Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuodesta 2016 ennustetaan podcastien vuotta – tässä 20 kuunteluvinkkiä vuodenvaihteeseen

Podcast-fani Olli Sulopuisto kokosi suomalaiset podcastit yhteen paikkaan. Niitä on vielä vähän, mutta ensi vuonna jo paljon enemmän.

Kulttuuri
 
Kuvankäsittely: Kimmo Taskinen
Kaipaatko kuunneltavaa välipäiviksi? HS tarjoaa 20 podcast-vinkkiä.
Kaipaatko kuunneltavaa välipäiviksi? HS tarjoaa 20 podcast-vinkkiä. Kuva: Kuvankäsittely: Kimmo Taskinen

Näin kuuntelet podcasteja

 Suurimmalla osalla podcasteja on oma verkkosivu, jonka kautta sitä voi kuunnella. Yleensä ne kuitenkin tilataan suoraan älypuhelimeen.

 Älypuhelimiin on saatavilla lukuisia sovelluksia podcastien kuuntelemiseen. Niitä ovat esimerkiksi Overcast ja Pocket Casts. Windows Phonessa ja Applen uusissa puhelimissa on valmiiksi oma podcast-sovellus.

 Sovellusten avulla voi etsiä podcasteja, ladata niitä älypuhelimeensa ja tilata suosikkipodcastinsa uudet jaksot puhelimeen automaattisesti.

 Yleensä sovellukset lataavat jakson puhelimeen äänitiedostona, jonka voi kuunnella ilman verkkoyhteyttä ja poistavat sen sitten, kun se on kuunneltu.

”2016 on podcastien vuosi Suomessa ja jos ei muuten, niin siksi että minä päätän niin”, väittää vapaa toimittaja ja podcastien fani Olli Sulopuisto.

Ehkä asia ei ole ihan noin vain päätettävissä, mutta ainakin Sulopuisto on nähnyt vaivaa sen eteen, että vuonna 2016 yhä useampi suomalainen löytäisi podcastit: hän on perustanut Jakso.fi-sivuston, jolla niitä suositellaan.

Jakso.fi-sivustolla Sulopuisto pitää myös listaa suomalaisista podcasteista.

Niitä on tällä hetkellä noin neljäkymmentä. Luku ei vielä toistaiseksi huimaa päätä, mutta sisältö on monipuolista jo nyt.

Kymmenkunta podcasteista käsittelee työelämää ja liiketaloutta, toiset kymmenen popkulttuuria, puolisen kymmentä teknologia- ja peliaiheita ja muutama komediaa. Niitä voi kuka tahansa tilata kuunneltavaksi älypuhelimeensa, ilmaiseksi.

Pertti Nisonen
Olli Sulopuisto
Olli Sulopuisto

Podcastit – siis tietokoneelle tai älypuhelimeen ladattavat, usein radio-ohjelmaa tai ääneen luettua blogia muistuttavat äänitiedostot – tulivat yleiseen tietoisuuteen jo vuonna 2005, mutta maailmalla niiden suosio on räjähtänyt vasta vuosina 2014–2015.

Se johtuu pääosin kahdesta asiasta: Siinä, missä aikaisemmin podcasteja piti ladata verkosta ja siirtää esimerkiksi mp3-soittimeen tai puhelimeen, uusilla älypuhelimilla podcasteja on helppo tilata ja kuunnella.

Podcasteja välittävässä Applen iTunes-kaupassa tilausten määrä ylitti miljardin jo vuonna 2013.

Sitten lokakuussa 2014 aloitti amerikkalainen Serial-podcast, josta tuli tähän mennessä suosituin podcast. Serialin ensimmäisen kauden jaksoja on ladattu tähän mennessä yli 100 miljoonaa kertaa. Hiljattain toisen kautensa aloittanut Serial sai monet kokeilemaan podcasteja ensimmäistä kertaa.

”Serial sai uudet kuulijat huomaamaan, että podcasteja on”, sanoo Olli Sulopuisto.

”Ja kun he rupesivat etsimään lisää kuunneltavaa, oli paljon hyviä podcasteja valmiina odottamassa.”

Miksi podcastit ovat sitten niin ihania?

”Podcastit eivät ole samanlainen media kuin radio”, Sulopuisto aloittaa. ”Radio on taustamedia ja podcasteja kuunnellaan keskittyneesti.”

Keskittyminen johtaa erilaiseen kuulijasuhteeseen.

”Monet menestyneet ohjelmat ovat persoonavetoisia, ja niissä kestää tietyn amatööriyden ja lässytyksen, kun niistä tulee radiota vahvemmin olo siitä, että hengailee sen tyypin seurassa.”

Lisäksi podcastien joukosta löytyy jokaiselle jotakin. Podcastien tekeminen on suhteellisen edullista, joten vaikka kiinnostuksen aihe olisi pieni ja omituinen, siitä voi tehdä podcastin ja löytää kuulijoita.

Tekijät tekevät ohjelmiaan rakkaudesta, ei rahasta.

”Podcastina on mahdollista kuulla ohjelmia, joita kukaan järkevä radiopomo ei ikinä ostaisi kanavalleen”, tiivistää Sulopuisto.

Suomessa independent-podcastien lisäksi on-demand-ääniohjelmaa tarjoavat muun muassa Yle ja Nelonen Media.

Ylen lähettämiä radio-ohjelmia voi kuunnella Areena-palvelusta, ja erityisesti puheohjelmia on tilattavana myös podcast-muodossa. Älypuhelimista kuunnellaan podcasteina paitsi uutisia, myös esimerkiksi Perttu Häkkisen ja Jari Sarasvuon puheohjelmia.

”Audio-on-demand, joko suoraan kuunneltuna tai tilattuna, on vielä lapsenkengissä verrattuna tv-ohjelmien katsomiseen”, sanoo Ylen yleisötutkija Outi Roivainen.

Tarjontaa on, mutta toistaiseksi suomalaiset eivät ole vielä oikein löytäneet sitä, hän sanoo.

Kuuntelu on kuitenkin kasvussa. Muun muassa Perttu Häkkisen ohjelman suosittua lestadiolaisuusjaksoa on kuunneltu Areenasta lähes 16 600 kertaa. Vielä vuosi sitten Ylen suosituimpia äänisisältöjä oli kuunneltu Areenasta 6 000 kertaa.

Lokakuussa Nelonen Media julkisti Supla-suoratoistosovelluksen, josta voi kuunnella muun muassa Suomipopin, Radio Aallon ja Radio Rockin ohjelmia. Supla ei kuitenkaan ole podcast-palvelu, sillä sen ohjelmia ei ladata kännykkään tai koneelle.

Ylen tai muiden mediayhtiöiden sisältöjä ei Sulopuiston listalta toistaiseksi löydy. Listaus on tehty palkatta, ja yksin Ylelläkin on satoja ohjelmia.

”En jaksa näpytellä niiden tietoja”, Sulopuisto tunnustaa.

Lista oli kuitenkin tarpeen, sillä muuten juuri suomalaisia podcasteja on vaikeaa löytää. ITunesin ja Soundcloudin kaltaisista palveluista ei voi hakea erikseen tietyllä kielellä tehtyjä podcasteja.

Sulopuisto toivoo myös, että listaus lisäisi yhteisön tuntua ja sitä kautta suomalaisten podcastien määrää.

”Kun perustin blogin joulukuussa 2002 eli hullun kauan sitten, en tiennyt muita suomalaisia bloggaajia”, hän kertoo.

”Joku muu oli lisännyt minut silloiselle [blogihakemisto] Blogilistalle. Siitä tuli sellainen olo, että herrajumala, en olekaan yksin. Oli helpompaa pitää blogia, kun tiedosti, että muitakin on olemassa.”

Podcastauksen ympäriltä on toistaiseksi puuttunut yhteisö. Nyt sellainen ehkä on syntymässä.

20 podcast-suositusta maailmalta ja meiltä

Olli Sulopuisto, vapaa toimittaja ja podcastaaja

1. This American Life

”Yleisparas. Se on kuin New Yorkerin radiovastine, ja New Yorker on lempilehteni: voin luottaa siihen, että vaikka aiheet vaihtelevat tosi paljon, se tehdään niin hyvin, että se on aina vähintään kiinnostavaa.”

2. Radiolab

”Radiolabia luonnehdittiin ensin tiedeohjelmaksi, mutta ei se oikeastaan ole sitä. Alussa viehätti se että puhutaan abstrakteista aiheista mutta kahden vetäjän kesken. Siinä on myös huumoria ja hassuttelua, ja sen äänisuunnittelu on kiinnostavaa.”

3. Mystery show

Starlee Kinen Mystery Show’ssa ei ole yhtään sivupolkua, jonka siitä voisi jättää pois. Ohjelma on niin vahva, että vaikka ollaan suorittamassa tehtävää, siinä voidaan pysähtyä viideksi minuutiksi juttelemaan asiakaspalvelijan kanssa elämästä, ja se on mahtavaa radiota.”

4. Slate money

”Hyviä talousohjelmia on muitakin, kuten Freakonomics, mutta Slate moneyssa viehättää se, että se on käytännössä editoimaton kolmen ihmisen keskustelutuokio. Ei teoreettista tai kuivaa.”

5. Song exploder

”Nimensä mukaisesti otetaan yksi biisi ja se käydään läpi instrumenttiraita instrumenttiraidalta, ja lopuksi se soitetaan läpi, ja se kuulostaa yhtäkkiä aivan erilaiselta. Kun on musiikista kiinnostunut mutta teoreettisesti urpo, se on ehkä havainnollisin tapa puhua musiikista.”

Johanna Viitanen, kirjailija ja kustannustoimittaja

1. The Infinite Monkey Cage

”’Milloin mansikka on kuollut?’ja muita tärkeitä tiedekysymyksiä selvittävät fyysikko ja koomikko vieraineen BBC Radio 4:n suositussa tiedekomediassa.”

2. Dan Carlin’s Hardcore History

“Historiapodcast kertoo koukuttavan perusteellisesti muun muassa Tšingis-kaanista ja mongolivaltakunnasta.”

3. Welcome to Night Vale

“Fiktiopodcast kiehtovan oudosta pikkukaupungista, jossa kaikki salaliittoteoriat ovat totta.”

4. The Message

”Nopea kahdeksan jakson scifitarina, jossa huippuasiantuntijat ratkaisevat tappavaa viestiä ulkoavaruudesta.”

5. The Mental Illness Happy Hour

“Koomikko Paul Gilmartin kertoo tarinoita mielen sairauksista ja haastattelee ihmisiä, joita ne koskettavat.”

Sami Köykkä, konsultti ja ikinörtti

1. Puhujainkulma

”Teknologia-asiaa ja muutakin sopivan leppoisasti Suomen parhaassa podcastissa.”

2. Mission Log

”Analysoi Star Trekiä jakso kerrallaan. Nyt mennään jo The Next Generationissa.”

3. Scientific American -lehden 60-Second Science

”Useimmat podcastit ovat turhan pitkiä. Tässä ei ole sitä ongelmaa – podcast koostuu minuutin mittaisista tiededokumenteista.”

4. Security Now

”Juontajalla on tuskastuttavan kiemurainen ja pitkäpiimäinen ulosanti, mutta hänpä onkin mielenkiintoista asiaa kertova tietoturva-asiantuntija eikä radiojuontaja.”

5. Car Talk

”Tämä ’podcastien Top Gear’ on itse asiassa radio-ohjelma ja vieläpä lakkautettu sellainen, mutta onneksi podcastista tulee edelleen joka viikko parhaita paloja vuosikymmenien varrelta.”

Aino Frilander, toimittaja

1. Lena Dunham: Women of the Hour

Lena Dunham teki kirjansa pokkariversiota markkinoidakseen kuusiosaisen podcast-sarjan, ja se osoittautui hurmaavaksi ja fiksuksi – oikeastaan paremmaksi kuin Dunhamin kirja! Kaikille Girlsin faneille.”

2. Limetown

”Ensin kuvittelin kuuntelevani Serialin kaltaista dokumenttikuunnelmaa, mutta Limetown osoittautuikin enemmän X-Filesin sukulaiseksi. Ensimmäinen kausi päättyy melkoiseen cliffhangeriin.

3. Call Your Girlfriend

”Toimittaja Ann Friedman ja digistrategi Aminatou Sow ovat parhaita kavereita ja asuvat Yhdysvaltain eri laidoilla. Viikoittaisessa podcastissa vaihdetaan kuulumiset ja puhutaan pop-kulttuurista, mediasta, politiikasta, feminismistä ja kaftaaneista.”

4. Mellan raderna

”Suomenruotsalaiset ovat edellä podcastien tekemisessä. Toimittaja-kirjailija Jeanette Öhmanilla niitä on kaksin kappalein – Magnus och Peppes podcast ja oma suosikkini, kirjapodcast Mellan raderna, jota Öhman pitää yhdessä Karin Jihden kanssa.”

5. New York Times Books

Myös New York Timesillä ja Guardianilla on hyvät kirjapodcastit, joista löytää uutta luettavaa. Erityisesti Guardian tuottaa myös kirjailijoiden itsensä ääneen lukemia novelleja, jotka toimivat mainiosti äänikirjaa lyhyemmillä matkoilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat