Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-kirjaston viikon kirja vie venäläisten emigranttien ja Mannerheimin tuntumaan – voit ladata sen nyt

Kulttuuri
 
Laura Oja
Eloenora Joffe (kesk.) markkinoi teostaan Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2014. Kuvassa myös Arvi Perttu ja Polina Kopylova.
Eloenora Joffe (kesk.) markkinoi teostaan Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2014. Kuvassa myös Arvi Perttu ja Polina Kopylova. Kuva: Laura Oja

Kirill Puškareff oli keväällä 1945 päätynyt Suomen historian polttopisteeseen.

Hän kuului siihen parinkymmenen miehen joukkoon, joka kommunistisen sisäministerin Yrjö Leinon astuttua virkaansa pidätettiin ja luovutettiin valvontakomission käskystä Neuvostoliittoon. Useimmat ”Leinon vangit” olivat joko Puškareffin tavoin Suomen kansalaisuuden saaneita tai pakolaispassilla täällä olleita venäläisiä.

”Tuo episodi kirkastaa myös ironian Eleonora Joffen Mannerheimin kuriiri -dokumenttikirjan nimessä”, kriitikko Petri Immonen kirjoitti arviossaan (HS 18.4. 2014).

Marsalkka Mannerheim kuoli 1951, joten Puškareff ei Neuvostoliitosta Suomeen 1955 päästyään voinut ryhtyä hänen kuriirikseen. Hän ei sitä ollut 1920- ja 1930-luvuillakaan, kun hän toimitti Helsingin venäläisemigranteista tietoja Etsivälle keskuspoliisille ja Yleisesikunnallekin.

Vaikka hän oli 1930-luvulla tavannut Mannerheimin pari kertaa, hän suurenteli noita kohtaamisia. Siitä kirjan nimi.

Eleonora Joffen arkistoista ja kirjeistä esiin kaivamien tietojen valossa Puškareffin elämää leimasikin totuuden muuntelu, tekojen peittely ja lojaliteettien vaihtelu.

Hän vaihteli myös nimeään. Lopulta hän oli Kyril Cornellina töissä passitoimistossa. Hän antoi 1961 neuvostoliittolaisille tietoja Helsingissä asuvista amerikkalaisista ja sai sitten maanpetoksesta 18 kuukautta vankeutta. Hän kuoli 86-vuotiaana Helsingissä 1984.

Useimmat emigrantit olivat jättäneet Venäjän vuoden 1917 lokakuun vallankumouksen tai sitä 1918–21 seuranneen sisällissodan myllerryksissä.

Puškareff oli sisäpiiriin tietolähteenä arvokas Suomen viranomaisille, jotka halusivat seuloa tulijoihin soluttautuneet bolševikit.

Toisaalta he halusivat tietoja myös emigranttien yhteyksistä muualla Euroopassa toimiviin antibolševistisiin aktivisteihin. Nuo yhteydet muodostivatkin ulkopoliittisen vaaran, kuten nähtiin 7. toukokuuta 1927.

Suomesta lähtenyt venäläinen iskuryhmä heitti silloin kranaatteja Leningradissa kommunistipuolueen Keskusklubille. Samaan aikaan tapettiin Neuvostoliiton salaisen poliisin OGPU:n paikallispomo Minskissä ja yksi diplomaateista Varsovassa.

Vaikka venäläinen diaspora toivoi kiihkeästi kommunismin romahdusta, vain pieni osa emigranteista radikalisoitui.

Jo kirjastaan Mannerheim. Chevalier-kaartin kasvatti (2006) tunnettu, suomalaistunut valkovenäläistaustainen Joffe tavoittaa Immosen mukaan monia tunnelmallisia tuokiokuvia riveiltään perin hajanaisista emigranteista, jotka traagisesti aliarvioivat Neuvostoliiton salaisen poliisin kyvyn vastaiskuihin ulkomailla.

”Hän myös hyödyntää laajaa lähdeaineistoaan viitseliäästi ja uusia detaljeja etsien”, Immonen kirjoittaa.

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovellutuksista löytyvä yli kahdensadan sähkökirjan kokoelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat