi silavaa ja Tšernobylin metsistä poimittuja sieniä. Aleksijevitš kertoo, että länsimaalaiset journalistit kieltäytyivät antimista: heillä oli omat eväät mukana.

”Enkö söisi sitä, mitä minulle tarjotaan? Kuinka voisin edellyttää, että nämä ihmiset avautuisivat minulle, mikäli en käyttäydy heitä kohtaan asiallisesti? Joten minä söin.”

Miltä sienten syöminen tuntui?

”Ei se helppoa ollut. Mutta mitä sinä tekisit, jos liikuttava vanha ihminen tarjoaisi sinulle valmistamaansa ruokaa? Kaivaisitko esiin voileipärasian ja pyytäisit häntä sitten kertomaan, kuinka hänen tyttärensä kuoli säteilyyn? Kirjallisuuteni vaatii rakkautta ja läsnäoloa.”

Aleksijevitšin mukaan Tšernobylia ei ole koskaan ymmärretty pintaa syvemmältä.

Onnettomuus ei ole pelkästään historiallinen ja loppuun käsitelty tapahtuma, vaan lähtemätön osa miljoonien ihmisten elämää. 30 vuoden jälkeen ja puolentoista miljoonan ihmisen jo kuoltua hautausmaat kasvavat yhä edelleen onnettomuuden uhreista.

Neuvostoliiton tarina kiteytyy ylevien aatteiden ja murhaavan todellisuuden väliseen ristiriitaan. Mutta miten Aleksijevitš näkee nyky-Venäjän tilanteen? Maa on ajautunut sotilaalliseen aggression tielle, kun taas talouspakotteet ja halpa öljy syövät valtion kassaa.

Kysyn Aleksijevitšilta, kuinka kauan Venäjä voi jatkaa tällä tiellä ennen kuin tilanne karkaa kourasta, joko ulko- tai sisäpoliittisesti.

”Ihmiset tuntevat tulleensa jälleen petetyiksi. Mutta vaikea taloudellinen tilanne ajaa ihmiset hallinnon taakse, joka kanavoi ihmisten pettymykset suurvenäläiseen nationalismiin ja vihaan kaikkea ulkoa tulevaa kohtaan.”

”Myös minä kuulun tähän vihattujen kategoriaan. Venäjällä minua kutsutaan russofobiksi ja ukrainalaisten ’fasistien’ tukijaksi. Samoja vanhoja typeryyksiä. Venäjällä on vahva käsitys siitä, että Ukraina ja Kiova ovat venäläisen kulttuurin kehto, jonka ei anneta irtautua Venäjän otteesta.”

Ukrainalaisen äidin ja valkovenäläisen isän tyttärenä Itä-Ukrainan konflikti on Aleksijevitšille kauhistus. Hän huomauttaa, kuinka nopeasti myytit suur-Serbiasta johtivat verenvuodatukseen. Hän vertaa tilannetta myös natsi-Saksan propagandakoneistoon.

”Goebbels kirjoitti päiväkirjassaan: antakaa minulle televisio, niin muutan ihmiset sioiksi kahdessa vuodessa. Kauhistuisit varmasti, mikäli katselisit Venäjän televisiota – itse en enää pysty. Alle vuodessa on televisio saanut venäläiset ja ukrainalaiset vihaamaan toisiaan.”

Aleksijevitš painottaa, että mikään ei ole enää mahdotonta. Ei edes se, että monimutkaisissa suhteissa olevat Puola ja Valko-Venäjä joutuisivat sotatilaan. Hänen mukaansa Gorbatšov sai ainoastaan yhteiskuntaeliitin puolelleen, mutta ei koskaan kansaa.

”1990-luvulla luulimme, että meistä voisi tulla vaikkapa Ranskan kaltainen maa. Se oli rikollisen naiivia ja romanttista. Vapauden sijaan valitsimme uuden vankeuden ja menimme ajassa taaksepäin. Mutta kysynkin, missä ovat nykyään kaikki ne sadattuhannet ihmiset, jotka perestroikan aikana olivat kaatamassa [bolševikkivallankumouksellisen] Dzeržinskin patsasta.”

Aleksijevitšin tapa kuvata ”punaista ihmistä” on välillä miltei romanttinen. Uudessa yhteiskunnallisessa ja taloudellisessa tilanteessa tämän kohtalo on kuin kreikkalaisesta tragediasta, varsinkin jos verrataan kerskaavaan ja materialistiseen ”homo putinukseen”.

”Miksi ei, miksi ei. Mutta vain pintapuolisesti. Punaisen ihmisen romantiikka johti leireille ja kuolemaan. Tuskinpa Venäjällä on enää sellaisia ihmisiä, joita haastattelin kirjoittaessani teosta Sodalla ei ole naisen kasvoja. Ymmärsin, kuinka perusteellisesti nämä ensimmäisen sukupolven neuvostoihmiset aatteisiinsa uskoivat. Ne olivat kauniita aatteita.”

Monen neuvostokansalaisen tapaan totuus järjestelmästä alkoi paljastua Aleksijevitšille itselleen Afganistanin sodan aikana.

Sotilaat pudotettiin puutteellisen logistiikan varaan sota-alueelle kuin gladiaattoriareenalle. Monet heistä raaistuivat ja raunioituivat henkisesti.

”Vapauduin aatteesta kirjoittaessani Sinkkipoikia, nähdessäni paikan päällä, mitä sotajoukkomme Afganistanissa tekivät. Siellä näin, kuinka meidän poikamme murhasivat silmittömästi, ja kuinka heitä murhattiin yhtä järkyttävästi. Näin, kuinka pohjattomasti afgaanit vihasivat meitä. Palatessani ymmärsin, että ’ihmiskasvoinen sosialismi’ on mahdoton.”

Aleksijevitš kertoo, kuinka venäläisiä sotilaita nyt lahjotaan rahalla lähtemään Donbassin alueelle, mutta kuinka Venäjä pettää heidät, mikäli he joutuvat vankeuteen tai kaatuvat taistelussa.

”Silloin sotilasjohto sanoo, että kyseinen henkilö on lähtenyt alueelle omasta aloitteestaan. Kaatuneet haudataan kaikessa hiljaisuudessa, ja heidän omaisilleen annetaan käteen vähän rahaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat