Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Tšehov, Tšehov, Tšehov” – venäläiset rakastavat klassikoita, mutta lukevat nykykirjallisuutta

Oppositiotoimittajan kirja Putinista kiilasi loppuvuoden myydyimpien joukkoon.

Kulttuuri
 
Nikolai Gontar
Eläkkeelle jäänyt lastaaja Grigori asioi joulun alla Bukvojedin kirjakaupassa Pietarissa. Hän haluaa opetella muinaiskreikkaa ja lukea Uuden testamentin alkukielellä.
Eläkkeelle jäänyt lastaaja Grigori asioi joulun alla Bukvojedin kirjakaupassa Pietarissa. Hän haluaa opetella muinaiskreikkaa ja lukea Uuden testamentin alkukielellä. Kuva: Nikolai Gontar
Fakta

Vuoden 2015 lainatuimmat kirjat Moskovan kirjastoissa

  Zahar Prilepin: Luostari. Kansallisbolševikki Prilepin on viime ajat keskittynyt Itä-Ukrainan asukkaiden avustamiseen. Kirja taas kertoo Vienanmerellä sijaitsevan Solovetskin luostarisaaren vankileiristä.

  Ljudmila Ulitskaja: Lapsuus 45-43: mutta huomenna onni tulee. Helsingin kirjamessuillakin esiintyneen Ulitskajan teos, johon on koottu ihmisten muistelmia lapsuudesta sodan jälkeen.

  Viktor Pelevin: Rakkaus kolmeen zuckerbriniin. Pelevinin dystopiassa Facebookin ja Googlen perustajien Mark Zuckerbergin ja Sergei Brinin hahmot yhdistyvät zuckerbrinien vallaksi, ja osana juonta on Angry Birds -peli.

(LÄHDE: http://msk.mr7.ru/culture/news/v-moskve-nazvali-samye-populyarnye-knigi-2015-goda-1078927)

Pietari.

Venäjällä vietetään vuodenvaihteessa kymmenen päivän lomaa, ja se on omiaan kulttuurin kuluttamiseen. Kirjakaupat tekevät parhaansa käyttääkseen sesongin hyväkseen.

”Etsin 27-vuotiaalle ystävälleni lahjaksi ulkomaista klassikkokirjallisuutta. Ehkä Erich Maria Remarquea, Gabriel García Márquezia tai Ray Bradburya ”, ekonomisti Alisa Numerova pohtii kirjakauppa Bukvojedissä Pietarin pääkadulla Nevski prospektilla.

Nikolai Gontar
Ekonomisti Alisa Numerova etsi Bukvojedin kirjakaupasta lahjakirjaa ystävälleen.
Ekonomisti Alisa Numerova etsi Bukvojedin kirjakaupasta lahjakirjaa ystävälleen.

Jokin ikisuosikeista saattaa hyvin osua oikeaan. Moskovan kirjastoissa fantasiakirjailija Bradburyn Dandelion Wine (Voikukkaviini) oli tänä vuonna kymmenenneksi lainatuin kirja. Vuonna 1957 julkaistua kirjaa ei ole käännetty suomeksi.

Numerovan mielestä monet pietarilaiset suosivat taas painettuja kirjoja kännykän tai tabletin ruudulta tihrustettavien sähkökirjojen sijaan.

”Metrossakin näkee yhä useammin kuinka ihmiset lukevat oikeita, painettuja kirjoja. Ikävää vain, että kirjojen hinnat ovat nousseet niin paljon.”

Aiemmin melko laadukkaan niteen saattoi saada 350 ruplalla (nykykurssilla 4,50 euroa), mutta nyt kunnon kirja maksaa 1 000 ruplaa (13 euroa), Numerova harmittelee.

Kyselytutkimusten mukaan venäläisten lukeminen on hitaasti lisääntynyt viime vuosina, mutta se ei ole noussut samalle tasolle kuin 1990-luvun alkuvuosina. Kyselyissä venäläisiä viehättävät eniten romanttinen kirjallisuus, historia, dekkarit, klassinen kirjallisuus ja fantasia.

Kun kysytään lempikirjailijaa, valtaosa nimeää kuitenkin klassikoita, kuten Aleksandr Puškinin, Leo Tolstoin tai Fjodor Dostojevskin. Dekkarikirjailija Darja Dontsova kipusi muuten miehisellä rakastetuimpien kirjailijoiden listalla viidenneksi tutkimuskeskus Levadan kyselyssä toukokuussa.

”Tšehov, vielä kerran Tšehov ja taas Tšehov. Rakastan Tšehovia, mutta pidän nyt taukoa hänestä. Pelkään tulevani hulluksi mielihyvästä”, kertoo Tamara Dmitrijeva.

Hän etsii englannin opetukseen sopivia kirjoja alakoulun ensimmäisille luokille, sillä hän haluaa tehdä töitä tukiopettajana. Kainalossa on iso pörröinen merirosvopupu, jolla hän aikoo piristää kolmekymppistä poikaansa uudenvuoden aattona. Silloin jaetaan lahjat.

”Hän on päällikköasemassa. Hänellä on valtava auto ja hän tekee koko ajan töitä. Hän on niin virallinen, etten välillä tunnista häntä pojakseni. Jospa hän vähän rentoutuisi ja nauraisi, kun saa pehmolelun paketista”, Dmitrijeva toivoo.

Myyntitilastoissa venäläiskirjailijoista jyräävät Venäjän historiaan siirtynyt dekkaristi Boris Akunin, omia maailmoja luova Viktor Pelevin ja julkisuudessa Venäjän nykypolitiikkaa arvosteleva Ljudmila Ulitskaja. Aikuisten värityskirjat ovat yksi tämän vuoden hitti.

Loppuvuodesta myydyimpien kärkeen kiilasi oppositiohenkisen televisiokanava Doždin päätoimittaja Mihail Zygar teoksellaan Kremlin sotajoukko. Se perustuu Kremlin sisäpiiriläisten haastatteluihin, joiden pohjalta Zygar kertoo presidentti Vladimir Putinin kehityksestä autoritaariseksi johtajaksi. Pietarin kirjakaupoissa teosta kaupitellaan näkyvästi. Otava julkaisee kirjan suomeksi vuonna 2016.

Bukvojedissä mainostetaan myös takuuvarmaa lahjatavaraa, kuten sotahistoriaa. Stalinin teräksiset pallot -teos kertoo pyöreistä panssariajoneuvoista, joita Neuvostoliitossa kehiteltiin mutta jotka eivät koskaan päässeet sarjatuotantoon.

Nikolai Gontar
Uuden vuoden lahjaksi kaupataan Stalinin teräksiset pallot -kirjaa (keskellä) ja Helsingissä asuvan sotahistorioitsijan Bair Irintšejevin teosta Panssarivaunut talvisodassa.
Uuden vuoden lahjaksi kaupataan Stalinin teräksiset pallot -kirjaa (keskellä) ja Helsingissä asuvan sotahistorioitsijan Bair Irintšejevin teosta Panssarivaunut talvisodassa.

Myös suomalaishistoria kiinnostaa Pietarissa. Panssarikuulateoksen vieressä on iso pino Viipuriin sotamuseon perustaneen Bair Irintšejevin tietokirjoja talvisodan panssarivaunuista.

Sotahistoria ei innosta Grigoria, 61, joka on polvistunut tutkimaan antiikin Kreikkaa käsittelevää kirjallisuutta.

”Luen pääasiassa Raamattua. Haluan opiskella muinaiskreikkaa ja lukea sen jälkeen Uuden testamentin alkukielellä”, Grigori esittelee vihkoaan, johon hän on kirjoittanut kreikkalaisia aakkosia.

Lastaajana ikänsä töitä tehneen Grigorin eläke on niin pieni, ettei siitä riitä rahaa lahjoihin.

”Tule tänne, anna tuo, seiso tässä, mene tuonne”, hän kertoo työstä, jota teki vuosikymmeniä.

”Kun pääsin eläkkeelle, aloin lukea. Television avaan vasta, kun väsyn lukemiseen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat