Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myrskyluodon Maija ja Loirin Vesku ovat itkettäjiä yli muiden

Kulttuuri
 
Mari Koppinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Jos suomalainen murtuu kyyneliin taideteoksen aiheuttaman tunnemyrskyn voimasta, syynä on useimmiten musiikki.

Ylivoimaisen kolmen kärjen takaa nousivat yksittäisistä lauluista esiin Veteraanin iltahuuto, Evakon laulu, Johanna Kurkelan Prinsessalle, Samuli Putron Olet puolisoni nyt, Suvivirsi, Sibeliuksen Aleksis Kiven runoon säveltämä Sydämeni laulu ja Armas Järnefeltin Berceuse.

Joululauluista takuuitkettäjiä ovat Konsta Jylhän joululaulu ja Sylvian joululaulu, joka vetoaa varsinkin ulkosuomalaisten tunteisiin: ”Sä tähdistä kirkkain nyt loisteesi luo sinne Suomeeni kaukaisehen, ja sitten kun sammuu sun tuikkeesi tuo, sä siunaa se maa muistojen… Sylvian joululauluun tiivistyy ulkosuomalaisen koti-ikävä, vaikka se ei onnellisessa elämäntilanteessa ole muuten pinnalla. Silloin valuvat kyyneleet”, kirjoitti eräs lukija sydämeenkäyvästi. Varsinkin näin jouluaattona tunteeseen samastuu helposti koto-Suomessakin.

Kirjallisuudessa varsinkin Ulla-Lena Lundbergin Jää-romaanin loppukohtaus on ollut monelle vavahduttava kokemus. Elokuvista Klaus Härön Äideistä parhain sai paljon mainintoja, samoin Edvin Laineen Täällä Pohjantähden alla ja siellä erityisesti Koskelan poikien kohtalo.

Yksi teos mainittiin niin teatterin, kirjojen, musiikin kuin televisiosarjojenkin kohdalla. Myrskyluodon Maijan tarina itkettää, esitettiinpä sitä minkä taiteenlajin keinoin tahansa.

Kuvataiteissa Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli vetoaa eniten, runoudessa koskettaa esimerkiksi Yrjö Jylhän sanataide.

Taiteilijoista yksi oli ylitse muiden: Vesa-Matti Loiri.Erityisen rakkaita lauluja suomalaisille ovat Lapin kesä, Nocturne, Elegia ja Apulannan Armo, jonka Loiri lauloi Vain elämää -sarjassa. Parissa vastauksessa todettiin ykskantaan: ”Ihan mikä teos vain Veskun esittämänä.” Myös Loirin elokuvat saivat mainintoja.

Tämänkaltaisiin kyselyihin osallistuu aina humoristeja. Tällä kertaa ääniä itkettävimmästä teoksesta saivat myös Merihaka, Juha Sipilän televisiopuhe, Sakari Kuosmasen jääkiekko-ottelulaulanta sekä ”todellisuus vuonna 2015” – tosin se ei tainnut olla huumoria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat