Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos rahalla saisikin vaikenevan taiteilijan: Apurahaa nauttivan kirjailijan ei pidä pysyä nöyränä

”Jossain rinnakkaisessa todellisuudessa on Suomi, jossa taiteilija ei sano mitään kriittistä päätöksentekijöistä ja valtio palkitsee kuuliaisuuden avokätisesti”, kirjoittaa kolumnisti, kirjailija Tiina Raevaara.

Kulttuuri
 
Tiina Raevaara
Kirjoittaja on kirjailija.

Finlandia-voittaja Laura Lindstedtin palkintopuheen jälkeen esiin nousi syytös. Valtiolta apurahaa saanut Lindstedt ei olisi saanut arvostella hallitusta.

Nettikeskustelijoiden ja erinäisten blogistien mukaan arvostelu oli tyylitöntä ja huonotapaista: valtion rahallisesti tukeman kirjailijan tulisi olla kiitollinen ja siksi äärettömän kohtelias. ”Älä pure ruokkivaa kättä”, kirjailijaa varoiteltiin verkon keskusteluissa.

Syytös oli yllättävä siksi, että aiemmin olen kuullut vain päinvastaisia pelkoja. ”Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat” on ollut paljon vanhempi valtion apurahoitukseen liittyvä asenne. Sitä on silloin tällöin viljelty taiteilijoidenkin keskuudessa: pitkän apurahoituksen on peloteltu vaikuttavan tuotantoon. Kun kirjailija tottuu saamaan rahaa, hän tottuu kirjoittamaan myös kirjoja, joita rahoittaja vaikuttaa haluavan.

Lindstedtin puhe käänsi ajatuksen nurin niskoin. Enää rahan ei pelätä tukkivan taiteilijan suuta, vaan nyt halutaan niin tapahtuvan. Kun valtio raottaa kirstuaan, rahalla ostetaan työpanoksen lisäksi nöyryys.

Ajatus on merkillinen nykyisessä keskustelutilanteessa, jossa puhdasta vihapuhettakin puolustellaan sananvapaudella.

Juuri nyt suomalainen sananvapaus on esimerkiksi sitä, että entinen kansanedustaja puhuu Facebookissa ”lopullisesta ratkaisusta” turvapaikanhakijoiden yhteydessä ja nykyinen kansanedustaja kiistää ihmisoikeuksien kuuluvan myös rikollisille.

Taiteilijan hiljaisuuden taas pitäisi olla helposti ostettavissa, vaikka juuri taiteilijan työ ei oikeastaan muuta olekaan kuin sananvapauden hyödyntämistä.

Kuvitellaan eteenpäin. Julkisella rahalla pyörii myös Yle, ja olisihan loogista, että se lopettaisi kokonaan poliittisten päättäjien arvostelun. Pääuutislähetyksessä ei olisi vilaustakaan Stubbin prosenttivirheistä tai leikkausten laajuudesta.

Hallituksen arvostelu olisi kielletty myös opettajilta ja julkisen puolen lääkäreiltä. Ehkä se pitäisi kieltää myös lapsiperheiltä, sillä he saavat valtiolta erilaisia avustuksia. Samoin eläkeläiset. Pitkäaikaissairaat. Dosentit, he ennen kaikkea.

Aivan ensimmäiseksi hallituksen arvostelu pitäisi kieltää kansanedustajilta. Yli kuudentuhannen euron kuukausipalkkiolla luulisi saavan paljon kiitollisuutta ja nöyrää hiljaisuutta.

Lopulta Suomi olisi täynnä kiitollisuuden hiljentämiä ihmisiä. Kuulostaa sinänsä hyvältä. Älämölö on ollut välillä melkoista.

Vapaan yhteiskunnan merkki on silti kritiikin mahdollistaminen. Tämä on niin itsestäänselvää, etten ymmärrä, mihin Laura Lindstedtin arvostelijat hukkasivat ajatuksen hetkeksi.

Valtion tai poliittisen päättäjän suuruus mitataan siinä, kuinka hyvin se sallii itsensä arvostelun. Olen itsekin saanut palkinnon ministeriltä, jota olen suominut kirjoituksissani oikein kunnolla.

Jossain rinnakkaisessa todellisuudessa on Suomi, jossa taiteilija ei sano mitään kriittistä päätöksentekijöistä ja valtio palkitsee kuuliaisuuden avokätisesti.

Oikeasti sellaiset taiteilijat eivät ansaitse apurahaa.

Palstalla vuorottelevat Tiina Raevaaran kanssa Henkka Hyppönen, Pirkko Saisio ja Mikko Rimminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat