Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat ja media-alan toimijat: Suomalaisen median vuosi 2015 oli täynnä tunteita ja kärjistystä

Hallitus pyöritti tiedotustilaisuussirkusta, lehdet sulkivat verkkokeskusteluja vihapuheen vuoksi ja pääministeri piti puheen.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Katso vuoden päätapahtumat noin kahdessa minuutissa
Katso vuoden päätapahtumat noin kahdessa minuutissa
Vuosi 2015 ei jää historiaan rauhan vuotena. Terrori-iskut ja pakolaiskriisi koettelivat Eurooppaa, kotimaassa hallituskin kävi hajoamisen partalla. HSTV:n pariminuuttinen vuosikatsaus palauttaa mieliin kuluneen vuoden päätapahtumat. Toimittaja: Esa Juntunen, kuva: HSTV & Reuters, musiikki: Timbre & OnlyTheGhosts & Bronxio / Freesound.

Mielipide-erot kärjistyivät. Vihapuhe ja rasismi tunkeutuivat mediaan niin, että verkkokeskusteluja jouduttiin sulkemaan. Keskustelu luotettavuudesta, infosodasta ja valemediasta kiihtyi. Suomalaisten viestimet olivat pulassa yrittäessään käsitellä pakolaisteemaa. Politiikan journalismissa pantiin pelisääntöjä uusiksi.

Näin summaavat tutkijat ja media-alan toimijat, kun kysyy, mikä tänä vuonna leimasi mediaa ja journalismia Suomessa.

Vuosi oli pitkään jatkuneen talouskriisiin, maahanmuuttovastaisuuden ja pelon vuosi, sanoo Aller Median toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä.

”Media ei ollutkaan enää peili, vaan ovisilmä. Emme näe omaa rappukäytäväämme pidemmälle. Ja senkin vääristyneenä.”

Hälyisyys, kiivaus ja ylilyönnit leimasivat etenkin some-julkisuutta – huhusivustoista puhumattakaan, sanoo mediayrittäjä Elina Yrjölä.

Samaa mieltä on Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessori Rauli Virtanen. ”Ulkomaanuutisiin mahtuu tavallisesti yksi iso kestoaihe, ja nyt Ukraina sai tehdä tilaa Syyrialle. Suomeen tulleet turvapaikanhakijat puolestaan saivat vastaansa epäilevän, kuulustelevan ja usein vihamielisen Suomen ja sen median.”

Outi Pyhäranta / HS
Syyrialainen turvapaikanhakija Mahmoud Idrees pesi hampaitaan huoneessaan marraskuussa Kaarlen kadun vastaanottokeskuksessa.
Syyrialainen turvapaikanhakija Mahmoud Idrees pesi hampaitaan huoneessaan marraskuussa Kaarlen kadun vastaanottokeskuksessa.

Mediassa tuli aiempaa selvemmin näkyviin erilaisten yleisöjen poikkeavat mielipiteet ja niiden julkinen paheksunta, sanoo Jyväskylän yliopiston yhteisöviestinnän professori Vilma Luoma-aho. ”Tunteiden rooli on yhä nousussa, ja uutisien käsittely nykyään vaatiikin myös tunteiden käsittelyä.”

Mielipiteiden kärjistyminen ja voimakkaat tunteet liittyivät moneen ilmiöön, mutta etenkin Euroopan pakolaiskriisiin ja Suomeen saapuviin turvapaikanhakijoihin. Suomessa – ja somessa – nähtiin uudenlainen vihapuheen nousu. Se vaikutti julkiseen keskusteluun, asiantuntijoiden käyttöön ja näkökulmiin.

Heikki Ahonen / Yle
Maailmalle levisi syyskuussa kuva Ku Klux Klan -kaapuun sonnustautuneesta suomalaisnuorukaisesta, joka osoitti mieltä Lahdessa.
Maailmalle levisi syyskuussa kuva Ku Klux Klan -kaapuun sonnustautuneesta suomalaisnuorukaisesta, joka osoitti mieltä Lahdessa.

Tukholman yliopiston professorin ja mediatutkijan Anu Koivusen mukaan vihapuheen vaikutusta julkiseen keskusteluun olisi syytä tutkia. ”Onko esimerkiksi vihapuhe vai poliittinen taktikointi vai mikä selitys sille, että niin harva suomalainen poliitikko on osallistunut keskusteluun pakolaistilanteesta?”

Mediayrittäjän ja -konsultin Marjaana Toimisen mielestä toimittajat selvisivät pakolaisteeman käsittelystä kohtuullisesti.

”Pienenevillä resursseillaan uutismediat ovat pärjänneet kelvollisesti ja välillä jopa loistokkaasti – mutta heiltä odotetaan vielä enemmän. Kun some tekee kansasta mölyävän trollilauman ja isot yhteiskunnalliset muutokset ovat vasta alkamassa, yhteyksien löytäminen ja ymmärrys on tärkeämpää kuin koskaan.”

Monimutkaisen maailman selittäminen vaatii toimittajalta käsittämätöntä vaivannäköä ja omien uskomusten testaamista, Toiminen sanoo. ”Tuskin kukaan haluaisi seurata twiittaavan julkkiksen avulla vaikka Pariisin tragedian kaltaisia tapahtumia.”

Medialla on myös oma kriisinsä. Tänä vuonna mediataloissa käytiin 38 yt-neuvottelut, ja irtisanottuja oli liki 600. Näistä toimittajia oli Journalistiliiton mukaan 179.

Kymmeniä toimittajia siirtyi töihin viestintätoimistoihin tai ihan muille aloille.

Median murroksen pohjaa ei vielä nähty eikä digisisältöjen viisasten kiveä löytynyt.

Alan raskain uutinen oli terrori-isku ranskalaiseen satiirilehteen Charlie Hebdoon, sanoo Maaseudun tulevaisuuden pian väistyvä päätoimittaja Mikael Pentikäinen.

”Se oli hyökkäys sananvapautta vastaan ja synkkä muistutus journalistisen työn vaaroista.”

Vaalivuonna politiikan journalismi oli hektistä. Suomi sai ensimmäisen todellisen porvarihallituksen pitkiin aikoihin, ja se muutti yhteiskunnallisen keskustelun dynamiikkaa. Samaan aikaan vyöryivät talouskriisi ja pakolaiskriisi, ja hallitus halusi muuttaa työmarkkinajärjestelmän rakenteita.

”Politiikan journalismia leimasi vahvasti uusi herääminen läpinäkyvyyden merkitykseen erityisesti asioiden valmisteluvaiheessa”, Luoma-aho sanoo.

Luoma-aho havaitsi politiikan journalismissa foreverism-trendin: asioiden ei katsota päättyvän koskaan, vaan ne nähdään jatkumoina, joissa tulee uusia käänteitä ja päivityksiä.

Jos toimittajilla oli kiire pysyä jatkuvien käänteiden perässä, oli poliitikoillakin. Moni kompuroi: oli Olli Immos -kohu, Matti Putkosen lista, Alexander Stubbin anteeksipyynnöt, ulkoministeri Timo Soinin mediaboikotti.

”Hallituksen toiminta on ollut yllättävän horjuvaa, mikä palautti kunniaan perinteisen journalismin keinoja. Kaikkea on epäiltävä”, Pentikäinen sanoo.

Tänä vuonna monen tiedotustilaisuuden luonne muuttui, sillä niitä alettiin lähettää suorina verkkolähetyksinä. Politiikan journalismi seurasi vääntöä sotesta ja yhteiskuntasopimuksesta. Pääministeri Juha Sipilä piti poikkeuksellisen tv-puheen.

”Yle antoi kanavansa pääministerin käyttöön, ja journalismin alaksi rajautui mahdollisuus kolumnointiin, jälkikäteiskommentointiin ja reaktioista uutisointiin”, Koivunen sanoo.

”Kansakunnan linjapuhe oli horinaa ja Stubbin potkiminen meni yli”, Aalto-Setälä sanoo.

Yrjölän mukaan politiikan toimittajat joutuivat keskelle uudenlaista perussuomalaisten ja myös pääministerin pyörittämään mediapeliä, jossa journalismi ei aina voittanut. Esimerkiksi Putkonen pyöritti ihan omaa showtaan, ja sitä seurattiin liian pitkään.

”Hallitus on muuttanut hallinnon ja päätöksenteon tapoja. He eivät itse ole halunneet viestiä tai pystyneet viestimään tästä kunnolla, joten median pitäisi paremmin avata, mistä oikein on kyse”, Yrjölä sanoo.

Toiminen kiinnitti huomioita uudenlaiseen toimittajien ja poliitikkojen vastakkainasetteluun.

”Välillä tuntuu, että toimittajat nauttivat tivausorgioista poliitikkojen kanssa vähän liikaa suhteessa niiden merkittävyyteen.”

Kari Pullinen
Yhteiskuntasopimus on kaatunut, tiedottivat Juha Sipilä, Timo Soini ja Alexander Stubb kesäkuussa.
Yhteiskuntasopimus on kaatunut, tiedottivat Juha Sipilä, Timo Soini ja Alexander Stubb kesäkuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat