Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriitikon jouluun kuuluu takkatulivideo ja anopille kerrottu törkeä vitsi

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Lehtonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Joulu on iloinen asia, mutta ei välttämättä elokuvakriitikon perheessä. Meille on nimittäin hankittu dvd, jonka katsomista jonkin verran häpeän. Tai hankittu ja hankittu, itsehän sen ostin toivomuksesta lahjaksi. Huumorilla ostin, joo joo.

Takkatulivideon nimittäin.

Asunnossamme on paikka takalle, mutta sitä ei ole. Vielä.

Sen sijaan joka aatto dvd-soittimeen tungetaan takkatulivideo. Siinä se rätisee ja luo valon tunnelmaa pimeään, sanovat.

Olen itsekin jo harjaantunut tuleentuijottaja.

Takkatulivideo on rautakaupasta. Vastaava löytyy myös Netflixistä. Rautakaupan on parempi, suomalaisempi. Jännempikin jollain tavalla. Vaativalle katsojalle takkatulivideon kohokohta on leikkaus. Siinä kohtaa loppuun palaneet puut alkavat palaa uudestaan, elokuva alkaa alusta. Voi sitä löytämisen riemua.

Takkatulivideo on lähes yhtä hauska perinne kuin se törkeä vitsi, joka joulupöydässämme aina kerrotaan.

Vaimon kertoma vitsi on joka joulu sama, ja joka joulu anoppi sanoo, ettei ole kuullut sitä aiemmin. Ehkä siksi, että hän on Tšehovinsa lukenut. Vitsi kertoo joulusaunasta. On kerrostalo, ja taloyhtiön yhteinen saunavuoro, naisten sauna.

Lauteilla on kolme naista, kun pukki punaisissaan astuu yllättäen sisään. Naiset alkavat arvuutella, kuka pukkina oikein on.

Paula tunnustelee ensimmäisenä pukin naamarin alta ja sanoo: ei ole meidän Pena.

Pirkko on seuraavana. Hän tunnustelee pukin käsiä ja rintaa. Ei ole meidän Ripakaan.

Lopulta vuoroon tulee naisista viimeinen, Pirjo. Hän tunnustelee pukkia jalkovälistä. Tässä vaiheessa vitsiä anoppi yleensä herää, muistaa tarinan ja parahtaa: Voi kauhea, muistan tämän.

Ei tämä ole kukaan meidän taloyhtiöstä, hihkaisee Pirjo.

Kriitikon aattoilta päättyy lopulta onnellisemmissa merkeissä. Takkatulivideo unohdetaan ja katsotaan oikea elokuva.

Elokuva on sekin joka vuosi sama. Jouluisiksi elokuviksi olen laskenut usein muun muassa Ingmar Bergmanin Fannyn ja Alexanderin, Frank Capran Ihmeellinen on elämä -elokuvan, Jari Halosen Joulubileet sekä John McTiernanin Die Hardin.

Näitäkin parempi on ruotsalainen Tomten är far till alla barn, suomeksi Joulupukki vieraissa. Perhekomedia on Ruotsissa suosittu – Ruotsin TV4 esittää sen aina aattona. Myös tänä vuonna.

Kjell Sundsvallin ohjaama komedia on hulvaton. Uusperhe kokoontuu joulunviettoon: on paljon lapsia, useita äitejä ja isiä, on myös anoppi, joulusauna ja pukki juovuksissa. Väärinkäsitys johtaa seuraavaan, salaisuus kommelluksiin. Elokuva on vuodelta 1999, ja myös sillä tavalla kiinnostava, että sen voi nähdä ennakoivan Ruotsidemokraattien nousua 2000-luvulla. Suosittelen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat