Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oliko Hertta Kuusisen puoliso Yrjö Leino petturi? Kommunisteista fiktiota kirjoittanut Heidi Köngäs saa aina vastata samaan kysymykseen

Hertta Kuusisesta kertovan romaanin kirjoittanut ja Ylen Kotikatsomoon Punainen kolmio -sarjan ohjannut Heidi Köngäs kirjoittaa teostensa historiallisuudesta syntyneestä keskustelusta. Oliko Hertta Kuusisen suuri rakkaus Yrjö Leino kavaltaja? Köngäksen teoksissa hän oli.

Kulttuuri
 
Heidi Köngäs
Yrjä Leino
Yrjä Leino

Olen syksyn aikana kiertänyt eri puolilla puhumassa romaanistani Hertta ja vastaillut yhä uudelleen kysymyksiin: ”Mutta oliko Leino oikeasti? Ei kai hän ollut Valpon vasikka? Entä mitkä ovat todisteet? ”

Yrjö Leino (1897–1961), Hertta Kuusisen (1904–1974) puoliso ja aatetoveri, herättää hämmentyneitä kysymyksiä.

Vastaan aina, että kyse on tapahtumista, joista historiantutkijat ovat erimielisiä. Niin kauan kuin tietyt NKP:n arkistot ovat tutkijoiden ulottumattomissa, lopullista totuutta ei tiedä kukaan. Yksityiskohtien, väitteiden ja epäilyjen viidakosta on valittu tietty tulkintalinja.

Koska olen romaanini Hertan lisäksi ohjannut paljolti samaa aihepiiriä käsittelevän draamasarjan Punainen kolmio, haluan kirjoittaa tehdyistä valinnoista ja niiden perusteluista. Draamasarjan käsikirjoituksen olen kirjoittanut yhdessä näytelmäkirjailija Taina Westin ja elokuvakäsikirjoittaja, dramaturgi Leena Virtasen kanssa.

Punaisen kolmion viimeinen osa esitetään tänään sunnuntaina Yle TV1:ssä ja se on nähtävänä myös Yle Areenassa.

Sarjan tapahtumat eivät todellakaan ole hihasta reväistyjä, vaan ne perustuvat pitkään perehtymiseen ja sitä kautta tehtyihin valintoihin. Sekä romaanini Hertta että tv-sarja ovat fiktiota, jotka perustuvat oikeisiin henkilöihin ja osin todellisiin tapahtumiin. Silti ne ovat tulkintoja siitä, mitä on voinut tapahtua.

Jukka Rislakki on kirjoissaan Erittäin salainen ja Maan alla ihmetellyt Leinon toimia kommunistien niin sanotulla maanalaisuuden kaudella. Rislakki kirjoittaa Leinolla olleen joku korkea suojelija Etsivän Keskuspoliisin johtopaikoilla, koska tarkasta seurannasta huolimatta Leino ei joutunut pidätetyksi kertaakaan sen jälkeen, kun hän oli paennut Riihimäeltä.

Kaikki kommunistien solut paloivat, vain Leino säilyi. Filosofian tohtori, poliittisen historian dosentti Ilkka Hakalehto julkaisi vuonna 2001 tietokirjan otsikolla Yrjö Leinon salattu kujanjuoksu. Oliko ministeri kaksoisagentti? Hakalehdon mukaan Leino oli vuodesta 1940 alkaen Päämajan valvontaosaton leivissä. Päämajan valvontaosastossa toimi vastavakoilutoimisto.

Juuri näiden vastavakoilutoimistojen papereita poltettiin, hävitettiin, jopa kaivettiin maahan kiireesti ennen kuin välirauhansopimus Suomen ja Neuvostoliiton välillä allekirjoitettiin niin sanotussa operaatio Stella Polariksessa.

Olen ohjannut aiemmin kaksi historiaan sijoittuvaa draamasarjaa. Kirje isältä (2003) kertoi naisten ja lasten sotakokemuksista sekä siitä, miten vaikeaa sopeutuminen oli niin evakkojen kuin vastaanottajienkin kannalta. Tauno Tukevan sota (2010) kertoi sekin sodasta, mutta näkökulma oli töpinässä eli ruokaa laittavissa miehissä.

Punainen kolmio sijoittuu osin samaa ajanjaksoon, mutta sarja kertoo niistä ihmisistä, jotka asettuivat vastustamaan Suomen sotapolitiikkaa. Hertta Kuusinen istui vankilassa kaikkiaan kahdeksan vuotta, ensin tuomittuna maanpetoksellisesta toiminnasta liki viideksi vuodeksi, sitten jatkosodan aikana niin sanotussa turvasäilössä mielipidevankina yli kolme vuotta ilman tuomiota.

Sodan jälkeen Leinon ja Kuusisen nousu ”maan alta” ja vankilasta Suomen vaikutusvaltaisimmaksi kommunistipariksi olikin huikean draamallinen.

Mutta Leinoon. Marraskuussa 1934 Neuvostoliitosta lähetetty punaupseeri Toivo Antikainen pidätettiin Yrjö Leinon ja hänen toisen vaimonsa Ulla Leinon luota Oitbackan koululta Kirkkonummelta. Myös Leino vietiin Ratakadulle silloisen Etsivän Keskuspoliisiin tutkintavankeuteen. Antikainen oli kova luu, ja hänen kiinnisaamisensa oli EK:n johtajalle Esko Riekille voitto. Kuitenkin Yrjö Leino päästettiin Ratakadulta kolmeksi viikoksi hoitamaan asioitaan kaupungille.

Tämän vapautuksen professori Kimmo Rentola on selittänyt Leinon asemalla ”herrasmiehenä, jota sopi kohdella toisin kuin maalaria tai peltiseppää”. Olle Leino puolestaan on kirjassaan Kuka oli Yrjö Leino arvellut syyksi sitä, että ”Leinolla oli satumainen taito puhua itsensä irti vaikeuksista”. Hakalehto ei pidä kumpaakaan selitystä uskottavana Leinon erityiskohtelulle. Yleensä sellaisiin herrasmiessopimuksiin liittyi jonkinlaisia vastapalveluksia.

Antikainen sai elinkautisen ja Leinokin yli kolmen vuoden vankeustuomion. Leino tosin pääsi vapaaksi kahdeksaa kuukautta ennen tuomionsa päättymistä. Sekin menettely oli poikkeuksellinen 30-luvun Suomessa. Kommunistit istuivat yleensä tuomionsa viimeiseen päivään asti.

Neuvostoliitto vaati Toivo Antikaisen vapauttamista Talvisodan rauhanehdoissa ja hänet palautettiin Neuvostoliittoon. Kun Komintern kysyi Antikaiselta syksyllä 1940 arviota siellä tuntemattoman Yrjö Leinon luotettavuudesta, Antikainen ei sitä taannut. Hänellä ei ollut täyttä selvyyttä omasta pidätyksestään eikä siihen liittyvistä ”muista erinäisistä seikoista”.

Yrjö Leino ja Hertta Kuusinen tapasivat ja rakastuivat keväällä 1939. Parin tiivistä seurustelua ei estänyt edes Leinon avioliitto. Välttyäkseen pidätykseltä pari piileskeli talvisodan ajan Luhangalla. Välirauhan aikaan, joulukuussa 1940, Leino kuitenkin pidätettiin, mutta poliittisesti aktiivinen Kuusinen jäi vapaalle jalalle. Tässä vaiheessa Leino värvättiin Hakalehdon mukaan Päämajan valvontaosaston tiedottajaksi.

Leino pakeni tai päästettiin pakenemaan Riihimäeltä kun poliittisia vankeja siirrettiin rintamalle Pärmin pataljoonaan. Hän tuli Helsinkiin ja pyrki kommunistien maanalaisen toiminnan johtoon. Yhteyshenkilönä toimi puolikuuro ompelija Martta Koskinen, joka jäi myöhemmin kiinni ja joka teloitettiin syksyllä 1943. Koskisen saamaa tuomiota pidettiin poikkeuksellisen kovana tekoihin nähden.

Välirauhan jälkeen Paasikivi nosti Yrjö Leinon ensimmäisen hallituksensa sosiaaliministeriksi. Leino oli yllätysnimi myös kommunisteille itselleen. Kun Leinosta sitten tuli kevään 1945 vapaiden vaalien jälkeen Paasikiven toiseen hallitukseen sisäministeri, hän tilasi heti Valposta (entinen EK) oman kansionsa. Hänelle kansio myös jäi ja hän lienee itse poistanut siitä ainakin neljä diaarionumeroa.

Leinon kuoleman jälkeen kansio siirtyi hänen pojalleen Olle Leinolle. Olle Leino antoi isänsä kansion Ilkka Hakalehdon käyttöön. Valtionarkistoon se palautettiin vasta 2000-luvulla.

Hakalehto alkoikin penkoa mapista puuttuvia papereita ja tuli eri johtopäätöksiin kuin aikaisemmat tutkijat. Hän päätyi Päämajan valvontaosastoon, järjestöön, jonka papereita poltettiin ja hävitettiin tehokkaasti alkusyksystä 1944.

Mielenkiintoinen on myös Kuusisen ja Leinon kylpylämatka Moskovaan, jotta erityisesti rasittunut ja alkoholisoitunut Leino saisi hoidettua hermojaan ja terveyttään. Tästä vuodenvaihteessa 1947–48 tehdystä matkasta on kirjoittanut vain Yrjö Leino kirjassaan Kommunisti sisäministerinä. Kirjan piti ilmestyä vuonna 1958, mutta Neuvostoliiton väliintulo johti koko painoksen makulointiin. Se julkaistiin vasta 90-luvulla Neuvostoliiton romahduksen jälkeen.

Leino kertoo, että hänet ja Hertta kutsuttiin kesken kylpylähoitojen Kremliin neuvotteluihin. Sinne ilmestyi myös SKP:n pääsihteeri Ville Pessi. Kuusinen ja Pessi eivät ole jättäneet mitään kirjallista dokumenttia näistä neuvotteluista. Leinon mukaan NKP:n edustajat vaativat hänen eroaan Suomen hallituksen sisäministerin tehtävistä, koska sekä SAK:n vaalit että kunnallisvaalit olivat menneet huonosti.

Käsky vaikuttaa yllättävältä, mutta niin myös perustelut!

Jotain Moskovassa kuitenkin tiedettiin Leinosta, jotain niin raskauttavaa, että Hertta määrättiin puoluekurin nimissä itse tuomitsemaan miehensä SKP:n kokouksessa jo tammikuun alussa. Leino sai kuitenkin jatkaa sisäministerinä, koska kommunistit pelkäsivät menettävänsä sisäministerin paikan. Se posti oli heille erityisen tärkeä, koska sisäministerin alaisuudessa olivat maan poliisivoimat. Niinpä ministeri Leinosta tuli kumileimasin, jonka kaikki päätökset alistettiin SKP:n poliittisen toimikunnan alaisuuteen.

Mitä Kremlin kabinetissa puhuttiin, se selviää vasta kun NKP:n arkistot joskus aukeavat tutkijoille. Tiedossa olevat faktat riittävät vain tiettyyn pisteeseen, kehikkoon ja draaman kirjoittaminen alkaa siitä, mihin todisteet päättyvät. Elokuvissa puhutaan usein emotionaalisesta totuudellisuudesta, teoksen sisäisestä maailmasta, jossa on omat lakinsa.

On olemassa tietty taiteen ja elämän välinen raja, se voi olla häilyväkin, mutta ilman sitä ei ole taidetta.

Seppo Solmela
Heidi Köngäs
Heidi Köngäs
Hede-Foto
Hertta Kuusinen ja Yrjö Leino
Hertta Kuusinen ja Yrjö Leino
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat