Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varpunen jouluaamuna on Suomen itkettävin taideteos – suuren lukijakyselyn tulokset nyt selvillä

Varsinkin joululaulut ja Finlandia-hymni saavat suomalaisten kyynelkanavat auki – lue HS:n lukijoiden koskettavimmat taidekokemukset

Mari Koppinen HS

Suomalaisetko kivikasvoista kansaa, jota ei mikään liikauta?

Ei pidä paikkaansa.

Kun Helsingin Sanomat kysyi lokakuussa, mikä kotimainen taideteos liikuttaa ja itkettää suomalaisia eniten, selvisi yksi asia ennen kaikkea: suomalaiset ovat syvästi tuntevia ihmisiä. Jos tunteet ovatkin joskus kuoressaan, viimeistään kuoren rikkoo taide, oli se sitten musiikkia, elokuva, kirja tai vaikkapa taulu.

Vastauksia kyselyyn tuli kunnioitettava määrä. Ja millaisia vastauksia! Yli 1 500 ihmistä avasi syvimpiä tunteitaan ja elämänkäänteitään kirjeitse, sähköpostitse ja nettikyselyn kautta. Silmät eivät pysyneet kuivina vastausten ruotijallakaan.

Vastauksista selvisi myös, minkälainen taide täällä liikuttaa kaikkein tehokkaimmin. Varmimmin suomalaisen silmäkulmaan kihoaa kyynel, jos hän saa kuullakseen joulumusiikkia tai isänmaallista musiikkia.

Kyselyn mukaan selvästi eniten tunteita saavat liikkeelle Zacharias Topeliuksen sanoittama ja Otto Kotilaisen säveltämä joululaulu Varpunen jouluaamuna sekä Jean Sibeliuksen säveltämä Finlandia-hymni.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tuomiokirkon portaat täyttyivät liikuttuneista Finlandia-hymnin laulajista Jean Sibeliuksen 150-vuotispäivänä 8. joulukuuta.
Tuomiokirkon portaat täyttyivät liikuttuneista Finlandia-hymnin laulajista Jean Sibeliuksen 150-vuotispäivänä 8. joulukuuta.

Näistä Varpunen jouluaamuna -lauluun liittyy traaginen, lapsen kuolemaan liittyvä tarina: Topeliuksen oma pieni poika oli kuollut vähän ennen runon kirjoittamista. Finlandia taas selvästikin tiivistää suomalaisten rakkaudentunteen omaa isänmaata kohtaan.

Lapsen kuolema oli vahvasti myös Kari Rydmanin säveltämän ja sanoittaman laulun Niin kaunis on maa takana. Koskettava laulu nousi kyselyssä kolmannelle sijalle.

Suomalaisia eniten itkettävistä taideteoksista Varpunen jouluaamuna pystyi nousemaan kärkeen itsestään selvimmin, sillä se oli kymmenen valmiiksi valitun vaihtoehdon joukossa. Laulua äänesti yli 1 500 vastaajasta kaikkiaan noin viidennes.

Aivan yhtä suureen arvoon nousi kyselyssä kuitenkin Finlandia-hymni. Se sai vapaavalintaisten ehdotusten joukossa ylivoimaisen voiton noin 70 erillisellä maininnalla.

Kiinnostavaa kyselyssä oli myös se valtava, tyystin erilaisten taideteosten kirjo, joita suomalaiset lähettivät valittuinaan. Kävi harvinaisen kouriintuntuvasti ilmi, että se mikä liikuttaa, on erittäin henkilökohtainen asia.

Ja kun kertomuksia lukee, tajuaa myös erään olennaisen asian: taiteella todella on väliä. Sillä on tehtävä.

Näin lukijat perustelivat valintojaan: 

”’Tuonen lehto, öinen lehto! Siell’ on hieno hietakehto. Sinnepä lapseni saatan.’ Tätä lauloin avaran karpalosuon keskellä ja itkin ääneen huutaen. Syyskuun kirkas aurinko, sinitaivas korkealla ja korppien raakunta ainoana äänenä. Tunsin itseni niin pieneksi ja turhaksi. Poikani, 55 v, oli menehtynyt aivoinfarktiin.”

Pirkko, Juuka

 

Varpunen jouluaamuna -lauluun liittyy niin paljon koettua surua, ja sanat ovat kahden vuosikymmenen takaa vahvasti aina muistoissa. Lapsenlapseni Elias ja Joel syntyivät pieninä keskosina (Joel 750 grammaa, Elias 620 grammaa). Joel kuoli vain kolmen vuorokauden ikäisenä. Eliaksenkin kanssa elämää elettiin vain hetki kerrallaan. Elias selviytyi, mutta sokeutui. Aina kun kuulen tuon laulun, alkavat kyyneleet vuotaa valtoimenaan. Sen takia on vaikea lähteä laulamaan Kauneimpia joululauluja. Pidän laulusta, mutta en haluaisi itkeä julkisesti.”

Tyyne, Helsinki

 

”Suurimmat väreet tulevat tällä hetkellä Sibeliuksen Jääkärimarssista. Syitä siihen on monia, mutta voi perkele, että tämä mies tärisee kyyneleet silmissä sitä kuunnellessa.”

Nimetön

 

Vesa-Matti Väärä
Jenni Vartiaisen Missä muruseni on sai useita mainintoja.
Jenni Vartiaisen Missä muruseni on sai useita mainintoja.

”Eräänä keväänä ajelin työasioissa kaukana kotoa, kun Jenni Vartiaisen esittämä, Mariskan sanoittama Missä muruseni on soi radiosta. Rivi ’leiki hetki hänen hiuksillaan’ nosti palan kurkkuun. Meillä oli takana synkkä talvi, jolloin vaimoni kävi syöpäleikkauksen jälkeen läpi sytostaattihoidot ja menetti hiuksensa. Mieliala nousi ja naisellinen itsetunto palasivat vähitellen hentojen hiusten myötä. Heikkokin kevättuuli olisi näissä ohuissa hiuksissa helposti leikkinyt.”

Kusti

 

”Olen koettanut kertoa usein 4- ja 10-vuotiaille pojilleni, mistä Sibeliuksen Finlandiassa on kyse, mutta itku tulee hymnin kohdalla. Poikien mielenkiinto on toki yleensä herpaantunut jo ennen sitä. Hymni pukee sanoiksi kaikki isänmaalliset tunteeni, vaikka onhan tämä usein pimeä, kylmä ja paska maa. Oma kuitenkin <3

Äiti, 34 v.

 

”Hevisauruksen Viimeinen mammutti. Surullisinta siinä on se, kun se viimeinen mammutti kuolee – tai menee nukkumaan.

Verner, 3 v.

 

”Vietimme ensimmäisen joulun ilman äitiä 1979. Kuulin silloin ensimmäisen kerran Karoly Garamin laulaman Konsta Jylhän Joululaulun. Itkimme veljeni kanssa koko illan ja yön äitiä, vaikka olimmekin aikuisia. Vieläkin itkettää kun kuulen Konsta Jylhän Joululaulun. Tuleva joulu on ensimmäinen joulu ilman veljeäni, hän lähti kesällä. Tämäkin on kestettävä – itkemällä.”

Kaisa

Juhani Niiranen / HS
Keraamikko Birger Kaipiaisen Joutsen (1964) oli esillä Espoon Emmassa viime vuonna.
Keraamikko Birger Kaipiaisen Joutsen (1964) oli esillä Espoon Emmassa viime vuonna.

”Pari, kolme vuotta sitten Espoon Emmassa oli hieno, taiteilijaa kunnioittava Birger Kaipiainen -näyttely. Kävin katsomassa miehen ja silloin noin 12-vuotiaan kuopuksen kanssa. Liikutuin todella katsellessani Birgerin, suuren suosikkini, käsien jälkiä. Miten joku ihminen, miten joku mies, voi luoda jotain noin tavattoman kaunista. Jotenkin oli hieno näyttää etupäässä muusta kuin keramiikasta kiinnostuneelle lapsellekin että kato nyt, jonkun maailma on ollut tällainen! Olen Birgerille niin kiitollinen.”

Lege, Parikkala

”Kahden sodan evakkoina päädyimme hankkimaan kylmän tilan Hämeestä. Nuorena miehenä muistelin usein lapsuusaikaa ennen sotia. Aikanaan tuli perustettua perhe, kolme lasta, joiden kanssa leikit jäivät leikkimättä, kun piti hankkia toimeentulo jostain. Nyt vanhana olen vasta alkanut tuntea syyllisyyttä: oliko minun lapsillani onnellinen lapsuus? Kuultuani laulun Kuin lapsena ennen televisioidussa Kari Tapion konsertissa, en nähnyt vähään aikaan kunnolla. ’Jos saisin, jos mä saisin taas olla siellä, käydä riemuiten pihatiellä, kotiportista sinne mennen kuin lapsena ennen. ’Toivon, että nyt jo keski-ikäiset lapseni, joita ei tullut pidettyä sylissä, muistaisivat lapsuusajan kuitenkin onnellisena.

Erkki, 83 v.

Kotimaani ompi Suomi -laulun kolmas säkeistö: ’Siellä myöskin ensi kerran lempi syttyi sydämiin. Liekö ollut tahto Herran, kun se päättyi kyyneliin.’ Menin nuorena naimisiin ja jäin nuorena miehenä leskeksi. Pian vaimoni kuoleman jälkeen sitten kuulin naiskuoron laulavan kyseisen laulun radiossa. Tukea piti ottaa tiskipöydästä ja kuivata silmät. En pysty edelleenkään seitsemän vuoden jälkeen laulamaan sitä säkeistöä kyynelehtimättä.”

Nimetön

”Jenni Vartiaisen Ihmisten edessä nousi ’siksi’ kappaleeksi, kun tulin kaapista ja aloin seurustella ensimmäisen tyttöystäväni kanssa. Nykyään luulen aina, että kyllä nyt on jo se kerta, kun pystyn kuuntelemaan sen itkemättä, mutta ei sitä ole vielä tullut. Aina se yllättää.”

Nimetön

”Olen maalannut taulun Koskelan pojat lähtee sotaan. Sain ajatuksen Timo Koivusalon Täällä Pohjantähden alla -elokuvasta, siinä oli niin koskettavia kohtia. Tein taulun isoisäni muistolle, joka ammuttiin Kuusankosken hiekkakuopalle vuonna 1918 vapaussodassa punaisten puolella. Minun isäni oli silloin 7-vuotias ja näki, kun isoisää vietiin. Isoisä sujautti taskukellon pojalleen salaa. Isoisä on haudattu Iitin punaisten hautaan.”

Pentti, Helsinki

Mikko Lehtimäki
Veteraanikuorot lauloivat Vaasassa vuonna 2002. Veteraanin iltahuuto -laulu nousi kyselyssä esiin monesti.
Veteraanikuorot lauloivat Vaasassa vuonna 2002. Veteraanin iltahuuto -laulu nousi kyselyssä esiin monesti.

Veteraanin iltahuuto 200 sotaveteraanin laulamana ja Finlandia itsenäisyyspäivänä. Ne saavat tällaisen vasemmistovihreän sivarinkin raiteiltaan. Työmiehen siunaus tätini laulamana ukin hautajaisissa. Pappikin kaivoi nessun taskustaan ja sanoi ’voi ei’, kun kuuli, mikä laulu on tulossa. Eppujen Joka päivä ja joka ikinen yö itseni laulamana lapsille unilauluna. Siinä täytyy aina vähän taistella, että sen saa loppuun.”

Mies, 38v.

”Muutaman kaljan jälkeen, kun ’juu tuupista’ kuuntelee Katri Helenan Mun sydämeni tänne jää, niin silloin nähdään tämän äijän kyyneleet. Jotkin Kari Tapion kappaleetkin vaikuttavat melkein samalla tavalla.”

Turves

”Lueskelimme tuossa aamun lehtiä ja kerroin puolisollenikin, että HS:n jutusta kyllä puuttuu Tapio Rautavaaran Sininen uni. Hain sitten sen soimaan ja kohta olimme kumpikin jo liikutuksen tilassa. Puolisoni selitti nelivuotiaalle tyttärelle, että ’tuo laulu on niin hieno, siksi isi itkee’. Pystyn ehkä jotenkuten pidättelemään itkua hetken, mutta kun Nukkumatti järsii pientä jäätelöpalaa ja autokin sanoo surrurrur... niin padot ovat auki.”

Juhani, Helsinki

Jarmo Matilainen / HS
Akseli Gallen-Kallelan teos Poika ja varis (1884) Ateneumissa.
Akseli Gallen-Kallelan teos Poika ja varis (1884) Ateneumissa.

”Taideteos, jonka äärellä olen itkenyt, on Akseli Gallen-Kallelan Poika ja varis. Se toi elävästi mieleen oman veljeni, jolla oli elättivaris, jopa parikin. Taulu palautti mieleeni ikävän tapahtuman, kun palkkasin serkkutyttöni tappamaan Hannun variksen, joka aamuisin herätti minut hyppimällä peltikatolla ja jonka ryminään heräsin ullakolla nukkuessani. Variksen henki oli vain jäätelötuutin arvoinen. Äitini oli sitä ennen yrittänyt eksyttää variksen metsään ja jutella sille, että sen pitäisi jäädä luontoon, mutta varis oli kotona ennen kuin äitini. Veljeni itki variksensa kuolemaa, hautasi sen ja laittoi kukkia haudalle. En voinut itkemättä kirjoittaa tätä. Eräs eläinrakas rouva opetti, että eläimet ovat meidän vähimpiä veljiämme. Kuinka tärkeää taide onkaan tunteiden tulkkina. Minut Poika ja varis johti parannuksen tielle katumaan syntejäni.”

Nimetön

”Sen täytyy olla Veikko Huovisen kirja Pojan kuolema. Lyhyydestään ja karusta aihepiiristään huolimatta – tai kenties juuri näistä syistä. Pojan kuolema on kauneinta suomalaista sotien jälkeistä proosaa. Kirjassa Huovinen ei vain kertaa tapahtumia, jotka johtivat hänen poikansa kuolemaan, vaan myös yrittää ymmärtää, miksi niin tapahtui. Kyyneleet valuvat pitkin poskia, ja kylmänväreet juoksevat selkäpiitä viimeistään siinä kohdassa, kun Huovinen siteeraa Elegiaa kuvatessaan poikansa masennusta ja eristäytymistä: ’Kuin peto kuoleva rotkoni rauhaan hiivin.’ Kaikessa lakonisuudessaan Huovinen tavoittaa jotain perin inhimillistä muistellessaan elämänsä onnenhetkiä ja todeten surullisesti: ’Muistikohan sitä kiittää kaikesta’.”

Nimetön

Hannu Aaltonen / Kuvataiteen keskusarkisto
Helene Schjerfbeckin teos Pikkusiskoaan ruokkiva poika (1881) on nykyään Ateneumin taidemu seossa. Maalauksen lapsiin taiteilija tutustui Ranskan Bretagnessa.
Helene Schjerfbeckin teos Pikkusiskoaan ruokkiva poika (1881) on nykyään Ateneumin taidemu seossa. Maalauksen lapsiin taiteilija tutustui Ranskan Bretagnessa.

”Minulle itkettävin taideteos oli Ateneumissa Helene Schjerfbeckin Pikkusiskoaan ruokkiva poika. Tyttömme kuoli kohtuuni ennen syntymäänsä ja veljensä ei ole saanut häntä koskaan hoitaa.”

Suvi

Jukka Kuoppamäen esittämä Pieni mies. Lapsuudesta saakka sanoitus on liikuttanut: olen miettinyt miten minua on rakastettu ja minusta on huolehdittu. Kun sitten vuosien vierittyä kuljetin esikoispoikaa synnytyssairaalasta kotiin, tuli autoradiosta tämä palkinto. Välähdyksellä näkökulma kääntyi – nyt luontaisesti mietinkin tuota pientä tuhisevaa myttyä toivoen hänelle kaikkea mahdollista hyvää matkansa varrelle.”

Ilkka

”Tuolloin 8-vuotias poikani sairasti 2010–2011 syöpää. Minulla oli tapana kävellä poikani luo sairaalaan ja kävellessä kuuntelin radiota. Tuolloin soitettiin paljon Jenni Vartiaisen Missä muruseni on -kappaletta enkä voi vieläkään (tuskin koskaan) kuunnella kyseistä kappaletta tai edes Jenni Vartiaisen laulua itkemättä. Ne tuovat aina tuskallisia muistoja mieleen erittäin elävinä. Musiikilla on käsittämätön voima!”

Tuija

Karoliina Paatos
Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli vuodelta 1903 Ateneumissa.
Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli vuodelta 1903 Ateneumissa.

Hugo Simberg: Haavoittunut enkeli. Lapsena minulle on uskoteltu, että jokaisella ihmisellä on oma suojelusenkeli. Mutta missä enkelit ovat silloin, kun jotain pahaa tapahtuu? Tätä olen joutunut miettimään menetettyäni traagisesti kolme perheenjäsentäni. Kenties enkelitkin ovat tavallisia kuolevaisia.”

Nimetön

”’Sä tähdistä kirkkain nyt loisteesi luo sinne Suomeeni kaukaisehen. Ja sitten kun sammuu sun tuikkeesi tuo, sä siunaa se maa muistojen...’ Sylvian joululauluun tiivistyy ulkosuomalaisen koti-ikävä, vaikka se ihan onnellisessa elämäntilanteessa ei muuten ole pinnalla. Silloin valuvat kyyneleet. Ja vaikka ei niitä tahdo saada lauletuksi, niin tekee mieli laulaa useamman kerran peräjälkeen.”

Nimetön

P.J. Hannikaisen Elsa Koposen runoon säveltämä Tuikkikaa, oi joulun tähtöset. Se oli isoisän lempijoululaulu, ja kun vuosi vuodelta itse vanhenin samaa tahtia isoisän kanssa, viimeinen säkeistö alkoi tuntua yhä painavammalta: ’Kerran loppuun satu joulun saa, suru säveliä sumentaapi...’ Isovanhempien poismeno kävi aina mielessä tuon säkeistön kohdalla, ja kun suvun jouluperinteet päättyivät isovanhempien kuolemaan, laulu nostaa mieleen sekä lapsuuden taianomaiset joulut että isoisän lauluäänen ja sen tiiviin tunnelman, joka lauluhetkiin liittyi.”

Nimetön

HS
Täällä pohjantähden alla -elokuvassa (1968) tanssittiin Akselin (Aarno Sulkanen, vas.) ja Elinan (Titta Karakorpi) häitä.
Täällä pohjantähden alla -elokuvassa (1968) tanssittiin Akselin (Aarno Sulkanen, vas.) ja Elinan (Titta Karakorpi) häitä.

”Olen asunut jo pitkään ulkomailla ja ikävöin kotimaatani. Akselin ja Elinan häävalssi muistuttaa häistäni Suomessa. Hääpäivään kiteytyi kaikki kotimaan hyvät puolet: meidät vihittiin kauniina alkukesän päivänä järven rannalla hyvien ystäviemme kanssa.”

Nimetön

”Oopperalaulajaisäni lauloi Akselin ja Elinan häävalssin häissäni. Erosimme 35 vuoden avioliiton jälkeen, ja kuullessani laulun kyyneleet valuvat. Onni ei kestänytkään.”

Nimetön

Finlandia kenen tahansa esittämänä. Rautatieasemalla kuvattu Finlandia-flashmobkin Youtubessa on sellainen, jota katson vain yksin.”

Ruma iso viisikymppinen äijä

Varpunen jouluaamuna -laulusta tulee mieleen pikkuveljeni, joka kuoli hukkumalla viisivuotiaana. Minä olin silloin seitsemän. Perheeni ei ole koskaan kunnolla päässyt tapahtumasta yli, eikä 1970-luvulla saanut mitään kriisiapua. Varpunen jouluaamuna saa pintaan sellaisen puhtaan surun ja kaipauksen, jollaista en kyennyt vielä lapsena käsittelemään. Laulan ja säestän itsekseni sen pianolla joka vuosi joulun alla, ja kokemus on minulle hyvin henkilökohtainen.”

Nimetön

”Apulannan kappale Armo. Kyseiseen kappaleeseen liittyy oikeastaan sekä ilon että surun kyyneleitä. Tietyllä porukalla oltiin viimeistä kertaa koossa aikoinaan yhteisten kouluvuosien jälkeen keikalla, jossa tuo soi. Osa meistä on sittemmin jo edesmennyt. Fiilis oli aivan uskomaton ja yleisö liekeissä. Löysin myös tuolla keikalla tulevan avopuolisoni.”

Nimetön

”Äitiä aina itkettää Varpunen jouluaamuna ja sitä kautta myös minua alkaa itkettää. Kappale – samoin kuin Maan korvessa kulkevi lapsosen tie – tuo mieleen jo pienenä menehtyneen isosiskoni, äitini esikoisen. Vaikka kuolemasta on jo vuosikymmeniä, sisko on silti läsnä jouluisin, kun haudalla käydään. Lapsen kuolema teemana itkettää aina.”

Nimetön

Jani Leinosen Kiasmassa parhaillaan esillä oleva Tottelemattomuuskoulu. Kokonaisuus on eheä, asia näyttelyn taustalla vakava. Olen paatunut alan ammattilainen, nähnyt kuvataidetta kriittisin silmin jo nelisen kymmentä vuotta, enkä muista kyynelehtineeni muissa näyttelyissä. Suosittelen kaikille. Saattaa olla, että näyttelyn voimavirta tavoittaa myös sinut.”

Nimetön

Esko Sala
Kari Rydman oppilaidensa kanssa Valkeakoskella vuonna 1981.
Kari Rydman oppilaidensa kanssa Valkeakoskella vuonna 1981.

Kari Rydmanin Niin kaunis on maa (1974/75) – laulu rattijuopon yliajamasta lapsesta – vetää ainakin minulla pisteet kotiin. Se voi itkettää normaalissa mielentilassakin, mutta vielä todennäköisemmin stressaantuneena, päihtyneenä, urheilleena tai rakastelleena.”

Akat. mies, 39 v., Lappi

”Pitkä avioliitto päättyi. Kaija Koon Kylmä ilman sua -laulua kuunnellessa itkin ja surin yhteiselon päättymistä. Vieläkin kappale saa silmät kostumaan.”

Nimetön

Evakon laulun kohdalla aina kilpaillaan, kuka pystyy sinnittelemään eniten säkeistöjä ennen kuin alkaa itkettää. Lopussa ihan jokainen itkee – aina. Ehdoton ’ranteet auki’ -kappale.”

Nimetön

Suvivirsi – joka kerta, mutta erityisesti lasten laulamana. Se on tavallaan aikakone: on yhtä aikaa lapsi, jolla on loputon kesä edessä, ja samalla aikuinen, joka on jo joutunut luopumaan niin monesta asiasta. Itse asiassa Kaarlo Sarkian Lapsuuden joulu kuvaa varsin hyvin tuota tunnetta – vaikka se ei itketäkään. Ainakaan paljon.”

Nimetön

Hannu Lindroos / Lehtikuva
Kaustislainen viulupelimanni Konsta Jylhä sävelsi liikuttavan joululaulun, josta tunnetuimman version on laulanut Karoly Garam. Kuva vuodelta 1974.
Kaustislainen viulupelimanni Konsta Jylhä sävelsi liikuttavan joululaulun, josta tunnetuimman version on laulanut Karoly Garam. Kuva vuodelta 1974.

Konsta Jylhä soittaa Kaustisen Purppuripelimannien säestämänä omaa isänsä muistolle säveltämää kappalettaan Vaiennut viulu Kaustisen Kalliopaviljongin salissa joskus 60-luvun lopulla kansanmusiikkifestivaaliviikolla. Salintäysi yleisö hengittää liikutustaan, ujo ja herkkä pelimanni soittaa sydämestään, ottaa lopetettuaan nenäliinan ja pyyhkii poskensa. Sali kimaltaa kyyneleistä.”

Elsi

Kalevala. Tulee itku, kun Suomi ei voi enää palata takaisin hyviin ja supisuomalaisiin aikoihin. Kaikki on nykyään vierasmaalaista ja pakkomonikulttuurista, ja lisää halutaan. Suomi on kadottanut juurensa.”

Nimetön

Finlandian melodia, sen erinäiset nousut ja laskut ja ennen kaikkea melodiassa kuuluva toiveikkuus nostavat kyyneleet silmiin. Finlandia on tällaiselle kolmekymppiselle hipsterillekin jokavuotinen itsenäisyyspäiväperinne. Ja aina livenä Finlandian kuullessani liikutun kyyneliin asti.”

Nimetön

”Menin nuorena Kanadaan, Montrealiin cleaning ladyksi, jotta oppisin englantia. Eräänä iltana astuin sisään pieneen kauppaan hakemaan jotain iltapalaa. Siellä soi Olavi Virran kappale Tähti ja meripoika. Kun sanat ’kotirannat rakkahat on siellä, mistä suunnan otin läntehen’ jne, minua alkoi niin itkettää, että sain juuri maksettua ostokseni ja lähdin ulos. Harmitti jälkeenpäin: miksi en kysynyt, onko kauppias suomalainen, kun kerran soittivat sitä. Mutta ujona, kielitaidottomana ja liikutukseltani en siihen pystynyt. Aina vaan se kappale liikuttaa, vaikka olen asunut Suomessa melkein koko elämäni.”

Nimetön

Kaj Chydeniuksen Laulu kuolleesta rakastetusta. Mieheni kuoleman jälkeen kuuntelin tätä ja itkin. ’Tuota miestä rakastin niin…’”

Nimetön

Äideistä parhain on koskettava lapsen laulamana. 10-vuotias veljentyttäreni esitti laulua Äitini hautajaisten yhteydessä. Äitini menehtyi yllättäen liikenneonnettomuudessa vuonna 1997. Vieläkin laulu saa kyyneleet silmiini.”

Raija

Riepumatto vuodelta 1962, säveltänyt Georg Malmstén, sanat Asser Tervasmäki. Laulu kuvaa koskettavasti elämänkulkua. Se tuo mieleen lapsuuden onnellisia hetkiä, kun makasin keittiön lattialla räsymaton päällä ja äiti kertoili, mistä vaatteesta mikäkin raita on syntynyt.”

Nimetön

Rakkaus on lumivalkoinen oli isäni ja hänen vaimonsa häälaulu. Isän vaimo hirtti itsensä. Sen jälkeen isällä oli tosi rankkaa. Kun tapahtuneesta oli kulunut noin 10 vuotta, hän otti itseltään hengen. Siitä on nyt kaksi vuotta. En pysty kuuntelemaan tuota kappaletta ilman kyyneleitä. Niin paljon muistoja. Niin kova ikävä…”

Nimetön

”Nightwishin kappale The Greatest Show on Earth. En samaistu helposti pelkistä ihmissuhteista ja muista jokapäiväisen elämän triviaalisuuksista ammentaviin teoksiin, mutta koko ihmis- ja luomakunnan historian tiivistävä ja niin lyyrisesti kuin musiikillisesti tehtävässään virheettömästi onnistuva musiikkiteos saa joka kerta tipan linssiin. Asetelma on samanaikaisesti sekä massiivinen että ihmistä keskeisesti koskettava.”

Nimetön

”Paras ystäväni kuoli ollessani lapsi. Hautajaisista en muista mitään, mutta koulun muistotilaisuudessa laulettiin Maan korvessa kulkevi lapsosen tie. Laulu on siitä asti liikuttanut minua jopa tuskaisuuteen asti. Tuntui käsittämättömältä laulaa kappaletta muistoksi ystävälle, jota suojelusenkeli ei ollut suojellut. En ole halunnut kuunnella kappaletta vuosiin muuta kuin joskus yksin ollessani, sillä se tuo mieleeni ikävän ja vääryyden. Muutama vuosi sitten olin kuuntelemassa Vesa-Matti Loirin joulukonserttia, jossa hän yllätyksekseni esitti kappaleen. Kyynelehdin paitani kaulukset märiksi, mutta kokemus oli puhdistava, vaikka kappale edelleen tuntuu ristiriitaiselta.”

Nimetön

Samuli Putron Olet puolisoni nyt. Kappale ilmestyi samoihin aikoihin pappani poismenon kanssa ja liittyy vahvasti silloin tuntemaani suureen, pohjattomaan suruun. Vielä nykyisinkin alan itkeä välittömästi, jos biisi jossain kuuluu. Yhdistän laulun niin kiinteästi kuolemaan, että en osaa edes kuvitella, mitä tapahtuisi, jos olisin vieraana häissä, joissa laulua soitettaisiin häävalssina (koska siinäkin roolissa tätä biisiä kuulemma käytetään.”

Nimetön

Trond H. Trosdahl
Katri Helena juhli 50-vuotistaiteilijajuhliaan Finlandia-talossa 2013.
Katri Helena juhli 50-vuotistaiteilijajuhliaan Finlandia-talossa 2013.

”Vuosi 1992 oli minulle rankkaakin rankempi. Toukokuussa minut sanottiin irti työpaikastani, ja olin yli 20 työvuoden jälkeen työtön. Sulhaseni lohdutti minua jatko-opiskelemaan ja päätimme edelleen yrittää lasta kahden valeraskauden jälkeen. Heinäkuun 24. helteisen päivän iltana kerroin sulhaselleni iloisen uutisen; olin käynyt työhaastattelussa mielenkiintoiseen työpaikkaan ja tunsin olevan jälleen raskaana. Olimme molemmista asioista hyvin iloisia. Noin neljän tunnin kuluttua helteinen päivä pimeni ja sen myötä pimeni myös elämäni. Sulhaseni kuoli tapaturmaisesti kotipihalle. Syyskuussa sain kuulla sulhaseni perillisiltä, että minun tulee muuttaa pois talosta, jossa asuin sulhaseni kanssa, koska talo oli sulhaseni. Elämäni tähtitaivas oli pimentynyt. Menetin noin neljän kuukauden sisällä työni, puolisoni ja kotini. Samaan aikaan kuuli radiosta Katri Helenan laulamana Anna mulle tähtitaivas. Se laulu oli kuin tehty minulle ja siitä tuli minun rukouksekseni: anna valo pimeään, anna usko elämään, anna edes vähän rakkautta. Enää en pystynyt nauramaan, sydän täynnä kaipausta etsin häntä vielä näin vuosienkin kuluttua ja itken aina, kun kuulen tämän laulun. Se on samalla antanut minulle rohkeutta jaksaa päivästä toiseen tämä lapsen kanssa, joka syntyi 9 kuukautta isänsä kuoleman jälkeen ja josta tuli elämäni uusi valo!”

Tähti taivaalla

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat