Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulun ihme ei enää toistunut 1915: saksalaiset ampuivat joulukuusenkin nurin

Helsingin Sanomat seuraa ensimmäistä maailmansotaa. Kirjoitussarja jatkuu aina vuoteen 2018.

Kulttuuri
 
Popperfoto
Belgialaissotilaat hiljentyivät jouluaterialle tulvivassa juoksuhaudassa länsirintamalla sata vuotta sitten.
Belgialaissotilaat hiljentyivät jouluaterialle tulvivassa juoksuhaudassa länsirintamalla sata vuotta sitten. Kuva: Popperfoto

Edellisen joulun ihme, länsirintaman spontaani joulurauha, ei tänä jouluna toteudu. Sota on jatkunut liian kauan, vaikka sen piti loppua parissa kuukaudessa. Lisäksi päällystö on nyt osannut varautua luvattomaan veljeilyyn vihollisen kanssa. Se on jyrkästi kielletty.

Mutta sotilaat ovat viettäneet vuoden paikoillaan, kaivautuneet yhä syvemmälle Ypresin, Sommen ja Champagnen maaperään. On suojakammioita, korsuja, käytäviä, jopa kolmessa kerroksessa. Tunneliverkostot levittäytyvät joka suuntaan, myös vihollisen alle.

Vastapuoli on usein niin lähellä, että vieraskielinen puhe kuuluu. Välillä on hyvin möyhennettyä maata, joka on alkanut kasvaa korkeaa rikkaruohoa.

Molemmilla puolilla on sama kohtalo. Se yhdistää. Ruvetaan kommunikoimaan. Niinhän Tuntemattomassa sotilaassakin kerrotaan.

Wolfgang Rattay
Ernst Jünger ja liittokansleri Helmut Kohl vuonna 1995. Edessä kirjailijan vaimo Lieselotte.
Ernst Jünger ja liittokansleri Helmut Kohl vuonna 1995. Edessä kirjailijan vaimo Lieselotte.

Saksalainen kirjailija Ernst Jünger kuvaa muistelmissaan, kuinka loppusyksystä 1915 alkaa syntyä sanattomia sopimuksia. Ruoka-aikaan ei ammuta, haavoittuneita saa hakea pois. Partiot välttelevät toisiaan. Jos toinen puoli ampuu, ammutaan takaisin, mutta ei käytetä räjähteitä, ettei toinenkin alkaisi käyttää niitä. Jos toinen puoli rikkoo sääntöä, kostetaan.

Vesi on molempien vihollinen. Ojitusjärjestelmistä ja pumpuista huolimatta vesi tulvii taisteluhautoihin ja sotilaat seisovat jopa vyötäröön asti ulottuvassa liejussa. Rottalaumat ovat kuin viliseviä mattoja, joita albiinoyksilöt täplittävät. Kylmä ja lieju ovat vihollista vihatumpia.

Molemmilla puolilla sotilaat alkavat nousta rintavarustukselle pysyäkseen kuivina. Kohta ensimmäiset hierovat jo kauppoja piikkilankaesteiden välissä. Vaihdetaan ryyppyjä, tupakkaa, nappeja, mitä vain. Väkeä ilmestyy molemmilta puolilta näille omituisille markkinoille.

”Yhtäkkiä toiselta puolen kajahti laukaus, joka kaatoi yhden meikäläisen kuolleena liejuun, ja molemmat osapuolet katosivat hautoihin kuin maamyyrät.”

Jünger, joka on upseeri, pyytää englantilaisia noutamaan upseerinsa. Tämä tulee ja selittää, että laukaus tuli hänen naapurikomppaniastaan. Yhteinen kieli löytyy ranskasta.

Kohta joku saksalaisista yrittää osua neuvottelevaan englantilaisupseeriin.

Upseerit sopivat, että sota alkaa taas kolmen minuutin kuluttua.

”Guten Abend!””Au revoir!”

Jünger yrittää heti ampua upseeria. Tämä vastaa tuleen.

Jouluaattoiltana Jünger tovereineen seisoo taas liejussa. Viritellään joululauluja. Englantilaiset vastaavat niihin konekiväärillä.

Joulupäivänä ammutaan yksi Jüngerin alaisista. Se ilmeisesti vähän kaduttaa englantilaisia. He nostavat sovinnoneleenä ampumahaudan reunalle joulukuusen.

Katkeroituneet saksalaiset ampuvat sen nurin.

Pitäkää joulunne.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat