Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Scifin klassikot valtaavat television – ryntäystä selittää fantasiamuoti ja digimurros

Kulttuuri
 
Jussi Ahlroth Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kotimaantoimittaja.

Scifi-kirjallisuuden klassikoita on tulossa televisioon ennennäkemätön määrä. Kirjaimellisesti.

Tieteiskirjallisuuden suurimpia klassikoita tehdään tv-sarjoiksi nyt, samanaikaisesti, todennäköisesti enemmän kuin television aiempina vuosikymmeninä yhteensä.

Televisiosarjoiksi ovat muuntumassa ainakin Isaac Asimovin Säätiö, Arthur C. Clarken Lapsuuden loppu, Aldous Huxleyn Uusi uljas maailma ja Philip K. Dickin Oraakkelin kirja.

Moderneiksi klassikoiksi voi helposti luetella myös tv-sarjoiksi kääntymässä olevat Dan Simmonsin Hyperion-sarjan ensimmäisen osan Hyperion sekä Kim Stanley Robinsonin Mars-trilogian aloittavan Red Mars-teoksen.

Kiinnostavin näistä hankkeista on Säätiö. Sen tuottaa HBO yhteistyössä Warner Brosin kanssa.

Tekijänä on Christopher Nolanin veli Jonathan Nolan, joka käsikirjoitti veljensä kanssa muun muassa erinomaisen scifi-elokuvan Interstellar.

Syitä tieteiskirjallisuuden vyörylle tv-ruutuun on todennäköisesti monia.

Kaksi maailman suosituinta tv-sarjaa juuri nyt ovat The Walking Dead, joka perustuu sarjakuvaan, sekä Game of Thrones, joka perustuu fantasiakirjasarjaan.

Niiden jättimenestyksen jälkeen käsikirjoittajien on ollut varmasti helpompi käyttää myyntipuheissaan sellaisia sanoja kuin ”scifi” ja ”fantasia”.

Supersankarit tuottavat parhaillaan miljardeja elokuvateattereissa ja miljoonia tv-sarjoissa, sellaisissa kuin Disneyn omistaman Marvelin ja suoratoistopalvelu Netflixin yhteistyönä tekemä Daredevil.

Netflixin menestyksessä on toinen syy sille, että näitä sarjoja tehdään nyt.

Tv-sarjoille on auennut suoratoistopalveluiden kautta uusi jakelutapa kaikkialle maailmaan. Kilpailu on kovaa. Oraakkelin kirjan tv-version on kustantanut verkkokauppa Amazon, joka jakelee sitä omassa suoratoistopalvelussaan.

Kolmas syy on raha. Tieteiskuvitelmien kuvittaminen vaatii erikoistehosteita ja kalliita järjestelyjä. Elokuvissa ne maksavat satoja miljoonia, tv-sarjoissa riittää miljoonat, enintään kymmenet. Sekin on valtavasti rahaa, mutta riski on huomattavasti pienempi.

Tieto siitä, että joka puolella maailmaa on uskollista genreyleisöä uusien tehokkaiden jakelukanavien äärellä, tekee kymmenien miljoonien budjeteista kannattavia riskejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat