Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulee turpaan kaikille – joulua rienaava 1970-luvun äänilevy tuo mieleen suloisia muistoja

Kulttuuri
 

Ehkäpä konservatiiviset kauhistelijat olivat 1960- ja 70-luvun vaihteessa oikeassa: radikaalit rienaajat mädättävät lasten aivot pysyvästi.

Esimerkiksi omaan jouluuni on aina kiinteästi kuulunut joulutraditioiden lokaanveto ja irvailu. Saan kiittää siitä äitiäni, joka hankki M. A. Nummisen Joulupukin juhannusyö -albumin pian sen ilmestymisen jälkeen. Olin kolmivuotias.

Vaikutukset tuntuvat yhä. Joulun aika tuntuisi tyhjältä ilman Rauli Badding Somerjoen, Markku Innon, Sinikka Sokan ja kumppaneiden pilkkalauluja, joissa sikaillaan jouluna Kanarialla, häädetään vuokralaiset ulos jouluksi ja nukutaan pyssy tyynyn alla.

Pahin kaikista on itse joulupukki, joka kreisibailaa juhannuksena häpäisten itsensä. Jouluaatto ei ole yhtään rauhallisempi: joulupukki tuhoaa kämpän, uhkaa vetää kaikille turpaan ja juo aikuisten viinat.

Oih, suloisia muistoja!

Albumi sai alkunsa joulukuussa 1970 ilmestyneeltä singleltä Joulupukki puree ja lyö. Albumi ilmestyi seuraavana vuonna. Se oli aikakautta, kun uskomattoman tuottelias Numminen popularisoi omaa underground-tuotantonsa sekä laittoi niin kansanjatsiperinteen kuin lastenlaulut uusiksi.

Joulupukin juhannusyössä on sama idea kuin 2000-luvun lasten animaatioelokuvissa. Niistä tykkäävät lapset, mutta sekaan on ujutettu elementtejä, jotka naurattavat aikuisiakin.

Tai ehkäpä suhde on toisinpäin.

Tästä aikuistenlevystä pitävät lapsetkin – muutamin poikkeuksin. Esimerkiksi Sokan Joulumuunnelmia -71 soi apokalyptisesti; mukana on toivottomuutta, väkivaltaa ja free jazzia.

Kappale olisi pelottava ilman free jazz -osuuttakin.

Silti räkätimme yhdessä äidin kanssa, kun Christian Schwindt örisi Kanarian joulua ja kun hyväntuulinen tonttu joutui putkaan levitettyään joulun ilosanomaa (Somerjoki: Iloisen tontun tarina).

Ei, minusta ei tullut levyn seurauksena puunhalaajaa tai rähinöivää kuokkavierasta. Tämän päivän näkökulmasta levylle upotettu joulukritiikki on kesyä ja hyväntuulista. Vuodet ovat hioneet levyn vähäisetkin kulmat.

Joulupukin juhannusyö ei ole myöskään vaikuttanut mitenkään suhteeseeni jouluun.

On kotoisaa, kun kuusi tuoksuu nurkassa, lapset rapistelevat joululahjakääreitä eikä kukaan ole antanut lahjaksi vihreitä kuulia.

Mieli herkistyy. Joulupukin juhannusyö viimeistelee tunnelman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat