Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisi juhli suurta naistaan Édith Piafia hillitysti terrori-iskujen varjossa

Kulttuuri
 
Marie Claire
Édith Piaf syntyi Pariisissa 19. joulukuuta 1915 akrobaatti-isälle ja laulajaäidille. Hän kuoli maksasyöpään vain 47-vuotiaana vuonna 1963, mutta esiintyi itsepintaisesti aina viime hetkiin asti, vakavasti sairaana.
Édith Piaf syntyi Pariisissa 19. joulukuuta 1915 akrobaatti-isälle ja laulajaäidille. Hän kuoli maksasyöpään vain 47-vuotiaana vuonna 1963, mutta esiintyi itsepintaisesti aina viime hetkiin asti, vakavasti sairaana. Kuva: Marie Claire

Pariisilaiset muistelivat ja juhlivat hillitysti lauantaina kaupunkinsa suurta tähteä, maailmankuulua Édith Piafia. Pienikokoisen mutta suuriäänisen chansonlaulajan syntymästä tuli lauantaina kuluneeksi sata vuotta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Piafille osoitettiin kunniaa lauantain aikana muun muassa messulla ja pienellä kirkkokonsertilla. Konsertti pidettiin uusgoottilaisessa Saint-Jean-Baptiste de Belleville -kirkossa, jossa Piaf itse kastettiin sata vuotta sitten.

Piafia laululla muistaneiden joukossa oli muun muassa hänen tytärpuolensa Jacqueline Boyer, joka voitti Eurovision laulukilpailun vuonna 1960.

Myöhemmin lauantaina pieni 40 ihmisen ryhmä kävi laskemassa seppeleen Piafin haudalle. Laulaja haudattiin vuonna 1963 pohjoiseen Pariisiin, Pere-Lachaisen hautausmaalle.

Kunnianosoitukset saavat Pariisissa jatkoa uuteen vuoteen asti sekä isommissa että pienemmissä konserttipaikoissa.

Juuri sellaisissa Piaf esiintyi itsekin. Hän aloitti uransa katulaulajana, eteni Pariisin pieniin kuppiloihin ja sieltä aina suuriin konserttisaleihin asti.

Yksi Piafin esiintymispaikoista oli konserttisali Bataclan, jonne terroristit hyökkäsivät runsas kuukausi sitten tuhoisin seurauksin. Salissa kuoli kaikkiaan 90 ihmistä.

Hyökkäys oli kaikkein tuhoisin niistä monista iskuista, jotka keskeyttivät pariisilaisten perjantai-illan vieton 13. marraskuuta.

AFP:n mukaan Piaf-juhlinnalla onkin ollut hieman katkera sävy: terroristit osuivat iskuillaan juuri siihen elämästä nauttimisen filosofiaan, joita Piaf itse niin korosti.

”Mutta te olette jatkaneet”, sanoi AFP:n mukaan laulaja Malene Lamarque.

Hän esittää Piafin suosituimpia kappaleita joka tiistai Le Vieux Belleville -nimisessä kabareeravintolassa. Turisteja ja paikallisia houkutteleva paikka sijaitsee pohjoisessa Pariisissa Bellevillen alueella, jossa Piaf itse kasvoi.

Hyökkäysten jälkimainingeissa Pariisista ja sen juhlijoista, filosofeista, kerjäläisistä ja rakastajista kertovia Piafin lauluja on soitettu uudelleen ja uudelleen sekä kodeissa että radioaalloilla.

Poptähti Madonnakin on esittänyt yhtä Piafin tunnetuimmista kappaleista, laulua La Vie en Rose, solidaarisuudenosoituksena Ranskalle. Madonna esitti koskettavan laulun heti iskujen jälkeen muun muassa Tukholmassa, ainoastaan ukulelen säestyksellä.

”Piafin lauluilla oli sosiaalinen tehtävä: ne antoivat mielihyvää, iloa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Mutta ne myös lohduttivat”, sanoi Piaf-laulaja Malene Lamarque.

Samat ominaisuudet Piafin chansoneissa ovat edelleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat