Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös runoilijat rakastavat joulua – suomalaisrunossa joulusta kirjoitetaan sekä ihannoiden että irvaillen

Useita runoantologioita suomalaisia koskettavista runoista tehnyt Satu Koskimies tuntee myös suomalaisen joulurunomaun. Joulurunojen toistuvia aiheita ovat lapsuudenmuistot, lapsi, uskonto ja perhe.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Jouluruno vie suomalaiset lapsuuteen ja muistoihin
Jouluruno vie suomalaiset lapsuuteen ja muistoihin
"Joulu kääntyy runoilijan käsissä moneksi", sanoo kirjailija ja monien runoantologioiden toimittaja Satu Koskimies. "On harrasta tunnelmaa, mutta myös hulluttelua ja rotestimieltä." Kaikkein suosituimmissa joulurunoissa on kuitenkin puhe lapsuudenmuistoista. Koskimiehen lempiruno, jonka hän myös lukee, on Aleksis Kiven Joulu-ilta vuodelta 1866. Toimittaja Suvi Ahola HS. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.

”Koulun joulujuhlassa veisattiin virsiä, minulla oli aina ylipitkä tukka ja vanhemman veljen kauluspaita”, alkaa Timo Pusan runo vuodelta 1979.

Vaikka työläisrunoilija Pusa ei hempeile seimen äärellä, moderniin runoon on saatu mahdutettua monta joululyriikan peruselementtiä, pohtii runoilija ja kriitikko Satu Koskimies.

”Oma lapsuudenkokemus kuuluu moneen joulurunoon, samoin jokin side kristillisyyteen. Perusjoulurunous on muistelevaa.”

Näin on myös Viljo Kojon klassisessa Taas kaikki kauniit muistot -runossa, jonka suuri osa meistä tuntee Sulo Saaritsin esittämänä yksinlauluna, tai Aale Tynnin Perinnäisissä arvoissa, jossa katsellaan joulukoristeita: Sofia-tädin kirjailemaa nauhaa ja latvatähteä, ”jonka piirsi isoäitisi tinapaperiin”.

Koskimies tuntee aiheensa, sillä hän on tehnyt monta mittavaa antologiaa suomalaisia koskettaneesta lyriikasta. Hän myös toimitti vuodesta 1976 Yleisradion suosittuja Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelmia yhdessä Juha Virkkusen kanssa.

Ohjelmiin lähetettyjen toiveiden perusteella Koskimies arvioi suomalaisten suosituimmaksi joulurunoksi Kaarlo Sarkian Lapsuuden joulun. ”Oi lapsuuden joulu, vielä sun juhlaas salaa käyn takaisin elämän sumean, mutkaisen tien”, 1940-luvun runo kaihoaa.

Kymmenen vuotta sitten Koskimies ja Virkkunen toimittivat myös muhkean runovalikoiman, jolla oli sama nimi kuin Sarkian runolla.

”Vaikka kirjassa on runoja liki 150 runoilijalta ja sivuja 343, siinä on vain pieni osa läpi kahlaamastamme joululyriikasta”, Koskimies sanoo.

Osasyynä tähän runsauteen on se, että Suomessakin kukoisti 1800–1900-luvuilla joululehtien ja -albumien perinne. Kirjailijoilta tilattiin julkaisuihin paljon jouluaiheista runoa ja proosaa.

Esimerkiksi Mika Waltarille joulutarinat olivat merkittävä tulonlähde. Kun runoista monia sävellettiin, joululehdistä on hyötynyt myös joululauluperinteemme.

Lapsuuden joulussakin on joululaulutekstejä, luettavana.

”Runojahan ne laulut alun perin ovat”, Koskimies sanoo.

Tuottoisaa julkaisuperinnettäkin tärkeämpi syy joulurunouden runsauteen on hänestä kuitenkin se, että joulu on runoilijalle niin kiitollinen aihe.

”Se taipuu lyyrikon kädessä moneen muotoon.”

Jo mainittujen lapsuudenmuistojen lisäksi jouluun voi liittää uskonnollista tematiikkaa, samoin ajatuksia lapsen asemasta ja merkityksestä, rakkauden, perheen ja yhdessäolon tunnelmia.

Itkettävyyskin kuuluu asiaan, kuten Topeliuksen runossa Varpunen jouluaamuna.

”Mutta kyllä joulurunoissa on myös huumoria, politiikkaa ja protestia”, Koskimies huomauttaa ja kaivaa esiin Arvo Turtiaisen, M. A. Nummisen ja Pentti Saarikosken runoja, joissa ironisoidaan ja rienataan joulun materialismia.

Arvo Salon pasifistisessa Kirjeessä joulupukille (1965) taas pyydetään kaikkia mahdollisia pommeja ja pyssyjä: ”Oi Joulupukki! Tuo ne kaikki tänne vaan! Tuo aseet kaikki – niin ne riisutaan.”

Vastarinnan perinteitä jatketaan edelleen, kuten Juice Leskisen ja Ismo Alangon joululaululyriikassa.

Suomalaisuus näkyy Koskimiehen mukaan joulurunoissa proosastakin tutulla tavalla: sotakokemuksia on kuvattu paljon.

Lapsuuden joulu -antologiassakin on runoja juoksuhaudoista ja sankarihaudoilta, samoin kotirintaman tuutulauluja ja jälleennäkemisten kuvauksia.

Yrjö Jylhän Pyhässä yössä (1941) rintamalla hiljennytään, kun kirjeessä kerrotaan sotilaan vaimon synnyttäneen:

”Ja monta paimenta parrakasta lumessa valvoi ja vartioi, ja vartioi sitä pientä lasta.”

Ylittämätön suomalaisen joulun kuvaaja Satu Koskimiehestä on kuitenkin Aleksis Kivi.

”Luen aina joulupöydässä perheelle ääneen hänen runonsa Joulu-ilta vuodelta 1866. Lapsenlapset odottavat, että tuleekohan sille taas kyyneleet silmiin. Yleensä tahtoo tulla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat