Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nightwish teki historiaa Lontoossa: myi Wembley-areenan täyteen

Suomalaisyhtye otti riskin joka kannatti.

Jarkko Jokelainen HS

Lontoo

Nyt sen voinee varovasti sanoa: Nightwish valloitti Lontoon.

Artikkeliin liittyvät

Suomalaisyhtyeiden ulkomaankeikoista puhuttiin takavuosikymmeninä suurin sanoin, vaikka puheille ei yleensä löytynyt katetta. Kun yhtye pääsi keikalle musiikkimaailman keskukseen Lontooseen, Suomessa reviteltiin maailmanvalloituksella.

Usein kyse oli yksittäisestä klubikeikasta, joka oli historiallinen kokemus lähinnä soittajille itselleen.

Lauantai-iltana oli toisin, sillä suomalainen Nightwish osoitti nousseensa rockin suurten nimien joukkoon. Yhtye esiintyi legendaarisella Wembley-areenalla 11 000 katsojan edessä, ja konsertti oli myyty loppuun jo viikkoja etukäteen.

Miljoonakaupungin arkea konsertti ei hetkauttanut, mutta rockyhtyeelle Wembleyn valloittaminen on merkkipaalu. Se onnistuu vain harvoilta.

Ainakin Wembleyllä tehtiin suomalaista musiikkihistoriaa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun suomalaisyhtye esiintyi areenakonsertin pääesiintyjänä Lontoossa.

Illan erikoislaatuisuus näkyi lavan takana.

Nightwishin johtaja, kosketinsoittaja Tuomas Holopainen kiirehtii fanitapaamiseen, jonne on saapunut väkeä eri puolilta maailmaa. Yhtyeen jäsenten vanhempia on lentänyt paikalle, samoin alkuperäinen rumpali Jukka Nevalainen. Britannian suurin hevilehti Metal Hammer on tullut tapaamaan uusimman numeronsa kansikuvatähtiä.

Myös Wembley-areena ymmärtää historiallisen symboliarvonsa. Areenan työntekijät marssivat takahuoneeseen ja vievät yhtyeelle muistotaulut illan konsertista. Sellaisen saavat vain ne esiintyjät, jotka ovat onnistuneet täyttämään salin äärimmilleen.

Se ei ole ihan vaatimaton joukko. Vuonna 1934 avatussa salissa ovat esiintyneet The Beatles, Abba ja Madonna. Tänä syksynä, ennen Nightwishiä, lavalla ovat pyörähtäneet esimerkiksi Adele, Justin Bieber ja Mötley Crüe.

Basisti Marco Hietala ehtii hetkeksi istua alas ennen kuin hän alkaa valmistautua illan esiintymiseen. Hän on kiertänyt yhtyeen kanssa koko maailman, mutta tänä iltana kaiken kokeneesta muusikosta heijastuu kevyttä jännitystä.

”Katotaan nyt, miten se show menee”, hän toppuuttelee. ”Onhan tämä Nightwishin historiassa olennainen saavutus. Ensimmäisenä suomalaisbändinä esiinnytään Wembleyn pääesiintyjänä, ja ilta myydään vielä loppuun.”

”Brittiläinen yleisö on niin sisäänpäinlämpiävää, että täällä on ollut kaikkein vaikeinta saavuttaa jalansijaa”, hän suhteuttaa illan merkitystä. ”Täältä tulee kuitenkin kautta aikojen parhaat rockyhtyeet Led Zeppelinistä Museen.”

Tina Korhonen
Konserttiin oli saapunut Nightwish-faneja eri puolilta maailmaa.
Konserttiin oli saapunut Nightwish-faneja eri puolilta maailmaa.

Wembleyn esiintyminen ei ole Nightwishin isoin oma konsertti (Tampereen Ratinassa yleisöä oli 25 000) tai edes suurin syksyn Euroopan-kiertueella (Prahassa väkeä oli 12 500). Huomioarvoltaan ilta menee molempien yli.

”Ketään ei kiinnosta, minkälaisille yleisöille me esiinnytään jossain Saksassa. Mutta jos Lontoossa myy areenan täyteen, se heijastuu Amerikkaan saakka”, yhtyeen manageri Toni Peiju sanoo.

Konkreettinen esimerkki tästä on jo saatu: Kun Wembley alkoi täyttyä, Nightwish sai kutsun yhdeksi Download-festivaalin pääesiintyjistä. Ensi kesänä yhtye esiintyy brittifestivaalin päälavalla juuri ennen Iron Maidenia. Vielä edellisellä kerralla esiintymispaikka oli kakkoslavalla alkuillasta.

”Wembley on tärkein syy, että me saatiin näin hyvä esiintymispaikka”, Peiju sanoo.

Areenakeikkaan liittyi myös riskinsä. Se ei ollut niinkään taloudellinen, vaan jotain vielä pahempaa. Pelissä oli Nightwishin maine.

”Jos sali olisi ollut puolillaan, me oltaisiin ehkä päästy nipin napin omillemme”, toinen manageri Ewo Pohjola sanoo. ”Mutta silloin meiltä olisi mennyt naama. Ai ne yritti Wembleytä, mutta eivät onnistuneet.”

”Se olisi näyttänyt todella nololta”, Peiju komppaa.

Kun konsertti pyörähtää käyntiin, salissa ei näytä yhtään nololta. Jo avausyhtyeenä esiintyvä toinen suomalaisyhtye Amorphis saa esiintyä lähes täydelle katsomolle.

Kun Nightwish astuu lavalle, seisomakatsomo on kuin ammuttu täyteen, ja salissa ei näyttäisi olevan yhtään vapaata istuinta. Verho putoaa esiintyjien edestä, ensimmäiset pommit räjähtävät ja yleisö ottaa yhtyeen huutaen vastaan.

Nightwishin brittijäsen, multi-instrumentalisti Troy Donockley, tuntuu tiedostavan lavan ikonisen arvon. Konsertin puolivälissä hän kertoo soittaneensa monissa paikoissa, mutta tämä on omassa luokassaan.

”Saanko siis sanoa”, hän kysyy kainosti ennen kuin sanoo legendaariset sanat, jotka on kuultu niin monen tähden suusta aiemmin: ”Hyvää iltaa, Wembley!”

Koska kyseessä on Nightwish, yhtye ei pelaa edes tänä tärkeänä iltana varman päälle.

Kaksituntisen konsertin aikana monet kaikkein suurimmista hiteistä jäävät soittamatta. Niiden sijaan yhtye panostaa uusimpaan albumiinsa Endless Forms Most Beautiful. Kuulijat saavat pureskeltavakseen Tuomas Holopaisen suuruudenhullun vision, joka kattaa ihmiskunnan kehityksen alusta loppuun.

Polveilevat kappaleet hiljentävät yleisön kuuntelemaan, mutta lopun hittivyörytys ja visuaalinen ilotulitus nostavat taas tunnelman korkealle.

Yleensä rockyhtyeiden areenakonsertit päättyvät illan isoimpiin pommeihin, mutta Nightwish on tässäkin suhteessa erilainen. Konsertti päättyy professorin puheeseen.

Yhtye palaa lavalle mukanaan illan yllätysvieras: tunnettu englantilainen biologi ja kirjailija Richard Dawkins. Hän on kertojana yhtyeen uusimmalla albumilla, ja hänen ääntään on kuultu nauhalta myös aiemmilla keikoilla. Nyt, ensimmäistä kertaa, hän nousi yhtyeen kanssa myös lavalle.

Nightwish ympäröi emeritusprofessorin, ja koko kuusikko on yhtä hymyä. Ilta näyttää onnistuneen.

Tina Korhonen
Konserttiin oli saapunut Nightwish-faneja eri puolilta maailmaa.
Konserttiin oli saapunut Nightwish-faneja eri puolilta maailmaa.
Tina Korhonen
Kaksi suomalaisyhtyettä veti Wembleylle poikkeuksellisen paljon myös suomalaisyleisöä.
Kaksi suomalaisyhtyettä veti Wembleylle poikkeuksellisen paljon myös suomalaisyleisöä.
Tina Korhonen
Nightwishin Lontoon-konsertti myytiin loppuun jo viikkoja etukäteen.
Nightwishin Lontoon-konsertti myytiin loppuun jo viikkoja etukäteen.
Tina Korhonen
Biologi Richard Dawkins nousi Lontoossa Nightwishin kanssa samalle lavalle. Kuvassa myös Marco Hietala ja Floor Jansen.
Biologi Richard Dawkins nousi Lontoossa Nightwishin kanssa samalle lavalle. Kuvassa myös Marco Hietala ja Floor Jansen.
Tina Korhonen
Nightwishin Marco Hietala, Floor Jansen, Tuomas Holopainen, Troy Donockley, Kai Hahto ja Emppu Vuorinen huipensivat kiertueensa Lontooseen.
Nightwishin Marco Hietala, Floor Jansen, Tuomas Holopainen, Troy Donockley, Kai Hahto ja Emppu Vuorinen huipensivat kiertueensa Lontooseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat