Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paperisten kirjojen myynti nousee ympäri maailmaa – digitrendi sai yllättäen vastavoiman

Kirja-alalta on totuttu kuulemaan suru-uutisia, mutta vuosi 2015 on ollut painetulle kirjalle ja kivijalkakaupoille hyvä.

Kulttuuri
 
Kimmo Räisänen
Joulukuussa Helsingissä avattiin uusi kivijalkakirjakauppa. Painettu kirja ja perinteiset kirjakaupat ovat hienoisessa nousussa myös maailmalla. Kuvassa Terhi Jääskeläinen ja Joose Siira.
Joulukuussa Helsingissä avattiin uusi kivijalkakirjakauppa. Painettu kirja ja perinteiset kirjakaupat ovat hienoisessa nousussa myös maailmalla. Kuvassa Terhi Jääskeläinen ja Joose Siira. Kuva: Kimmo Räisänen

Viime viikolla Helsingin Sanomissa kerrottiin joulun kirjamyynnin lähteneen yllättävän rivakasti käyntiin – niin rivakasti, että Kirjakauppaliitosta kerrottiin sen ehkä nostavan jopa koko vuoden kirjamyyntiä viime vuoden lukuihin nähden. Joulukuussa Helsingissä ovensa avasi lisäksi kirjakauppa Nide, vaikka kivijalkakirjakaupat ovat viime vuosina parhaimmillaan sinnitelleet ja pahimmillaan kuolleet pois.

Yleensä kirja-alalta on totuttu kuulemaan toisenlaisia uutisia: kriisejä, myllerryksiä ja alamäkeä.

Uutisia kirja-alan varovaisesta noususta kuuluu nyt myös maailmalta, ja nousua vetävät ennakko-odotusten vastaisesti juuri paperiset kirjat.

Uutistoimisto AP kertoo erityisesti painettujen kirjojen myynnin kasvaneen hienoisesti vuonna 2015. Joulukuun alussa painettuja kirjoja oli myyty Yhdysvalloissa 571 miljoonaa kappaletta, kun samaan aikaan edellisvuonna luku oli 559 miljoonaa.

Britanniassa kerrottiin syksyllä painettujen kirjojen myynnin kasvaneen vuoden 2015 tammi-syyskuussa 4,6 prosenttia verrattuna vastaavaan kauteen vuonna 2014. Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 2007, kun painettujen kirjojen myynti on kasvanut ennen joulumyyntejä. Kirjakauppa Waterstones kertoi lokakuussa poistavansa Kindle-lukulaitteet kaupoistaan ja antavansa hyllytilan painetuille kirjoille, jotka myyvät paremmin.

Myös Ruotsin kirjamyyntitilastot kertoivat kasvusta useamman miinusmerkkisen vuoden jälkeen.

Vuoden 2015 tammi-elokuussa kirjamyynti oli kruunuissa 5,6 prosenttia suurempaa kuin vastaavalla kaudella vuonna 2014. Erityisesti kasvoi myynti kivijalkamyymälöissä (9,6 prosenttia) verrattuna verkkokauppojen myyntiin (5,4 prosenttia).

Ruotsissa, kuten Suomessakin, e-kirjojen myynti on marginaalista verrattuna angloamerikkalaiseen maailmaan, ja kirjamyynnin kasvu koskee erityisesti painettuja kirjoja.

Alalla ei kuitenkaan tunnu olevan selkeää näkemystä siitä, mistä kasvu johtuu.

”’Miksi’ on yksi tärkeimmistä ja vaikeimmista kysymyksistä”, sanoo Ruotsin kirjamyyntitilastot koonnut Erik Wikberg Tukholman kauppakorkeakoulusta HS:lle.

Ruotsin tilastot seuraavat kirjamyynnin vaihteluita, mutta eivät juuri tutki syitä sen taustalla.

Ruotsin kirjamyyntiä ovat vetäneet erityisesti lasten- ja nuortenkirjat, ja sen takia syitä on haettu muun muassa ruotsalaislasten heikentyvistä Pisa-tuloksista, Wikberg kertoo. Vanhemmat ostavat lapsilleen kirjoja parantaakseen heidän lukutaitoaan.

Suomessa Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola kertoo, että lasten- ja nuortenkirjat myyvät hyvin Suomessakin. Niiden myynti oli tammi-syyskuussa 4,6 prosenttia suurempi kuin samalla kaudella viime vuonna.

Vaikka lastenkirjat tekevät kauppansa ja joulumyyntikin on ollut vauhdikasta, vuodesta 2015 ei kuitenkaan välttämättä tule Suomessa huippuvuotta.

Vielä syyskuun lopussa kirjojen kokonaismyynti oli viisi prosenttia alemmalla tasolla kuin edellisvuonna. Pienillä markkinoilla alan lukuihin vaikuttavat jopa yksittäisen toimijan logistiikkaongelmat. Syksyn kirjamyynti kärsi, kun kirjatoimituksissa oli ongelmia parin viikon ajan.

”Kysymys on nyt, että saako joulumyynti kirittyä kiinni sen viisi prosenttia”, Jaakkola sanoo.

Reijo Hietanen
Yhdysvalloissa myyntiä vetivät erityisesti Suomessakin suositut aikuisten värityskirjat.
Yhdysvalloissa myyntiä vetivät erityisesti Suomessakin suositut aikuisten värityskirjat.

Yhdysvalloissa painettujen kirjojen myynnin kasvuun vaikuttivat tänä vuonna amerikkalaiskirjailija Harper Leen kassakaapista löydetty Kaikki taivaan linnut -romaani, aikuisten värityskirjat sekä Youtube-tähtien kirjat, kertovat AP:n haastattelemat kustantajat. Kaikki kolme hittikategoriaa olivat uusia vuonna 2015.

Värittämistä varten on suunniteltu lukuisia sovelluksia, mutta värityskirjojen ykkösnimi Johanna Basford haluaa, että hänen kirjojaan väritetään vain paperimuodossa, kertoo Penguin-kustantamon johtaja Patrick Nolan AP:lle. Suomessa Basfordilta on julkaistu muun muassa Salainen puutarha- ja Meren syvyyksissä -värityskirjat.

Myös Yhdysvalloissa lastenkirjat tekevät kauppansa erityisesti paperimuodossa. Esimerkiksi Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirja -sarjaa on myyty miljoonia kappaleita, joista 95 prosenttia painettuna.

AP:n haastattelema Kinney ei ihmettele, että lastenkirjoissa paperi on edelleen valttia. Lapset käyttävät paljon älypuhelimia ja tabletteja, mutta vanhemmat kyllä tietävät, että paras tapa saada lapset lukemaan on antaa heille paperinen kirja, Kinney sanoo.

Sami Kilpiö
Nuortenkirjailija Jeff Kinney vieraili Helsingin kirjamessuilla vuonna 2014.
Nuortenkirjailija Jeff Kinney vieraili Helsingin kirjamessuilla vuonna 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat