Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mediaraportit: Karuimmillaan tietoa jäävät kertomaan vain netin superfirmat ja saman­mielisten some-ringit

Siirtyykö tiedottamisen valta ihmisten yhteisöille vai valtaville teknologiayrityksille?

Kulttuuri
 
DADO RUVIC
Median tulevaisuus voi tutkimusten mukaan olla Facebookin kaltaisten yritysten hallussa – tai päin vastoin: pienet yhteisöt saattavat luovat sisältöjä itselleen.
Median tulevaisuus voi tutkimusten mukaan olla Facebookin kaltaisten yritysten hallussa – tai päin vastoin: pienet yhteisöt saattavat luovat sisältöjä itselleen. Kuva: DADO RUVIC
Fakta

Kaksi raporttia mediasta

 Alankomaiden mediaraportti on nimeltään What’s News(s)? – Scenarios for the future of journalism, julkaisija Stimuleringsfonds Voor de Journalistiek.

 Raporttia laatimassa olivat muun muassa mediayhtiöt, tutkijat ja valtio.

 Suomalaisraportti on nimeltään Median ja journalismin viriäviä tulevaisuuksia, ja sen julkaisi Turun yliopisto.

 Hanketta rahoittivat muun muassa Viestintäalan tutkimussäätiö ja viestintäministeriö.

Kuunnellaan aluksi heti Zacharias Topeliusta:

”Tässä maassa asuu siis erisukuista ja erikielistä kansaa. -- Harvat ovat niin sekoittumatonta sukuperää, ettei jonkun heidän sukupuunsa jäsenen suonissa ole virrannut toisten kansakuntain verta. Mutta sanottu on, että kaikki, jotka pitävät ja rakastavat tätä maata isänmaanansa, — kaikki, jotka noudattavat tämän maan lakeja ja tekevät työtä sen menestymiseksi, — ovat yhtä kansaa.”

Topeliuksen vuonna 1875 ilmestyneen Maamme-kirjan kuva suomalaisuudesta on oikeastaan myös kuva siitä, mitä median on viime vuosiin asti ajateltu osaltaan tekevän.

On puhuttu yhtenäiskulttuurista, jonka keskeinen peili media on. Taustaltaan erilaiset ihmiset katsovat samoja televisiouutisia, samoja lehden sivuja ja samoja verkkouutisia.

Syntyy käsitys siitä, mitä me olemme. Syntyy Suomi.

Tämä maailma murtuu lähivuosina, sanovat kaksi tänä vuonna julkistettua raporttia.

Raporteista laajempi julkaistiin keväällä Alankomaissa, ja sen tarkoituksena oli hahmottaa laajasti median merkitystä maan tulevaisuudelle. Mukana Journalism 2025 -raportin teossa olivat niin valtio, tutkijat, mediayhtiöt kuin yleisökin.

Raportti piirsi neljä skenaariota, joista nykyinen isojen mediainstituutioiden ympärille syntynyt maailma säilyy vain yhdessä. Mediatalojen valta voi siirtyä valtaville teknologiayrityksille, kuten Facebookille, Amazonille, Applelle ja Googlelle, jotka päättävät, mitkä jutut niiden laitteissa ja palveluissa pääsevät esille.

Kiinnostavampia ovat raportin kaksi muuta skenaariota, joissa valta siirtyy yhteisöille. Niistä valoisammassa yhteiskunnan keskiössä ovat jakamistalous, joukkorahoitus, tiedon jakaminen, globaali avoimuus ja näistä syntyvä vireä pienten projektien mediatodellisuus.

Ihmiset tapaavat verkossa, päättävät, että tuota tietoa tarvitaan ja perustavat projektin, jolla asia hoidetaan. Epäkohdat pääsevät esille tällaisten pienten aloitteiden kautta, ja mediainstituutioiden ja jopa valtioiden tarve vähenee. Julkisuus kuuluu globaaleille heimoille.

Synkemmässä skenaariossa yhteiskunta hylkää avoimuuden mutta keskittyy yhteisöihin. Tästä tuloksena on sulkeutuneiden mediayhteisöjen ”saaristo”, joissa samanmieliset jakavat keskenään tietoa ja kuvia. Globalisaatioon pettyneet ihmiset keskittyvät omiin heimoihinsa ja paikallisiin asioihin, ja koko kansan tavoittava keskustelu hiipuu pois.

Samansuuntaiseen visioon päätyi Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen keväinen Medeia-hankkeen loppuraportti.

Raportissa tunnistettiin kuusi ”heikkoa signaalia”, joista neljä viittasi massamedian merkityksen selvään vähenemiseen. Suurille mediabrändeille jää kuitenkin rooli varmennetun tiedon tarjoajina, mutta niiden merkitys rapistuu laidoilta.

Instituutioiden rinnalle tulee pieniä, yhteen aiheeseen syvällisesti, keskittyviä medioita. Samalla ”uutisesta” tulee kokoelma sirpaleita, jotka ovat hajallaan internetissä ja yhdistyvät toisiinsa linkkeinä ja upotuksina. Kokoaja voi olla yhtä hyvin mediatalo kuin somettajakin.

Nämä muutokset eivät tietenkään rajoitu vain mediaan.

Kun yhteys suuriin kertomuksiin ja ideologioihin murtuu, ihmiset kaipaavat ”autenttisuutta” ja ”käsityöläismeininkiä” eri asioihin elämässään. Ihmiset haluavat ostaa ”oikeaa” olutta ja leipää ja lukea ”oikeiden” ihmisten kertomuksia ja totuuksia, jotka alkavat korvata perinteisiä uutisia.

Myös pelot muuttuvat. Enää ei pelätä, että yhteiskunta murtuu alta, koska se on jo murtunut. Pirstaloituva mediaympäristö lisää tällaista hallinnan pettämisen tunnetta: kun tarjolla on vain eri heimojen mielipiteitä, vähitellen on mahdotonta tietää, mikä on totta.

Tällöin pelko siirtyy yhteiskunnalliselta tasolta henkilökohtaiselle tasolle. Tästä on kirjoittanut sosiologi Zygmunt Bauman. Hän oikeastaan ennusti pakolaiskriisiin liittyvän pelkomedian synnyn vuoden 2006 kirjassaan Liquid Times.

Kun valtio ja media eivät enää kykene tarttumaan isoihin asioihin, ne tarttuvat helpoimpaan, eli ihmisen henkilökohtaiseen turvallisuuteen.

Sosiaalivaltio kertoi vakuuttavansa ihmiset sosiaalista rapautumista vastaan. Tämän tilalle astuu politiikassa henkilökohtaisen turvallisuuden valtio, jossa uhkaillaan pedofiileillä, sarjamurhaajilla, kerjäläisillä, ryöstäjillä, vainoajilla, myrkyttäjillä, terroristeilla tai – vielä parempaa – kaikki nämä pelot yhdistävällä laittoman maahanmuuttajan hahmolla, joilta valtio nykymuodossaan lupaa kansalaisiaan puolustaa”, Bauman kirjoittaa.

Alankomaiden mediaraportissa heimojen ”saaristoa” kuvaillaan todellisuutena, joka ei ole kaukana Baumanista:

”Suurella osalla kansalaisista on vaikeuksia hahmottaa, mikä on totuus joistakin asioista ja kenen mielipiteeseen voi luottaa. Joidenkin kohdalla tämä johtaa tunteeseen siitä, että ote yhteiskunnasta on livennyt. Tämä saa ihmiset tarttumaan yksinkertaisiin viesteihin ja jopa populismiin.”

Kannattaa muistaa, että nämä ovat tutkijoiden skenaarioita. Niistä toteutunee vain joku osa, ja positiivisemmista skenaarioista joku toinen.

Raporttien keskeinen viesti on kuitenkin selvä: yleisön toiminnasta – jakamisesta, omien yhteisöjen perustamisesta ja sävystä – riippuu paljon se, millaista mediasta tulee. Kärjistetysti kansa saa sellaisen median, jota se klikkaa ja sellaisen ympäristön – ja Suomen – jonka se itse Facebookiin luo.

Selvää on myös, että kysymys median tulevaisuudesta on myös kysymys siitä, millainen ylipäänsä enää on Topeliuksen tarkoittamaa ”kansa”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat