Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikki on tehokkain tunteiden tulkki – mutta miksi?

Kulttuuri
 
Markus Jokela / HS
Tytti Friberg, Irmeli Luoma ja Jarno Salonen lauloivat kauneimpia joululauluja Kallion täydessä kirkossa vuonna 2003.
Tytti Friberg, Irmeli Luoma ja Jarno Salonen lauloivat kauneimpia joululauluja Kallion täydessä kirkossa vuonna 2003. Kuva: Markus Jokela / HS

Helsingin Sanomien kyselyssä selvisi, että suomalaisia itkettää taiteenlajeista eniten musiikki.

Musiikissa taas suomalaisia liikauttavat aivan erityisesti joulumusiikki ja isänmaallinen musiikki. Myös ero- ja menetyskokemuksiin liittyvät laulut koskettavat voimakkaasti.

Tismalleen samoja huomiota on tehty myös Jyväskylän yliopistossa, kertoo tutkija Henna-Riikka Peltola. Jyväskylässä on erikoistuttu varsinkin juuri taiteen herättämiin tunnekokemuksiin. Peltola itse väittelee tammikuussa surulliseen musiikkiin liittyvistä tunne- ja kuuntelukokemuksista.

Hän on siis oikea ihminen vastaamaan kutkuttavaan kysymykseen: miksi juuri musiikki liikuttaa niin?

”Esimerkiksi elokuvassa on esillä selkeästi jonkun muun tarina. Musiikin pystyy kokemaan henkilökohtaisemmalla tasolla omaksi. Vaikka musiikkia kuuntelisi levyltäkin, on kuin joku puhuisi juuri sinulle ja sanoittaisi juuri sinun tunteitasi. Musiikki on se tunteiden tulkki, kuten perinteisesti sanotaan”, Peltola kertoo.

Peltola myös muistuttaa, että musiikki vetoaa useammalla tasolla kuin vaikkapa kirja tai kuva. Ääniärsykkeen lisäksi mukana ovat usein sanat, narratiivi, joka halutaan välittää.

Monia itkettää juuri se tarina. He eläytyvät empaattisesti tarinaan ja vaikkapa laulajan tai päähenkilön kärsimykseen. Tarina voi osua myös oman elämän kipeään kohtaan.

Kun tämä tarina sitten menee aivojen tunnekeskukseen, ihmisellä on mahdollisuus reagoida siihen ja tuoda esille tunteet, joita ei pystyisi verbaalisesti ilmaisemaan. Ei edes omalle itselle.

”Jotkut ovat aivan lukossa tunteiden sääntelyn kanssa, mutta musiikki on väline sanattomien tunteiden sanoittamiseen. Ja monille musiikki toimii ilman sanojakin. Sanattomana kielenä”, Peltola kertoo.

Osa ihmisistä reagoi Peltolan mukaan musiikkiin myös kehollisesti, vaikka siinä ei olisi mitään erityistä tarinaa tai henkilökohtaista linkkiä.

”Toiset ihmiset ovat herkkiä reagoimaan. He saavat kylmiä väreitä, karvat nousevat pystyyn ja kyyneleet kihoavat ihan vain siksi, että musiikki on niin vaikuttavaa. Ihan tarkkaan ei edes tiedetä, mistä se johtuu. Kyse voi olla yllättävistä musiikillisista piirteistä ja niihin reagoimisesta.”

Ilmiöllä on myös vankka biologinen pohja, muistuttaa tutkija. ”Musiikkia käsitellään ärsykkeenä niissä osissa aivoja, jotka ovat lähellä tunnekeskusta. Samat aivonosat, jotka reagoivat musiikkiin, liittyvät tunteiden kokemiseen.”

Joulumusiikki nousi vahvasti esiin niin HS:n kuin Jyväskylän yliopiston tutkimuksissakin. Esimerkiksi HS:n kyselyssä Varpunen jouluaamuna -laulun lisäksi varsinkin Sylvian joululaulu mainittiin monesti, samoin Konsta Jylhän joululaulu.

Joulumusiikin liikuttavuus liittyy Peltolan mukaan meillä siihen, että suomalainen joulu on harras ja melankolinen juhla. Siksi suomalainen joulumusiikkikin on mollivoittoista ja teksteiltään synkkää. Musiikki liittyy pois menneisiin läheisiin ja hetken katoavaisuuteen.

”Suomalainen musiikkikulttuuri, pimeä vuodenaika, uskonto. Ne kaikki ovat omalta osaltaan tuomassa joulumusiikkiin ei-niin-riemukkaita sävyjä”, Peltola kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat