Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollywood-tähti Michael Fassbender pillastuu HS:n haastattelussa – ”Haluan tietenkin riisuutua!”

Harva tunnistaa Michael Fassbenderin kadulla­, mutta ohjaajista nimekkäimmät haluavat hänet. HS:n haastattelussa huippunäyttelijä kertoo työstään.

Veli-Pekka Lehtonen HS

Etsivä Hercule Poirotista kertova tv-elokuvien sarja on monille Suomessakin tuttu. Agatha Christien kirjoihin perustuvaa rikossarjaa on tehtailtu tähän mennessä 70 elokuvan verran, mutta erityisen kiinnostava on jakso numero 56. Se, nimeltään Hautajaisten jälkeen, esitettiin Suomessa ensi kertaa vuonna 2007.

Päällepäin jaksossa kaikki on kuten ennenkin: ilmassa on palaneen käryä, murhaa epäillään ja Hercule Poirot kutsutaan selvittämään tapausta. Poirotia esittävä David Suchet on jakson keskushenkilö kuten aina, mutta tv-elokuvan suuri tähti ei silti olekaan nyt hän, vaan huomio kiinnittyy tuntemattomaan näyttelijään pienessä sivuroolissa.

Hän on Michael Fassbender.

Fassbender oli tuolloin kolmekymppinen näyttelijä, joka oli sitkeästi yrittänyt saada jalansijaa kameran edessä. Hän oli muuttanut unelmansa perässä kotiseudultaan Irlannista Lontooseen, ensin näyttelijänoppiin ja sitten etsimään töitä. Nyt hän oli saanut pikkuroolin sarjasta.

Lontoossa kilpailu näyttelijöiden välillä oli ja on kovaa. Lontoo on näyttelijöiden kaupunki Euroopassa samaan tapaan kuin New York ja Los Angeles Yhdysvalloissa. Jos näyttelijä haluaa lyödä läpi englannin kielellä, hänen on parasta olla esillä Lontoossa. Lontoossa ovat teatterit ja ohjaajat, agenttitoimistot ja managerit, kykyjenetsijät, casting-toimistot ja onnenonkijat.

YLE
Michael Fassbender ja Lucy Punch näyttelivät sivurooleja Hercule Poirot -sarjan elokuvassa Hautajaisten jälkeen (2006).
Michael Fassbender ja Lucy Punch näyttelivät sivurooleja Hercule Poirot -sarjan elokuvassa Hautajaisten jälkeen (2006).

Vaikka Fassbender oli Lontoossa, onni ei ollut juuri potkinut. Hän teki muita töitä, muun muassa baarimikkona. Rooleja oli kyllä ollut, muutamia: vuonna 2001 hän oli mukana Steven Spielbergin Taistelutoverit-sarjassa, ja viisi vuotta myöhemmin kohdalle osui tämä sivuosa Poirotissa.

Poirotissa hän esitti moraaliltaan suoraselkäistä ja tavoiltaan hyvin kunnollista nuorukaista George Abernithietä. Tämä kantaa kuitenkin salaisuutta, joka ajaa hänet sisäiseen kamppailuun.

Fassbender teki roolin hyvin, olihan hänessä jo tuolloin kaikki sankarinäyttelijän ainekset. Hän on komea, urheilullinen ja nopea. Hänellä on jykevä leuka ja sinertävät silmät. Poirot-roolista ei kuitenkaan voinut ennustaa, miten suuri tähti hän on kymmenen vuotta myöhemmin.

Fassbender kurkistaa yhtäkkiä oviaukosta, verhon takaa. Nyt ei olla Lontoossa, vaan paikka on elokuvamaailman toinen napa: Cannesin elokuvajuhlat. On toukokuu 2015. Näyttelijä väläyttää heti hymynsä, joka on viime vuosina tullut tutuksi monista suosituista ja ylistetyistä elokuvista. Hymy, oikeastaan virne, on leveä.

Fassbender on 38-vuotias ja urallaan jyrkässä nousukiidossa. Hän on tunnettu, haluttu ja kysytty. Olemme ravintolassa Hyatt-hotellin katolla Cannesin kuululla rantakadulla Croisettella. Katolta aukeaa näkymä Välimerelle.

Fassbender on pukeutunut rennosti, hän on sporttisia pusakkamiehiä. Näyttelijä on hyväntuulinen, valmiina puhumaan työstään. Ensimmäisenä hänen töistään saadaan Suomeen jouluna Macbeth, uusi sovitus Shakespearen klassikosta. Fassbender on elokuvan Macbeth.

”Tutustuin Macbethiin jo 15-vuotiaana Irlannissa”, Fassbender sanoo. ”Toisen kerran tutustuin Macbethiin, kun opiskelin Lontoossa. Silloin olin päättänyt ryhtyä näyttelijäksi.”

Macbethin lisäksi tulossa on useita muitakin elokuvia, joita myydään juuri Fassbenderin kasvoilla. Tietokoneyhtiö Applen perustajasta Steve Jobsista kertovassa elokuvassa Fassbender näyttelee itse Steve Jobsia. Fassbender on lisäksi mukana myöhemmin valmistuvissa supersankarielokuva X-Menissä ja tietokonepeliin perustuvassa Assassin’s Creedissä. Myös Terrence Malickin, ihaillun huippuohjaajan, uudessa elokuvassa Fassbenderillä on rooli.

Nuoren näyttelijän ura alkoi kääntyä nousuun pian sen jälkeen, kun Hercule Poirotin jakso oli valmis. Oli vuosi 2006. Samoihin aikoihin hän tapasi koekuvauksien kautta Steve McQueenin, ei sitä elokuvanäyttelijää vaan ohjaajan, joka vielä tuolloin oli elokuvapiireissä aivan tuntematon. Fassbender oli ehtinyt jo näytellä Hollywoodin ison luokan soturielokuvassa 300 (2006), mutta vasta yhteistyö McQueenin kanssa oli käänteentekevä.

McQueen oli 2000-luvun alussa kuvataiteilija, arvostettu sellainen, ja oli voittanut himoitun Turner-palkinnonkin. McQueen teki videoelokuvia ja haaveili suuremmista yleisöistä. Hän halusi tehdä elokuvia. Vuonna 2008 valmistui elokuva Hunger eli Nälkä.

Se oli täysosuma, jossa kaksi tuntematonta oli lyönyt kykynsä yhteen. Heitä yhdistää käsitys fyysisestä taiteesta.

Steffan Hill
Elokuva Hunger oli Michael Fassbenderin uralla käänteentekevä. ELokuvassa Fassbender näytteli Ira-taistelija Bobby Sandsia.
Elokuva Hunger oli Michael Fassbenderin uralla käänteentekevä. ELokuvassa Fassbender näytteli Ira-taistelija Bobby Sandsia.

Hunger on yksi viime vuosien komeimmista poliittisista elokuvista. Se kertoo Bobby Sandsista, Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n aktivistista, joka nousi otsikoihin 1980-luvun alussa. Hän vaati itselleen ja muille IRA-vangeille poliittisen vangin statusta. Sands oli vangittuna, ryhtyi nälkälakkoon ja kuoli sen seurauksena vuonna 1981. Fassbender on elokuvassa Sands.

Elokuva oli karu ja väkivaltainen. Vartijat pahoinpitelivät vankeja, ulosteita levitettiin seinille, ja pääroolissa rankasti laihduttanut Fassbender näytti samaan aikaan sekä uhmakkaalta että kärsivältä. Se oli onnistunut roolityö: hän onnistui antamaan nuorelle periaatteen miehelle kasvot, omat kasvonsa. Hungerista tuli menestys, se sai ensi-iltansa Cannesissa ja levisi maailmalle, Suomessakin festivaaleille ja televisioon.

Tuosta hetkestä oli vain viitisen vuotta aikaa siihen, kun Fassbender ja McQueen istuisivat yhdessä jo Oscar-juhlassa.

Nyt Cannesin keväisen auringon alla istuessaan Fassbender tietää, että ilman McQueenia hän ei istuisi tässä. Rooli Hungerissa oli onnenpotku. Kun Fassbenderiltä kysyy, vastaus on suora: ”Hän muutti minun elämäni.”

Äänessä on kiitollista nöyryyttä.

”Sain häneltä kaiken. Olen hänelle velkaa.”

Hungerin jälkeen McQueen ja Fassbender jatkoivat yhteistyötä. McQueen ohjasi ja Fassbender näytteli, aina isossa roolissa. Seuraavaksi valmistui elokuva Shame, suomeksi Häpeä. Se on elokuvana modernin tyhjyyden kuvaus, jossa Fassbender näyttelee seksiaddiktia, joka ei saa koskaan tarpeekseen.

Elokuvassa on seksiä niin paljon, että ensi-illan aikaan Fassbender oli iloinen, ettei hänen äitinsä nähnyt sitä selkäkipujen vuoksi.

Cinema Mondo
Fassbender ja Carey Mulligan elokuvassa Shame vuonna 2011.
Fassbender ja Carey Mulligan elokuvassa Shame vuonna 2011.

Hungerin tapaan myös Shame on poliittinen elokuva, ja myös hyvin fyysinen elokuva, sillä McQueen kuvaa ihmistä ja tämän olosuhteita usein lihan ja kivun, liikkeen ja kärsimyksen kautta. Molemmissa elokuvissa Fassbender näyttelee paljon ilman paitaa ja alasti, koko kehollaan.

Kaksi vuotta myöhemmin valmistui Fassbenderin ja McQueenin seuraava yhteistyö, orjakuvaus 12 Years a Slave. Se on kaksikon tunnetuin elokuva, ja alkuvuodesta 2014 se palkittiin vuoden parhaana elokuvana Oscar-juhlassa.

12 Years a Slave kuvaa tositapahtumiin perustuen Yhdysvaltain orjakauppaa 1850-luvulla, jolloin newyorkilainen Solomon Northup siepattiin ja myytiin orjaksi etelävaltioihin. Kärsimystä kesti 12 vuotta.

Fassbender esitti elokuvassa sadistista maanomistajaa, joka ruoskii ja piiskaa verille omaisuuttaan, mustia orjiaan. Rooli toi Fassbenderille uran ensimmäisen Oscar-ehdokkuuden parhaasta miessivuosasta.

McQueenin elokuvien myötä Fassbender huomattiin. Pitkän uran tehnyt ohjaaja Ridley Scott pani hänet merkille ja kiinnitti Prometheus-elokuvaan, joka on yksi Fassbenderin isoista elokuvista. Se valmistui 2012, ja nyt sille on tekeillä jatko-osa. Fassbender on tietenkin mukana.

Nopeassa tahdissa Fassbender on näytellyt myös muiden keskeisten nykyohjaajien elokuvissa. David Cronenberg käytti häntä A Dangerous Methodissa (2011), jossa hän esitti psykologi Carl Jungia, ja Steven Soderberghin ohjauksessa Fassbender näytteli elokuvassa Haywire (2011). Yksi Fassbenderin tärkeistä rooleista on myös Andrea Arnoldin elokuvassa Fish Tank (2009). Kyse on perhedraamasta, jossa Fassbender on arveluttava uusi isäpuoli.

Scanbox
David Cronenbergin ohjauksessa Fassbender näytteli elokuvassa A Dangerous Method, joka valmistui 2011. Vasemmalla näyttelijä Viggo Mortensen.
David Cronenbergin ohjauksessa Fassbender näytteli elokuvassa A Dangerous Method, joka valmistui 2011. Vasemmalla näyttelijä Viggo Mortensen.

Fassbender on syntynyt Saksassa, mutta perhe muutti Irlantiin, kun Michael oli kaksivuotias. Äiti on irlantilainen, isä saksalainen, ja he pyörittivät yhdessä ravintolaa. Michael kasvoi katolisessa ympäristössä, toimi pitkään kirkossa kuoripoikanakin. Siteet Saksaan ovat yhä kiinteät, sukua asuu siellä. ”Naturlich”, on Fassbenderin vastaus, kun kysyy, sujuuko saksa yhä.

Nuorena Fassbenderin suosikkiohjaajiin kuului Quentin Tarantino. Erityisesti amerikkalaisohjaajan esikoisteos Reservoir Dogs (1992) teki vaikutuksen. Fassbender innostui ryöstöelokuvasta niin paljon, että teki ystävineen tarinasta oman versionsa kotikulmiensa klubille Irlannin Killarneyssä. Fassbender oli tuolloin 18-vuotias.

Vuosia myöhemmin Fassbender pääsi itse Tarantinon koekuvauksiin. Koekuvaus toi roolin Kunniattomiin paskiaisiin. ”Ne olivat erityisiä hetkiä”, Fassbender sanoo.

Francois Duhamel
Diane Kruger ja Michael Fassbender näyttelevät Quentin Tarantinon ohjaamassa Kunniattomissa paskiaisissa vuonna 2009.
Diane Kruger ja Michael Fassbender näyttelevät Quentin Tarantinon ohjaamassa Kunniattomissa paskiaisissa vuonna 2009.

Pian ensi-iltaan tulevaMacbeth on seuraava iso askel Fassbenderin uralla. Se on verinen murhenäytelmä haarniskamiehistä, oikeastaan murhanäytelmä, jossa heimopäällikkö Macbeth murhaa omin käsin Skotlannin kuninkaan ja nousee valtaistuimelle tullakseen syöstyksi sieltä samaan tapaan alas myöhemmin. Shakespeare kiinnostaa toki ympäri maailmaa, mutta arvostus on suurinta angloamerikkalaisessa kulttuurissa. Macbethin kaltainen klassinen rooli nostaa Fassbenderiä vieläkin ylemmäs siinä rankingissa, jossa päärooleja tekeviä miesnäyttelijöitä laitetaan paremmuusjärjestykseen.

Macbeth on aiemminkin kuvattu elokuvaksi. Roman Polanski oli asialla 1971, Akira Kurosawa jo sitä aiemmin 1957. Fassbender kertoo, että hän yritti katsoa kaiken mahdollisen Macbethistä. ”Pidin Kurosawan tulkinnasta. Se taitaa olla suosikkini”, näyttelijä sanoo.

Fassbenderin omassa Macbeth-versiossa ohjaajana on australialainen Justin Kurzel.

”Kuvauksissa oli kylmää ja märkää. Sade oli loputonta”, Fassbender sanoo. Työryhmä toivoi, että kurja keli näyttäisi hyvältä valkokankaalla, auttaisi tarinaa. Elokuva onkin kylmä, karu ja verinen, mikä sopii hyvin veriseen kuningasnäytelmään. ”Välillä avustajat seisoivat sateessa kymmenen tuntia, enkä uskonut näkeväni heitä seuraavana päivänä. He tulivat kuitenkin.”

Fassbender sanoo, että Kurzelista oli valtavasti apua Macbethin teossa. Erityisesti hän korostaa yhtä ohjaajan ajatusta, havaintoa Macbethin hahmosta. ”En ollut ikinä ajatellut asiaa, vaikka se on mitä ilmeisintä”, Fassbender aloittaa.

SF Film Finland
Rooli uuden Shakespeare-sovituksen Macbethinä nostaa Fassbenderin yhä ylemmäs näyttelijöiden rankingissa.
Rooli uuden Shakespeare-sovituksen Macbethinä nostaa Fassbenderin yhä ylemmäs näyttelijöiden rankingissa.

Kurzel oli lukenut Macbethinsä tarkasti ja arvioinut, että Macbeth kärsii traumaperäisestä stressihäiriöstä. Samasta kärsivät nykysotien veteraanit, jotka ovat olleet Irakissa tai Afganistanissa. Suomessa sodassa henkisesti vammautuneista puhuttiin takavuosina tärähtäneinä. Kurzel kertoi ajatuksensa Fassbenderille, ja tämä innostui. Tärähtäneestä ja siksi väkivaltaisesta Macbethistä tuli hänen roolianalyysinsä.

”Se oli käänteentekevää. Shakespeare näki tämän jo silloin. Hän kirjoitti siitä! Macbeth löytää oman tiensä vain tappamalla.”

Shakespeare kirjoitti Macbethin 1600-luvun alussa. Elokuvantekijät iskivät omaan versioonsa myös toisen uudelleentulkinnan. Se liittyy kuninkaan puolisoon, Lady Macbethiin, jota elokuvassa esittää Oscar-voittaja Marion Cotillard. Lady Macbeth on usein nähty vallanhimoisena taustapelurina.

”Sehän on aivan päinvastoin. Hänhän uhraa itsensä. He ovat menettäneet lapsen, eivätkä ole surreet sitä.”

Klassikkonäytelmän pääosa on tyypillinen askel näyttelijän urapolulla. Seuraavaksi Fassbender on siirtymässä tuotantopuolelle, tuottamaan. Hän haluaa päästä bisneksen ytimeen, nähdä mitä kaikkea elokuvanteko pitää sisällään Hollywoodissa ja muualla.

Fassbender on miettinyt moneen otteeseen uraansa. Urapolun hän tiivistää nopeasti:

”Alussa sitä vain yrittää saada töitä näyttelijänä.”

”Sitten pitää pysyä esillä.”

”Sitten pitää varmistaa, että töitäsi nähdään.”

”Sitten pitää saada päärooleja.”

”Ja sitten pitää varmistaa asemat.”

Fassbender sopii puherooleihin, mutta fyysisemmissä osissa hän on todella hyvä. Kovin usein hänet näkee elokuvissa ilman paitaa. Mistä se johtuu?

Fassbenderin mielestä kysymykseni on typerä. Hän lyö leikiksi, alkaa liioitella. ”Se lukee sopimuksessani”, hän sanoo.

Mutta itsehän sinä valitset rooleja?

Fassbender jatkaa leikkisänä. ”Haluan tietenkin riisuutua!” Sitten näyttelijä vakavoituu.

”Kaikki tulee käsikirjoituksesta. Mutta onhan niissä rooleissa nyt muutakin”, näyttelijä sanoo ja vaikuttaa loukkaantuneelta.

”Mikäs sinun nimesi taas olikaan? Veli-Pekka, jos me seuraisimme sinua päivän, olisitko koko ajan täysissä pukeissa? Niin, siinäs näet! Kuinka monta kertaa olin Macbethissä ilman paitaa?”

Ainakin kerran, vastaan, mutta näyttelijä painaa päälle. ”Mutta toista kohtausta et muista!”

Tilanne on kireähkö. Selvennän. Eikö tässä olla sinun näyttelijänlaatusi ytimessä?

Fassbender rauhoittuu. ”Lähestyn henkilöä aina fyysisesti”, hän sanoo.

Fassbender antaa oppitunnin siitä, miten magiikkaa kameran edessä tehdään. Esimerkkielokuvaksi hän nostaa vuoden 2014 kummallisimpiin elokuviin kuuluvan Frankin. Fassbender näytteli elokuvassa taiderockia soittavan orkesterin laulajaa, mutta hänen kasvojaan ei koskaan nähty. Fassbender näytteli koko elokuvan valtava kurpitsan kokoinen pallonaamari päässä.

”Frankissa fyysinen lähetysmitapa tuli esiin hyvin, kun pää ja kasvot olivat pois pelistä”, Fassbender sanoo.

Päätä ja silmiä sanotaan usein elokuvanäyttelijän tärkeimmiksi työkaluiksi, mutta Frankissa Fassbenderin oli käytettävä muita osia kropasta. Eikä roolia olisi tullut ilman kuuluisuutta. Rooliin tarvittiin nimi, jolla on rohkeutta.

”Roolihahmo sai sitten viime silauksen siitä, kun laittoi puvun ja muut vehkeet päälle.”

Fassbender on ehtinyt esiintyä jo kymmenissä elokuvissa, mutta tuleva työ elämäkertaelokuvassa Steve Jobsina on ollut vaikein — ainakin Fassbenderin itsensä mukaan.

Jobsista kertovan elokuvan teko on ollut hyvin mutkikasta. Elokuvalehtien mukaan Christian Balen piti ensin näytellä pääosaa ja David Fincherin ohjata. Sitten ohjaajaksi tuli Danny Boyle ja pääosaan kaavailtiin Leonardo DiCapriota. Sen jälkeen roolin piti mennä vuorollaan muillekin Hollywoodin ykkösnimille: Matt Damonille, Ben Affleckille ja Bradley Cooperille. Lopulta roolin sai Michael Fassbender.

Tuotantosotkut eivät kuitenkaan tehneet elokuvasta vaikeaa Fassbenderille, eikä se, että kyseessä on oikea henkilö. Se oli tekstin määrä.

”Se oli kyllä aika hankalaa”, Fassbender sanoo Jobs-elokuvasta. ”Sanoja oli niiiin paljon. Samaan tapaan myös Shakespeare on vaikeaa. Tekstiä on paljon.”

Steve Jobsista kertova elokuva tulee Suomessa esille tammikuussa, jolloin elokuvateattereiden Oscar-sesonki perinteisesti alkaa. Fassbenderille on jo povattu roolista Oscar-ehdokkuutta, jopa Oscaria.

Finnkino
Tuoko rooli Apple-yhtiön perustajana Steve Jobsina Oscarin Fassbenderille?
Tuoko rooli Apple-yhtiön perustajana Steve Jobsina Oscarin Fassbenderille?

Elokuvan on käsikirjoittanut Aaron Sorkin, yhdysvaltalaisen elokuvan ehkä kuuluisin käsikirjoittaja tällä haavaa. Sorkinin kynästä ovat syntyneet muun muassa tv-sarja West Wing sekä Facebookin synnystä kertonut elokuva The Social Network (2010). Kun Sorkin tulee puheeksi, Fassbender innostuu käyttämään ylisanoja.

”Sorkinin teksti on nerokasta. Hän on meidän aikamme Shakespeare. Hän jopa kirjoittaa kuin Shakespeare”, Fassbender sanoo. ”Se on se tietty rytmi sanoissa. Se antaa minulle näyttelijänä valtavasti mahdollisuuksia.”

Macbethiä varten Fassbender opetteli tekstiä useita viikkoja. Hän halusi oppia kaikki repliikkinsä ulkoa ennen kuvauksia. Usein elokuvanäyttelijät opettelevat repliikkejä vain muutamia kohtauksia kerrallaan. Fassbender painoi Shakespearen sanat päähänsä metodilla, jossa lauseet alkoivat muuttuvat musiikiksi. Hän toisti sanoja uudestaan ja uudestaan, kunnes niistä tuli kuin laulua, ja sanojen rytmi löytyi.

”Vitsi on siinä, että Shakespearea ei saa kuitenkaan päästää Shakespeareksi.”

Ja mitä se sitten tarkoittaa? Fassbender alkaa imitoida. Hän alkaa puhua syvällä, matalalla äänellä, joka sanaa hitaasti painottaen. Hän matkii vanhakantaista näyttämöpuhetta.

”Elokuvassa me yritimme välttää juuri tätä.”

Nykyään Fassbender on paparazzien jahtaama julkkis — varsinkin sen jälkeen, kun hänet yhdistettiin romanttisessa mielessä Ruotsin kovimpaan elokuvanimeen, näyttelijä Alicia Vikanderiin.

Kun Vikander tulee puheeksi, Fassbender on harvasanainen: ”Seuraava kysymys!”

Aivan loputtoman tunnettu Fassbender ei kuitenkaan vielä ole. Näyttelijälle on hyväkin, että kasvot eivät ole täysin kuluneet. Haastattelua edeltävänä iltana Fassbender on ollut juhlimassa ruotsalaisten kanssa, eivätkä läheskään kaikki vieraat olleet tunnistaneet häntä.

Yhä isommat roolit ja yhä isommat elokuvat satojen miljoonien dollarien budjetteineen kuitenkin odottavat häntä. Vastikään Fassbender on lopettanut uuden supersankarielokuvan, X-Menin, kuvaukset. Yhdysvaltalaiset supersankarielokuvat ovat isoja viihdetuotteita, mutta X-Menistä Fassbender ei halua kuitenkaan puhua. Ainakaan juuri nyt.

”Olen ihan kauhuissani, jos pitää puhua elokuvista, varsinkin näistä suurista”, Fassbender sanoo. ”Näihin liittyy salassapitoa.”

Mitä voisi tapahtua, jos puhut sivu suusi?

”Menetän sormen”, Fassbender sanoo ja väläyttää taas tutun, hurmaavan virneensä.

”Saan toki itse valita, minkä sormen.”

Haastattelu on julkaistu ensimmäisen kerran Helsingin Sanomien Teema-lehdessä 6/15 otsikolla Tuntematon supertähti. Fassbenderin uusista elokuvista Macbeth tulee Suomessa elokuvateattereihin joulupäivänä ja Steve Jobs 22. tammikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat