Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tove Janssonin yli 50 vuotta vanha joulukirje julkaistiin netissä – Muumi-yhtiön johtajatkaan eivät tienneet alkuperää

Kulttuuri
 
Moomin.com
Tove Janssonin kirjoittama ja kuvittama joulukirje vuodelta 1963.
Tove Janssonin kirjoittama ja kuvittama joulukirje vuodelta 1963. Kuva: Moomin.com

Muumi-hahmojen virallisella nettisivulla julkaistiin jouluaattona kuva Tove Janssonin joulukirjeestä. Muumien luoja Jansson on kirjoittanut kirjeen vuonna 1963. Moomin.com -sivuston saatteen mukaan kirjettä ei ole julkaistu aiemmin missään.

Kirje on kirjoitettu kokonaan englanniksi ja allekirjoituksena on Santa Claus eli joulupukki. Lähetyspaikaksi taas on merkitty Korvatunturi. Janssonin jouluisilla piirroksilla kuvitettu kirje onkin ikään kuin joulupukin kirjoittama tervehdys ”my little friendille” eli ”pikku ystävälle.”

Voit katsoa kirjettä isommassa koossa tästä linkistä.

Moomin.comin johtaja Jonas Forth kertoo aattona, että kirjeestä otettu skannaus löydettiin arkistoista reilu vuosi sitten.

”Ollaan pantattu sitä arkistoissa ja laitettiin se nyt joulun kunniaksi julki, viime jouluksi emme vielä ehtineet”, hän kertoo.

Forthin mukaan itse kirjeen alkuperä on yhtiön väelle mysteeri.

”Emme oikeastaan tiedä kirjeestä muuta kuin sen, että se on vuodelta 1963. Olen yrittänyt selvittää asiaa eri lähteistä, mutta kukaan ei tunnu tietävän, mitä tarkoitusta varten se on kirjoitettu.”

Forth kertoo kysyneensä kirjeestä muun muassa Sophia Janssonilta, joka on Toven veljentytär ja muumien tavaramerkkiä hallinnoivan Moomin Charactersin pääosakas.

HS tiedusteli asiaa myös Moomin Charactersin toimitusjohtajalta Roleff Kråkströmillä – hänkään ei osannut kertoa kirjeen taustasta mitään.

”Joku erityinen tarkoitus kirjeellä varmasti on ollut, kun siihen on panostettu noin paljon ja se on kirjoitettu englanniksi”, Jonas Forth pohtii.

Alkuperäinen kirje on toiminut mallina yhdelle Arabian muumimukeista. Kirjeen alakumpassa oleva kuva porosta ja Pikku Myystä löytyy vuonna 2012 julkaistun Talvimetsä-mukin kyljestä. Sen ja kaikki muut Arabian muumimukit on suunnitellut keraamikko ja koristesuunnittelija Tove Slotte.

Slotte osaa valottaa Janssonin joulukirjeen taustaa enemmän.

Hän on saanut kirjeen mukinsa malliksi Wsoy-kustantamon kautta. Kirje on julkaistu kustantamon 2008 ilmestyneessä kirjassa Idän etuvartio? Suomi-kuva vuosina 1945–81. Pekka Lähteenkorvan ja Jussi Pekkarisen kirjassa tarkastellaan, kuinka ulkoministeriö on aikanaan yrittänyt tehdä Suomea tunnetuksi ulkomailla. Ulkoministeriön tutkija Pekkarinen vahvistaa asian HS:lle.

Ulkoministeriön sanomalehtiasiaintoimisto tilasi vuonna 1963 Tove Janssonilta englanninkielisen joulukirjeen lapsille. Se oli tarkoitettu vastauskirjeeksi niille lapsille, jotka kirjoittivat joulupukille Suomeen. Edustustot saivat jakaa Janssonin kirjettä toimialueillaan. Suomessa vastaukset toimitti perille posti- ja lennätinlaitos.

Kirjeestä otettu skannaus oli sittemmin unohtunut Moomin Charactersin arkistoihin, ennen kuin Moomin.comin työntekijät löysivät sen viime vuonna.

Hans Paul / Lehtikuva
Tove Jansson kuvattuna maaliskuussa 1988.
Tove Jansson kuvattuna maaliskuussa 1988.
Moomin.com
Tove Janssonin kirjoittama ja kuvittama joulukirje vuodelta 1963.
Tove Janssonin kirjoittama ja kuvittama joulukirje vuodelta 1963.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat