Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ville ja Jukka Virtanen HS:n yhteishaastattelussa: ”Rakkaus ei ole tunne, vaan elämän perusta”

Koko kansan tuntema Jukka Virtanen valmistautuu jouluun vaimonsa ja tyttären perheen kanssa. Poika Ville Virtanen viettää joulua Tukholmassa. Isä ja poika tapasivat joulutunnelmissa Helsingissä.

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta / HS
Ville (vas.) ja Jukka Virtaselle perhejoulu on itsestäänselvyys, mutta ainoa pysyvä perinne on kortinpeluu. ”Aina on pelattu marjapussia.”
Ville (vas.) ja Jukka Virtaselle perhejoulu on itsestäänselvyys, mutta ainoa pysyvä perinne on kortinpeluu. ”Aina on pelattu marjapussia.” Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Musiikkitalon suuren joulukuusen kynttilät valaisevat hämärää päivää, kun Virtasten perhe istahtaa kahvilan pöytään. Ulkona satelee, ja ikkunan takana ihmiset kiiruhtavat sateenvarjoineen jouluasioille. Talossa on aamupäivän rauha.

Isä-Jukka, äiti-Liisa ja Ville eivät ole tavanneet vähään aikaan. Näyttelijä Ville Virtanen asuu nykyisin perheineen Tukholmassa. Nyt hän on piipahtanut Helsinkiin nähdäkseen vanhemmat ennen kaikkien vetäytymistä joulun viettoon.

”Meidän perheemme viettää tämän joulun Tukholmassa”, Ville Virtanen sanoo.

Liisa ja Jukka Virtanen valmistautuvat puolestaan lähtemään joulunpyhiksi Riikka -tyttären luokse.

”Riikka asuu perheineen Porvoon takana Illbyssä. Suomeksi paikan nimi on Ilola, vaikka eikös sen pitäisi tarkkaan suomennettuna oikeastaan olla Pahala”, Jukka Virtanen sanoo nauraen.

Jukka Virtasella on vanha musta huumori tallella. Virtanen on suomalaisen tv-viihteen pioneeri. Hän on käsikirjoittanut lukemattomia menestysohjelmia kuten vastikään tv:ssä uusitun Lumilinnan ja muun muassa juontanut vuosikaudet koko kansan suosikkiohjelmaa Levyraatia. Pitkästä sairaudesta huolimatta elämänilo on ennallaan.

”Sanoin juuri lääkärille, että aion elää vielä ainakin pari vuotta. Olen nimittäin sopinut tekeväni vuonna 2017 roolin Kansallisteatterin Willensaunan näytelmässä”, Jukka Virtanen sanoo.

Ville Virtanen halaa haurasta isäänsä.

”Lapsuudenperheessä meillä oli kaikilla läheiset välit. Nykyisin emme tapaa usein, mutta olemme yhä paljon yhteydessä.”

”Ville on pienestä asti ollut ihana poika”, Liisa Virtanen kertoo.

Siltä hän vaikuttaa yhä 54-vuotiaana. Jukka Virtanen nojaa vähän väliä Villen olkaan. Liisa Virtanen seuraa miehiään sivusta ja huomauttaa, jos heidän juttujaan on tarpeen täsmentää. Samat vitsit naurattavat koko porukkaa.

Perhe on viettänyt joulun yleensä yhdessä, mutta tiettyjä, vuodesta toistettuja jouluperinteitä Virtasilla ei ole ollut.

”Paitsi kortinpeluu. Aina on jouluna pelattu marjapussia. Koko suku osaa perinteiset korttipelit”, Ville Virtanen huomauttaa.

”Kävimmehän myös joulukirkossa Munkkivuoressa. Käymme siellä yhä Liisan kanssa silloin, kun olemme kaupungissa. Hiljentyminen kuuluu jouluun”, Jukka Virtanen sanoo.

Hän tapasi vastikään Munkkivuoren seurakunnan uuden kirkkoherran kauppamatkalla ostoskeskuksessa ja keskusteli tämän kanssa pitkään.

”Juttelimme tunnin verran, emme mitään kummempaa, mutta jälkeenpäin tuntui, että se oli hyvä keskustelu.”

Ville Virtaselle joulu on tärkeä juhla.

”Se on rakkauden syntymäpäivä. Rakkaus ei ole tunne, vaan elämän perusta, joka tulee todeksi hyvien tekojen myötä. Ne ovat parasta, mitä voimme antaa läheisillemme. Elämähän on kestävyyslaji. Pitää pystyä oppia olemaan tässä ja nyt sen sijaan, että odotamme jotain tulevaa, jolloin kaikki yhtäkkiä järjestyy.”

Kuten Virtastenkin perheessä tiedetään, elämässä mikään ei koskaan järjesty lopullisesti. Vaikkapa vakava sairaus voi yllättää iästä riippumatta kenet tahansa.

Jukka Virtasen sairastuminen syöpään oli aluksi järkytys sekä Liisa-vaimolle että lapsille, mutta vähitellen kaikki oppivat elämään taudin kanssa.

”Kuolemaa on turha pelätä. Aion lähteä täältä hehkuvin rinnoin. Ajattelen vain joka aamu, että on ihme herätä taas tähänkin päivään”, Jukka Virtanen sanoo.

”En ole huolissani isästä. Hän on ikäisensä mies ja elää ikäisensä miehen elämää. En koe hänen olevan lähempänä kuolemaa kuin joku toinen. Kuolemanpelko on suhteessa siihen, mistä on valmis luopumaan. Sitäkin kannattaa hiljentyä pohtimaan päivittäin ja varsinkin rakkauden syntymäpäivänä”, Ville Virtanen sanoo.

Isä-Virtanen hymähtelee leppoisasti vierellä. Vaikea uskoa, että tämä rauhallinen herrasmies on sama vauhtiveikko, joka menneillä vuosikymmenillä hullutteli tv:ssä ja oli aina paikalla, kun kotimaista viihdettä ideoitiin.

Meno olikin takavuosina vauhdikasta. Jotta perheenpää sai toteuttaa luomishaluaan, äiti joutui ottamaan yksin vastuun perheen arjesta.

”Meidän päällikkö on aina ollut Liisa. Ilman häntä perheen pyörityksestä ei olisi tullut mitään”, Jukka Virtanen sanoo.

”Isää näki harvemmin kotona. Äiti kävi töissä, hoiti kodin, kasvatti lapset ja teki mahdolliseksi sen, että isä sai tehdä uraa ja harrastaa. Äiti on ollut aina se, jolta on kysytty neuvoja ja johon on turvattu”, Ville Virtanen vahvistaa.

Äidin poika tuntee perineensä äidiltä monta piirrettä: helposti kolkuttavan omantunnon, herkkyyden aistia muiden tunteita ja halun ratkoa ja järjestellä muiden asioita.

”Liisa on niin kova huolehtimaan. Yritän välillä sanoa, ettei sitä aina tarvitsisi niin paljon”, Jukka Virtanen sanoo.

Isää ja poikaa ovat yhdistäneet samat mielenkiinnon kohteet.

”Tykkäämme pelata – myös uhkapelejä –, urheilla, kertoa tarinoita, kyseenalaistaa ja analysoida asian kuin asian perin pohjin. Toisinaan on tullut käytettyä alkoholia kohtuuttomasti. Meille on aina ollut tärkeää ajatella out of the box, laatikon ulkopuolelta. Toisinaan olemme menneet siinä niin pitkälle, että olemme tainneet hukata koko laatikon”, Ville Virtanen sanoo nauraen.

”Isä oli hyvin työkeskeinen. Hän otti paljon tilaa, ja perheen piti joustaa sen mukaan. Onneksi hän oli niin hyvä tyyppi. Muuten touhu olisi ollut sietämätöntä.”

Vaikka isä on vuosien myötä rauhoittunut, hänellä riittää yhä 82-vuotiaana virtaa. Vasta muutama päivä sitten Jukka Virtanen kävi keilaamassa vanhojen tuttujen Zoom-pelikavereidensa kanssa. Hän on Yleisradion ”raittius- ja urheiluseuran” perustajajäseniä ja toiminut siinä aktiivisesti kautta vuosikymmenten.

”Ei ole totta, et kai tosiaan käynyt keilaamassa?” Ville Virtanen kysyy.

”Kävinpäs, ja tein kolme täyskaatoa”, Jukka Virtanen vastaa.

Etenipä sairaus miten tahansa, kolmen täyskaadon mies on kuitenkin väistämättä lähestymässä pitkän elämänsä viimeistä etappia.

Ajatteleeko hän nyt, mikä on vaiheikkaiden vuosien aikana ollut tärkeintä? Työ, raha, perhe, ihmissuhteet, mikä?

”Turhat asiat pitää jättää mielestä ja oppia rauhoittumaan. Perhe on tietysti tärkein. Minulla on onneksi esimerkiksi ihan mahdottomat lapsenlapset”, Jukka Virtanen sanoo.

”Isä tarkoittaa mahdottomalla mahdottoman ihania”, Ville Virtanen täydentää.

Molempia naurattaa.

Isää ja poikaa ovat kautta vuosien myös huvittaneet ja viihdyttäneet samat asiat. Kun pitää mainita vaikuttava yhteinen taide-elämys, kummallekin tulee heti mieleen Arto af Hällströmin ja Raila Leppäkosken Ryhmäteatterille ohjaama Pete Q vuodelta 1978.

”Kyllä Arto Mellerinkin kirjoittama Sopimus Mr Evergreenin kanssa oli hieno”, Jukka Virtanen sanoo.

Ville Virtanen on samaa mieltä. ”Oli, oli.”

Niin paljon kuin hän ammattinsa puolestakin on kokenut ja nähnyt taidetta, yksi mieleen vaikuttavimmin painuneista elämyksistä on kuitenkin isän Peter Pan -näytelmään kirjoittama runo Kauniin kuoleman maa.

”Isän sairastumisen jälkeen hänestä tehdyissä lehtihaastatteluissa on puhuttu ainoastaan syövästä ja kuolemasta. Minulle isä on niin paljon muuta kuin syöpä. Esimerkiksi runoilija. Kuolemasta meidän perheessä on puhuttu jo kauan ennen isän sairastumista. Kuolema on tärkeä osa elämää, se voi olla myös kaunis ja vapauttava.”

Ville Virtanen lausuu runon, ja Jukka Virtanen kuuntelee hiljaa nyökkäillen.

 

On edessä kyynelten lahti,

sen takana kauniin kuoleman maa.

Ja suurten surujen huvijahti,

sinne kulkijan kerran kuljettaa.

Kukin lähteä saa aikataulunsa mukaan,

eikä myöhästy kukaan,

sillä kaunis on kuoleman maa.

On rannalla niitty,

silkkisen sininen ja soikea.

Ja niityllä polku, pehmeän väärä ja oikea.

Ja suuri on polun varrella puu,

siinä kiinni pilvi ja kuu.

On pilvessä pieniä pääskysen pesiä.

Ja linnut ne hautovat pitkin kesiä.

Ja kesistä laulaja kuoriutuu,

me yhdessä laulamme luu-la-luu.

Luu-la-luu.

Helsingin pimeä aamu on kallistunut puoleen päivään. Sade on hiljalleen lakannut, aurinko pilkistää pilvien takaa, ja Ville Virtasella on kiire lentokentälle.

On hyvästien aika. Halaukset, hyvän joulun toivotukset, ja kaikki lähtevät tahoilleen.

Pian taas tavataan.

Outi Pyhäranta / HS
”Isä oli hyvin työkeskeinen. Onneksi hän oli niin hyvä tyyppi. Muuten touhu olisi ollut sietämätöntä”, Ville Virtanen (vas.) muistelee lapsuuttaan.
”Isä oli hyvin työkeskeinen. Onneksi hän oli niin hyvä tyyppi. Muuten touhu olisi ollut sietämätöntä”, Ville Virtanen (vas.) muistelee lapsuuttaan.
Outi Pyhäranta / HS
Ville ja Jukka Virtanen sanovat molemmat, että perheen päällikkö oli äiti Liisa (keskellä). ”Äiti teki mahdolliseksi sen, että isä sai tehdä uraa ja harrastaa”, Ville Virtanen sanoo.
Ville ja Jukka Virtanen sanovat molemmat, että perheen päällikkö oli äiti Liisa (keskellä). ”Äiti teki mahdolliseksi sen, että isä sai tehdä uraa ja harrastaa”, Ville Virtanen sanoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat