Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen koripalloilija esitti Chewbaccaa uudessa Star Warsissa

Kulttuuri
 
Joonas Suotamon kotialbumi
Joonas Suotamo uuden Star Wars -elokuvan ensi-illassa Lontoossa viime viikolla.
Joonas Suotamo uuden Star Wars -elokuvan ensi-illassa Lontoossa viime viikolla. Kuva: Joonas Suotamon kotialbumi

Tänä syksynä Joonas Suotamo, 29, jätti menemättä koripalloharjoituksiin. Joukkuetoverit Espoon Basket Teamissa ihmettelivät, miksi.

Viime viikolla syy selvisi: Suotamo oli päättänyt ripustaa koristossut toistaiseksi naulaan ja keskittyä kansainvälisen elokuvanäyttelijän uraan.

Ensimmäinen rooli oli kuin suoraan lapsuuden unelmista: legendaarinen karvakasa Chewbacca J. J. Abramsin ohjaamassa uudessa Tähtien sodassa.

”Rakastin joka hetkeä”, Suomeen palannut Suotamo kertoo. Hän kävi maanantaina katsomassa elokuvan jo kolmannen kerran.

Ensimmäinen kerta oli viime keskiviikkona Lontoon kutsuvierasensi-illassa, joka oli ”ihan mahtava kokemus”. Suotamo kävi omien sanojensa mukaan läpi koko tunneskaalan: nauroi, itki ja huusi.

”Iskä näytti alkuperäistrilogian aikanaan vhs:ltä. Siitä asti olen ollut Star Wars -fani ja unelmoinut, että jos saisin tehdä yhden elokuvan, se olisi se”, Suotamo sanoo.

Chewbacca on salakuljettaja Han Solon ( Harrison Ford ) paras ystävä ja Millennium Falcon -avaruusaluksen toinen pilotti. Chewbacca on wookie, jotka ovat Kashyyyk-planeetalta tulevia karvaisia, pitkiä ja ihmismäisiä olentoja. George Lucasin keksimää hahmoa on ensimmäisestä Tähtien sodasta (1977) lähtien esittänyt 2,21 metriä pitkä brittinäyttelijä Peter Mayhew.

Vuosien mittaan Mayhew’n terveys on heikentynyt ja hän on joutunut käyttämään pyörätuolia – Lontoon kutsuvierasensi-illassa 71-vuotias näyttelijä tukeutui keppiin.

Kun uuden Star Wars: The Force Awakensin kuvauksia ryhdyttiin suunnittelemaan, Mayhew’n rinnalle etsittiin pitkää, vaaleaa miestä, joka voisi hoitaa osan Chewbaccan kohtauksista.

Elokuvantekijät kartoittivat pitkistä ihmisistä tutut kansainväliset koripallopiirit, joiden kautta Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann kuuli asiasta. Hän ja Koripalloliiton viestintäpäällikkö Mika Mäkelä kävivät läpi vaihtoehdot ja ehdottivat Joonas Suotamoa.

Koekuvauksissa Suotamon pituudeksi mitattiin 2,11 metriä, mutta tärkein ominaisuus oli kuitenkin sinisilmäisyys.

Chewbaccan karvapuvussa näyttelijän kasvot piiloutuvat silmiä lukuunottamatta. Chewbacca tunnetaan sinisilmistään.

Lopputeksteissä Suotamo nimetään Chewbacca doubleksi eli Chewbaccan sijaisnäyttelijäksi.

The Force Awakensissa Chewbacca muun muassa juoksee, kiipeää portaita, ampuu energiajousiaseellaan ja kantaa muita hahmoja sylissään.

”Lähinnä olin osallisena joissakin nopeissa action-kohtauksissa”, Suotamo sanoo.

”Puku ei itsessään ole kovin painava, mutta jos joutui tekemään paljon juoksemista, tuli hiki”, Suotamo muistelee.

Chewbacca ei puhu ihmisten kieltä vaan karjuu hurjasti. Suotamon omaa ääntä ei valmiissa elokuvassa kuitenkaan kuulla, sillä mylvintä on äänisuunnittelija Ben Burttin käsialaa.

Kuvauksissa Suotamo kuitenkin äänteli päästäkseen paremmin hahmoon sisälle.

Chewbacca pullistelee.
Chewbacca pullistelee.

Yksi asia oli Suotamolle erityisen tärkeä: kunnioittaa alkuperäistä roolin esittäjää.

Hän yritti matkia Mayhew’n eleitä ja käytöstä tarkkaan. Suotamo ja Mayhew kävivät keskusteluja siitä, minkälainen Chewbacca on.

”Hän painotti juuri Chewien pääsääntöistä luonteenpiirrettä eli lojaaliutta: vaikka hän on välillä itsepäinen ja omistava mitä tulee Millennium Falconiin, Chewieen voi aina luottaa ja hän on aina ystäviensä apuna”, Suotamo kertoo.

Kuvauksissa Suotamon vastaparina oli Harrison Ford, yksi maailman tunnetuimmista elokuvanäyttelijöistä.

”Kun näyteltiin, en yhtään keskittynyt siihen, että tässä on Harrison Ford, vaan yritin katsoa sitä aina Chewbaccan silmien läpi”, Suotamo kertoo.

Auttoi, että Suotamo pysytteli Chewbaccan roolissa myös otosten välillä. Kuvauksissa vieraili jatkuvasti ihmisiä, jotka näkivät näyttelijät työssään myös otosten välillä.

”Tiesin, miten paljon hienompaa oli, että uudet tulijat näkisivät heti tullessaan Chewien.”

Viisivuotiaasta asti koripalloa pelannut Joonas Suotamo on aina halunnut näyttelijäksi. Lukiossa hän näytteli koulun näytelmissä ja oli ensimmäisenä jonossa, kun kesäleireillä oli mahdollisuus esiintyä.

”Olen ollut hirveän huomionkipeä aina. Tosin pituudestani en ole hirveästi kaivannut lisähuomiota”, hän kertoo.

Nyt Suotamo on tullut toisiin ajatuksiin. Saihan hän Chewbacca-roolinkin pituutensa ansiosta.

”Olen aina vieroksunut koripalloa, koska se on kai tullut liian helposti. Koska olen pitkä, olen ajatellut, että se on vähemmän minun saavutuksistani kiinni. Nykyisin pidän pelkästään positiivisena, että ihmiset ihastelevat pituuttani.”

Lukion jälkeen Suotamo halusi Yhdysvaltoihin pelaamaan koripalloa ja opiskelemaan. Hän pelasi kolme loukkaantumisten värittämää kautta Penn State -yliopistossa, valmistui kandidaatiksi elokuvaopinnoista ja palasi Suomeen asepalvelukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat