Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sylvia, Konsta, pieni enkelivarpunen – kuuntele HS:n lukijoiden valitsemat liikuttavimmat joululaulut

Kulttuuri
 
Kaarina Salmi
Raision kirkossa laulettiin kauneimpia joululauluja joulukuussa 2013.
Raision kirkossa laulettiin kauneimpia joululauluja joulukuussa 2013. Kuva: Kaarina Salmi

Kun Helsingin Sanomat kysyi lukijoilta, mikä suomalainen taideteos liikuttaa eniten, kävi ilmi, että erityisesti meitä liikuttaa joulumusiikki. Joulun sävelet soivat ihmisten mielessä kirkkaina, vaikka kysely tehtiin lokakuussa.

Huomattavasti eniten ääniä sai Otto Kotilaisen säveltämä ja Zacharias Topeliuksen sanoittama Varpunen jouluaamuna. Laulu sai ihmiset muistamaan varsinkin edesmenneitä rakkaitaan. Monilla lauluun liittyi myös äärimäisen traaginen muisto oman tai läheisen lapsen menettämisestä.

Topelius kirjoitti alkuperäisen ruotsinkielisen runon Sparven om julmorgonen vuonna 1859. Surutunnelmaisessa runossa tyttö ruokkii pientä varpusta, joka runon lopussa paljastuukin joksikin aivan muuksi: hän onkin tytön kuollut pikkuveli, joka on muuttunut enkeliksi.

Runon tausta on tosielämässä. Topelius oli menettänyt oman, yksivuotiaan Rafael-poikansa vuotta ennen runon kirjoittamista. Topelius menetti sairauksiin myös kolme muuta pientä lastaan.

Runsaasti mainintoja kyselyssä sai myös Konsta Jylhän joululaulu. Kaustislaisen pelimannin laulun teki tunnetuksi aikoinaan sellisti Karoly Garam, mutta laulusta on tehnyt oman kansanmusiikkityylisen versionsa myös pohjalaismuusikko Lauri Tähkä.

Sylvian joululaulu vetosi erityisesti ulkosuomalaisiin. Sydämeeni joulun teen taas oli suuri suosikki varsinkin Vesa-Matti Loirin esittämänä.

Ehdotusten joukkoon mahtui myös muutama ulkomaista perua oleva kaunis joululaulu. Esimerkiksi Jouluyö, juhlayö oli eräälle lukijalle elämän tärkein laulu. Syynkin ymmärtää erittäin hyvin, kun lukee hänen tarinansa:

”Oli jouluaatto vuonna 2003. Sain aivoverenvuodon. Ambulanssilla Meilahteen, ja jouluyönä siirrettiin Töölön sairaalaan. Leikkaus kesti yli seitsemän tuntia. Olin koomassa kolme viikkoa. Kun heräsin, lääkäri sanoi: ’Kävit jo rajalla, se oli muutamista minuuteista kiinni.’ Ei ollut paljon toivoa. Suku suunnitteli jo hautajaisia. Työni oli erittäin pikkutarkkaa: käännöstöitä, tullipapereita, vientiä ja tuontia. Huomiokykyni oli sen jälkeen niin huono, että jouduin työkyvyttömyyseläkkeelle. Jouluyö, juhlayö, päättynyt kaik on työ… Käyn joka vuosi Heinolan kirkossa kuuntelemassa joululauluja. Kun lauletaan Jouluyö, juhlayö, on kyyneleet silmissä. Se on minun elämäni laulu.”

P. J. Hannikaisen Elsa Koposen runoon säveltämä perinteinen joululaulu Tuikkikaa, oi joulun tähtöset taas sai seuraavanlaisen muiston:

”Se oli isoisän lempijoululaulu, ja kun vuosi vuodelta itse vanhenin samaa tahtia isoisän kanssa, viimeinen säkeistö alkoi tuntua yhä painavammalta: ’Kerran loppuun satu joulun saa, suru säveliä sumentaapi...’ Isovanhempien poismeno kävi aina mielessä tuon säkeistön kohdalla. Kun suvun jouluperinteet päättyivät isovanhempien kuolemaan, laulu nostaa mieleen sekä lapsuuden taianomaiset joulut että isoisän lauluäänen ja sen tiiviin tunnelman, joka lauluhetkiin liittyi.”

Voit kuunnella HS:n lukijoiden valitsemat joulun liikuttavimmat laulut alla olevalta Spotify-listalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat