Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historioitsija Teemu Keskisarja penkoo uudessa teoksessaan Suomen rikoshistorian törkeintä tekoa

Teemu Keskisarja penkoo kirjoissaan kirvesmurhia, eläimiin sekaantumista ja sodan kauhuja. Arkistojen kautta hän on päässyt syvälle Suomen historiaan.

Kulttuuri
 
Markus Jokela / HS
Teemu Keskisarja tunnetaan historioitsijana, joka on tarttunut synkeisiin ja äkkivääriin aiheisiin.
Teemu Keskisarja tunnetaan historioitsijana, joka on tarttunut synkeisiin ja äkkivääriin aiheisiin. Kuva: Markus Jokela / HS

Haastattelu on julkaistu ensimmäisen kerran Helsingin Sanomien kirja-aiheisessa Teema-lehdessä 5/2015.

Helsingin Vaasanaukiolla eli paikallisten kielellä Piritorilla on roskia, räkää ja röökintumppeja. 75 vuotta sitten tämä Sörnäisten keskipiste ei ollut yhtään idyllisempi. Silloin paikalla maleksi viinatrokareita ja syvälle asiakkaan rooliin uponneita. Rintamalta palannut Toivo Harald Koljonen oli jotain siltä väliltä. Pitkänhuiskean, lätsäpäisen miehen voi helposti kuvitella nojailevan seinään tuossa nykyisen panttilainaamon ja ruokakaupan nurkalla ja ottavan huikkaa piilopullosta.

”Talvisodan käynyt mies myi pimeää viinaa ja mietti, pystyykö tällä elämään. Tuossa parinsadan metrin päässä Koljosella oli kotona kaksi lasta ja nalkuttava muija. Kyllä kai siinä haluaa alkaa juopotella”, Teemu Keskisarja selittää.

Koljonen on Keskisarjan uuden tietokirjan päähenkilö. Ei hänen kaltaisiaan yleensä kirjoihin ikuisteta, kuten ei näitäkään Piritorin kivipenkkejä tänään kuluttavia juoppoja. Koljonen teki kuitenkin jotain poikkeuksellista. Hän murhasi kirveellä kokonaisen perheen Huittisissa maaliskuussa 1943, selvin päin ja vailla mitään järjellistä syytä.

”Se on vittumaisin teko, johon olen rikoshistoriassa törmännyt.”

Teemu Keskisarja, 44, on jonkinlainen suomalaisen historiantutkimuksen Seppo Räty. Keskisarja on Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti ja opettaa toisinaan Helsingin yliopistossa, mutta hänen olemuksessaan ei ole tippaakaan akateemisuutta. Nytkin hän kulkee t-paita sullottuna harmaisiin collegehousuihin ja kiroilee estottomasti. ”En ole koskaan halunnut yliopistolta työpistettä. Siellä on tylsää.”

Siksi kai Keskisarja halusikin eroon akatemian turmelevasta vaikutuksesta niin ripeästi. 1990-luku kului shakinpelaamisessa ja kalusteasentajana, mutta se alkoi tympäännyttää. Keskisarja haki ja pääsi rimaa hipoen Helsingin yliopistoon opiskelemaan historiaa 2000-luvun alussa.

”En minä yli kolmekymppisenä mihinkään fuksiaisiin kehdannut mennä, enkä koskaan ymmärtänyt tuon taivaallista akateemisista teorioista tai metodologioista.”

Niin tai näin, neljän vuoden päästä Keskisarja oli jo tohtori. Historioitsijan ura aukesi, kun tuttu professori junaili lupaavalle kynämiehelle tilaushistorioita tehtäväksi. Keskisarja on selvittänyt muun muassa Stockmannin historiaa ja Pornaisten kunnan vaiheita. Kuukausipalkkansa Keskisarja saa yhä tilaustöistä ja kairaa siinä sivussa omilla projekteillaan kurkistusaukkoa suomalaisen yhteiskunnan nurjaan puoleen.

Vastikään ilmestynyt Toivo Harald Koljosen kurjaa elämää kronikoiva Kirves on Keskisarjan kahdestoista itsenäinen historiateos. Hänen kirjojensa aiheet ovat aina olleet synkkiä ja nyrjähtäneitä — sotaa, murhia ja eläimiinsekaantumista — mutta Suomen viimeisen kuolemaantuomitun tarina veti rujoihin aiheisiin tottuneen historioitsijankin hiljaiseksi.

Mitä ihmettä liikkui murhaajan päässä punaisella hetkellä, vai liikkuiko mitään? Keskisarja pystyy latelemaan Suomen historian polttomurhia ja kidutuksia yhtä ilmeettömästi kuin lukisi ostoslistaa, mutta Kirves-Koljosen rikos saa kulmat kurtistumaan.

”Siinä ei ollut mitään järkeä. Koljonen tappoi täysin viattomia, ventovieraita ihmisiä. Hän jätti lapset itkemään vanhempien ruumiiden ääreen, kävi välillä hoitelemassa isosiskon ja tuli kirveen kanssa takaisin. Minullakin on lapsia. Kyllä se ihmetyttää, miten joku tuollaiseen pystyy.”

Lahdessa vuonna 1910 syntynyt Koljonen oli ammatiltaan maalari, mutta luisui pikkurikollisuuteen. Hän pyöritti kavereineen Helsingissä bensarinkiä, joka myi tavarajunasta varastettua polttoainetta eteenpäin. Siitä tuli huhtikuussa 1941 tuomio: neljä vuotta ja kymmenen kuukautta kuritushuonetta.

Jonkun aikaa Riihimäellä lusittuaan Koljonen sai siirron Huittisten varavankilaan metsätöihin. Häntä ei pidetty erityisen vaarallisena, eikä sota-aikana ollut yksinkertaisesti varaa makuuttaa työkykyisiä vankeja tyhjän panttina. Toverien avulla Koljonen pakeni avovankilasta ja harhautti etsijöitä Huittisten metsissä.

Hän sattui Karhiniemen kylässä sijaitsevan Harjun tilan pihapiiriin. Siellä asui Hakasen perhe. Koljonen koputti ikkunaan ja pyysi yösijaa ja leipää maksua vastaan. Isäntä kuitenkin tunnisti asusta Koljosen karkuriksi ja ajoi tämän matkoihinsa. Seuraavana aamuna Koljonen tuli tupaan kirveen kanssa. Kuusinkertaisen kuolemantuomion pohjatyöt hoituivat rivakasti.

Vaikka tapaus on maankuulu, murhaajan elämäkerran kirjoittaminen oli lähes mahdoton urakka hajanaisten lähteiden varassa. ”On siinä ja siinä, pystyykö tällaisesta kaverista tekemään kirjaa. Päiväkirjaa hän ei pitänyt, eikä mitään kirjeitä säilynyt. Käytännössä ainoat lähteet olivat oikeuden pöytäkirjoja. Ihan kuin sinusta tai minusta yrittäisi tehdä kirjaa sen perusteella, että ollaan joskus elämässämme oltu oikeudessa avioerosta tai jostain pikkurikoksesta”, Keskisarja kuvailee.

Onneksi Koljonen oli rötöstellyt ahkerasti ennen murhaa. Kuulusteluissa juteltiin niitä näitä, poliisi kyseli lapsuudesta ja kotioloista. Ylös kirjattiin tiedonmurusia, joista Keskisarja pystyi hahmottelemaan henkilökuvan. Koljosen elämän palaset pölyttyivät kuulustelupöytäkirjoissa kansallis- ja maakunta-arkistoissa.

Koljoselle ei tehty mielentilatutkimusta. Sitä Keskisarja harmittelee. Vankilassa siivosti käyttäytynyttä miestä pidettiin kaikesta huolimatta täysijärkisenä. Tuskin psykologin syyni olisi ”joukkomurhatyöläistä” teloitusryhmän luodeilta pelastanut, mutta selvitys olisi avannut historiantutkijalle edes kapean luukun murhamiehen mieleen.

Nykyaikana Koljoselle olisi löytynyt selvä diagnoosi. ”Hän oli psykopaatti. Täysin tunnekylmä ihminen, mutta samalla viehätysvoimainen ja hyvä valehtelija. Koljonen voisi istua tuossa vieressä juttelemassa ilman, että hänestä huomaisi mitään epäilyttävää.”

Koljonen ei ole ensimmäinen ihmishirviö, jonka pään sisään Keskisarja on yrittänyt päästä. Aiemmin hän on selvittänyt Juhani Aataminpojan, Suomen ainoan ”sarjamurhaajan”, vaiheita. Syystalvella 1849 hevosvarkaudesta syytetty Aataminpoika karkasi saattajiltaan ja tappoi pakomatkallaan 12 ihmistä.

”Sekä Koljonen että Aataminpoika olivat yhteiskunnan pohjamudista ponnistaneita, eräänlaisia Kullervo-hahmoja. Molemmilla oli kurja lapsuus, mutta niin oli sadoillatuhansilla muillakin suomalaisilla, eikä heistä tullut murhaajia”, Keskisarja sanoo.

Mitään syytä kummankaan teoille ei löytynyt, tuskin ikinä löytyykään. Keskisarja tarjoaa aika lohdutonta — ja tylsää — johtopäätöstä. Jotkut vain ovat syntyneet toivottomien tähtien alla.

”Nykyään tiedetään, että psykopatia ja äärimmäinen tunnekylmyys ovat geneettisiä ominaisuuksia. Kasvatuksella niihin voi vaikuttaa, eikä joka psykopaatista todellakaan tule tappajaa. Ei voi silti olla sattumaa, että Koljosen pikkuvelikin syyllistyi murhaan. Heidän motiiveistaan voin rehellisesti sanoa vain, että en tiedä.”

Koljonen ja Aataminpoika olivat kylmiä ketaleita, mutta he ovat onneksi harvinaisuus Suomen historiassa. Mitään aivan hulluja ihmissyöjäpedofiilisarjamurhaajia, kuten Neuvosto-Ukrainassa mellastanut Andrei Tšikatilo, ei Suomessa ole koskaan kulkenut.

”Se ei johdu mistään kansanluonteesta, vaan puhtaasti maantieteellisistä syistä. Sarja-murhaajat eivät voi piilotella harvaan asutuissa havumetsissä. He voivat sulautua vain väkijoukkoon.”

Toisaalta Suomen oikeuslaitos on jo 1600-luvulla ollut varsin toimiva ja korruptoitumaton. Suurvaltaa leikkinyt Ruotsi joutui kehittämään tehokkaan hallintokoneiston kompensoidakseen mitätöntä, kahden miljoonan ihmisen väkilukuaan.

”Ei täällä ole ikinä historiallisena aikana eletty missään pellossa”, Keskisarja sanoo.

Miksi rujot ja brutaalit ihmiskohtalot Keskisarjaa oikeastaan viehättävät?

”Ne kiinnostivat jo nuorena. En vain ole mikään kukkaishistorioitsija. Mitenkään väheksymättä heitä, jotka kirjoittavat jostain taiteesta. Minun mielenmaisemaani ovat laitapuolen kulkijat.”

Luulisi, että verihurmeiset väkivaltatarinat myyvät. Juhani Aataminpojan tarinan julkaistuaan Keskisarja kuitenkin törmäsi tietokirjamarkkinoiden kovaan todellisuuteen. Vuosi oli 2008.

”Ajattelin, että tämähän on tosi kova juttu. Aivan unohdettu jätkä, joka on tappanut 12 ihmistä, mutta eihän sitä kirjaa myyty kuin muutama sata kappaletta. Se oli iso pettymys.”

Keskisarja oppi, että jos Suomessa haluaa menestyä tietokirjailijana, pitää kirjoittaa sodasta. Ja mielellään talvisodasta. ”Talvisotakirjailija vetää salin täyteen kuulijoita, mutta jos kirjoitat jostain 1700-luvun historiasta, siitä ei tule edes lehtijuttuja. Mitkään tiiliskivet eivät myöskään enää pärjää, pitää osata tiivistää.”

Niinpä Keskisarja ahkeroi peräkkäisinä vuosina kolme sotakirjaa. Viipuri 1918 ylsi Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi vuonna 2013 ja myi hyvin, kuten myös talvisodan kuuluisinta taistelua sotilaiden silmin kuvannut Raaka tie Raatteeseen.

Toinen sotatantereen ruohonjuurikuvaus Tolvajärven jälkeen löysi sekin lukijansa. Eikä ihme. Keskisarja tekee kirjoihinsa tanakan tutkimustyön, ja kieli luistaa. Keskisarjan teksti on lakonista, äkkiväärää ja parhaimmillaan hillitöntä. Sodasta on harva kirjoittanut yhtä fyysisesti kuin Keskisarja Raatteesta ja Tolvajärvestä. Veren maku ja ruudinkatku tulevat pitkälti veteraanien muisteluista, mutta heitä Keskisarja ei enää ole juuri pystynyt haastattelemaan.

Joskus aivan toinen projekti tuo kuitenkin johtolangan seuraavaan. Selvittäessään metsäpohatta G. A. Serlachiuksen vaiheita Mäntässä Keskisarja törmäsi kotiseutuaktiivi Kunto Ruokolaisen keräämään muistoarkistoon. Ruokolainen oli tallentanut veteraanien juttuja neljällä vuosikymmenellä. Niinpä Tolvajärvi-kirjassa kuljetaan Mäntän ja Vilppulan poikien matkassa punaista konearmeijaa vastaan. Viipurin sisällissodan aikaisista rytinöistä Keskisarja kirjoitti käymättä itse paikan päällä. Hän vieraili ensi kertaa kaupungissa vasta, kun kirja oli julkaistu. ”Sain sitten toimia jonkinlaisena oppaana siellä. Yllätyin, että se oli niin kaunis kaupunki.”

Sotakirjat löivät leiville, mutta ei Keskisarja niilläkään ”mitään omaisuuksia” tehnyt. ”Tietokirjamyynti laskee kymmenen prosenttia vuodessa, ja sekin on alakanttiin, koska kustantajat kaunistelevat tilastoja. Ei tietokirjallisuus ole kriisissä vaan kusessa”, Keskisarja manaa.

Miksi?

”Internet, kirottu internet. Tiedon- tai luulojenhaku sieltä on niin helppoa, ja se osuu tietokirjallisuuteen pahasti. Tietysti voi ajatella, että pitäisi kirjoittaa parempia kirjoja. Kuitenkin nimikkeitä julkaistaan enemmän kuin koskaan, vaikka lukijoita on suhteessa vähemmän.”

Internet on Keskisarjalle selvästi hengen asia. Sosiaalisesta mediasta puhuttaessa hän suorastaan kiivastuu. ”Jos minun tuotteliaisuudelleni on jokin kouriintuntuva syy, niin se on se, että en ole tekemisissä minkään sosiaalisen median kanssa. Työkaverit, täysin järkevät ja periaatteessa ahkeratkin ihmiset, runkkaa netissä sen koko työaikansa.”

No, internetistä ei toki ole Keskisarjan omissa tutkimuksissa suurta hyötyä.

Keskisarja istuu arkistoissa, tutkii vanhoja oikeuden pöytäkirjoja ja sanelee automatkoilla ajatuksiaan nauhalle. Kaikkein pirullisin selvitystyö liittyi Kyynelten kallioon, jossa Keskisarja tutki Ruotsin vallan aikaisia moraalisia paheita.

”1700-luvun koukeroisella käsialalla kirjoitetun muinaisruotsin tulkinta on kyllä ollut ylivoimaisesti hankalin homma urallani. Jossain i-prepositiossakin voi olla viisi kirjainta, ja yhden sivun lukemiseen menee tuntitolkulla aikaa. Ja sitten pöytäkirjoista puuttuu sivuja välistä. Juuri, kun olet löytänyt mielenkiintoisen henkilön, et saakaan selville, mitä sille lopulta kävi, ja koko homma menee muniin.”

Turun hovioikeuden vanhoista tuomioista ja käräjäpöytäkirjoista Keskisarja onnistui kuitenkin kaivamaan uransa suurimmat yllätykset. ”Olihan siinä nielemistä, että vain kymmenen sukupolvea sitten meidän esi-isämme ovat yleisesti pelehtineet hiehojen kanssa.”

Vuoteen 1734 asti käytössä olleessa Mooseksen laissa paimenpoikia rangaistiin salaisen intohimon hetkistä ankarimman mukaan. Tekijä ei tarvinnut enää koskaan hattua, ja tahratut eläimet haettiin vaikka puolen valtakunnan päästä mestattaviksi. Selvisi, ettei missään muussa valistusajan valtakunnassa sekaannuttu eläimiin niin yleisesti kuin Ruotsi-Suomessa.

Keskisarja tarttui raflaavaan aiheeseen ja teki siitä gradun ja väitöskirjan, mutta sai ikuisen ristin kannettavakseen. ”Kävi kuin etunimikaimalleni Teemu Mäelle, joka teki sen kissavideon 1990-luvulla. Toimittajat soittelevat tästä yhdestä aiheesta vuodesta toiseen.”

Kyynelten kallion mielenkiintoisin löydös lienee kuitenkin se, josta kirja saa nimensäkin. Vaikka sama Mooseksen laki tuomitsi homouden siinä missä eläimiin sekaantumisen, Suomessa syynättiin vain jälkimmäistä syntiä. Täällä on teloitettu vain kaksi homoa. Pappilanrengit Heikki Antinpoika ja Heikki Mikonpoika mestattiin kirveellä ja poltettiin roviolla Taivassalon ”kyynelten kalliolla” vuonna 1665.

”Voin varmuudella sanoa, että missään muussa maassa ei vainottu homoja niin vähän kuin Suomessa. Vainoista jää oikeudenkäyntipöytäkirjoja, mutta sellaisia ei Suomesta ole, toisin kuin Keski-Euroopan maista”, Keskisarja sanoo.

Itse asiassa on hyvä kysymys, oliko täällä edes juuri homoja. Koko ilmiötä kun ei Heikkejä lukuun ottamatta esiinny kansanperinteessä eikä oikeuslähteissä ennen 1900-lukua. Ehkäpä hissukseen eläviä poikapareja ei vain ilmiannettu.

”Homoutta ei ollut edes tabuna olemassa, eikä suomen eikä ruotsinkaan kielestä löytynyt oikein sanaakaan sille. Homous oli niin kummallista, ettei sitä ehkä edes osattu kammoksua.”

1700-luvun historiassa riittää kosolti penkomista. Keskisarja haluaisi joskus vielä kirjoittaa isovihasta. ”Talvisotahan oli siihen verrattuna pelkkää lumisotaa. Ihmisiä poltettiin uunissa ja venytettiin kurkihirressä. Täältä meinasi kerta kaikkiaan loppua ihmiset.”

Isovihan Napuen taistelussa 1714 kuoli yhtenä päivänä 2 600 suomalaista, kun koko viime sotien verisimpänä päivänä kaatui 800. Hailuodon rannalla murhattiin kirveellä lähes tuhat suomalaista pakolaista, ja kymmeniätuhansia lapsia myytiin orjiksi Venäjälle.

”Siitä ei ole kirjoitettu sellaista pienen ihmisen kuvailevaa historiaa.”

Bo Stranden
Kyynelten kallio löytyy Taivassalosta edelleenkin.
Kyynelten kallio löytyy Taivassalosta edelleenkin.
Sirpa Räihä / HS
Keskisarja esittelee Rikosmuseossa murhavälinettä.
Keskisarja esittelee Rikosmuseossa murhavälinettä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat