Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvostettu suomalaistaiteilija Anu Tuominen dyykkaa roskia Père-Lachaisen hautausmaalla Pariisissa – teoksiinsa

Ars Fennica -palkittu Anu Tuominen on taiteilijana aarteenetsijä. Residenssissä Pariisissa hän etsii visuaalisia aarteita teoksiinsa myös hautausmaalta.

Kulttuuri
 
Tähtitaiteilija Suomesta penkoo nyt Père-Lachaisen roskiksia
Tähtitaiteilija Suomesta penkoo nyt Père-Lachaisen roskiksia
HSTV seurasi kuvataiteilija Anu Tuomista löytöretkelle Pariisin Pére-Lachaisen hautausmaalle, jonne on haudattu esimerkiksi Chopin, Édith Piaf ja Jim Morrison. Ars Fennica -palkittu Tuominen ei kuitenkaan etsi kuuluisuuksien hautoja, vaan kerää roskiksista ja hautausmaan käytäviltä tekokukkia viedäkseen ne 50 vuotta täyttävään Cité Internationale des Arts -rakennukseen, jonne hän sai loppuvuodeksi residenssin. Hautausmaan tekokukat ovat osa tekeillä olevaa teosta.

Anu Tuominen

 Anu Tuominen syntyi Lemillä vuonna 1961 ja valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 1995, jolloin hän sai myös Mäntän kuvataideviikkojen pääpalkinnon 100 000 markkaa (noin 23 000 euroa).

 Tuominen sai vuonna 2003 Ars Fennica -palkinnon (37 000 euroa).

 Tuominen tunnetaan yllättävistä ideoista, joista pitävät usein niin kriitikot kuin yleisökin. Motto löytyy hänen kotisivuiltaan. ”Etsin ja teen taidetta / tutusta ja tavallisesta, / jotta kukaan ei huomaisi, / saisi varoitusta, / ehtisi asennoitua siis aseistautua / vaan tulisi yllätetyksi / jollain selittämättömällä / kokemuksella, aavistuksella, / vailla taiteen tilannetta ja tuntomerkkejä, / tulisi keksineeksi itse, / nähneeksi eikä vain katsoneeksi.”

Pariisi. Nainen kulkee Père-Lachaisen hautausmaalla Pariisissa. Hän kyykistyy irtokukan käytävällä nähdessään.

”Ei kelpaa, tämä on aito”, hän tuhahtaa.

Sitten hän avaa roskasäiliön ja silmät syttyvät. ”Oikeita tekokukkia! Ja tarpeeksi kuluneita!”

Ars Fennica -palkittu kuvataiteilija Anu Tuominen (s. 1961) kerää aarteet hellästi roskasäiliöstä muovipusseihinsa.

Sitten hän nousee bussiin ja siirtyy väliaikaiseen kotiinsa Cité internationale des Arts -taiteilijakeskukseen Pariisin sydämessä.

Juhani Niiranen / HS
Anu Tuominen Père-Lachaisen hautausmaalla Pariisissa. Taiteilija keräilee kuluneita tekokukkia pientareilta ja käytäviltä teoksiinsa.
Anu Tuominen Père-Lachaisen hautausmaalla Pariisissa. Taiteilija keräilee kuluneita tekokukkia pientareilta ja käytäviltä teoksiinsa.

Cité international des Arts eli tuttujen kesken Cité on tuonut kansainvälisyyttä Suomen taiteeseen jo puolen vuosisadan ajan. Täällä ovat majailleet väliaikaisissa residensseissä sadat suomalaistaiteilijat kuvanveistäjä Laila Pullisesta säveltäjä Magnus Lindbergiin.

”Minäkin olin täällä jo vuonna 1995. Tässä välillä en hakenut residenssiä”, Tuominen kertoo levitellessään tekokukkia työpöydälle puhdistusta varten.

Edullinen residenssi Pariisin sydämessä on hieno tilaisuus, jos ei pelkää kylmyyttä.

”Lämmitys katkaistaan yöksi. Tammi–maaliskuussa 1995 halusin vain hytistä peiton alla koko ajan. Nytkin nukuin villapaita, kahdet sukat ja pipo päällä, kunnes viikko sitten sain ylimääräisen lämmittimen.”

Entä miksi hänestä tuli hautausmaan roskisdyykkari?

”Nyt pitää ryhdistäytyä uudelleen, ettei ura olisi vain tässä!”

Juhani Niiranen / HS
”Täällä valo heijastuu niin kiinnostavasti.” Kuvataiteilija Anu Tuominen löysi jälleen kiinnostavan visuaalisen yksityiskohdan pariisilaiselta hautausmaalta.
”Täällä valo heijastuu niin kiinnostavasti.” Kuvataiteilija Anu Tuominen löysi jälleen kiinnostavan visuaalisen yksityiskohdan pariisilaiselta hautausmaalta.

Tuomisen taiteen tuntijat taitavat arvatakin jo todellisen syyn. Hän tekee taidetta kierrätysmateriaaleista ja hylätyistä esineistä sekä esimerkiksi kirpputoriostoksista.

”Pariisissa on huonot kirpputorit. Mutta tuo hautausmaa tarjoaa visuaalisia ärsykkeitä. Nuo tekokukat alkoivat kiinnostaa. Niissä näkyy aika. Oikeat kukat kuolevat väistämättä.”

Tuominen korostaa, että ei vie tekokukkia haudoilta.

”Jos voi päätellä mistä haudalta kukka on, nostan sen takaisin. Nyt uskalsin kurkkia roskiksiinkin, kun otitte videota samalla.”

Juhani Niiranen / HS
Aarre! Kuvataiteilija Anu Tuominen penkoi roskista hautausmaalla ja löysi hylättyjä tekokukkia teokseensa.
Aarre! Kuvataiteilija Anu Tuominen penkoi roskista hautausmaalla ja löysi hylättyjä tekokukkia teokseensa.

Tuominen on aina ollut ”aarteenetsijä”.

”Asuimme Lemillä keskellä metsää. Lapsuus ei ollut köyhä, mutta visuaalisesti virikkeetön. Siksi pengoin kasoja, tunkioitakin. Kerran löysin yhden talonraunion keskeltä neulomakoneen neulan, jossa oli sarana ja toisessa päässä semmoinen kiemura. Se oli hieno aarre.”

Tuominen kiittää onneaan, että ”pääsi metsästä” ja asuu nykyisin Toisella linjalla Kalliossa.

Artikkeliin liittyvät

”Vaikka ainahan minä metsäänkin halusin. Olen jonkun sortin luonnonsuojelija, ja kun meillä on omia metsiä ja saaria, pidämme ne sellaisinaan.”

Tie taiteilijaksi oli mutkikas.

”Kävin kotiteollisuuskoulun, opiskelin verhoilua ja valmistuin sisustusarkkitehdiksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Ihan vääriä aloja minulle!”

Kuvataideakatemia tuntui omalta. ”Olin luullut, että taiteilija vain maalaa tauluja, mikä kuulosti tylsältä. En tiennyt, että taidehan voi olla mitä vain.”

Tuominen kokee, että oma tyyli löytyi ”helppoudesta ja yksinkertaisuudesta”. Hän jatkoi aarteiden etsimistä kirpputoreilta ja roskiksista.

”Leikin materiaaleilla, ja kun näyttely on edessä, alan tehdä niistä teoksia.”

Halpaa se ei ole.

”Työ- ja varastotiloihin menee lähes tuhat euroa vuokraa kuussa.”

Tuominen on aikaisemmin asunut Rooman Villa Lantessa kolme kuukautta, Uudenmaan läänin taidetoimikunnan residensseissä Prahassa ja Berliinissä kuukauden molemmissa sekä esimerkiksi Pietarin Suomi-talossa sekä Tukholmassa.

”Pariisiin tullaan Suomesta, koska täällä näkee näyttelyitä ja sellaista visuaalisuutta, mitä ei näe Suomessa. Kaksi kuukautta on myös irtiotto, jossa pitää kyseenalaistaa ja miettiä käytännön asiat uusiksi.”

Ajattelemista toivat tietysti myös terrori-iskut, joissa tapettiin viattomia aseettomia siviilejä marraskuussa.

”Kävin murhien tapahtumapaikoilla, se tuntui tärkeältä. Taiteilijan tehtävä on mennä joka paikkaan silmät auki.”

Hän kiittää Eero Snellmania, joka ideoi Citén kansainväliseksi taiteilijakeskukseksi.

”Jos tätä ei olisi, niin kuka tänne järjestäisi itselleen vapailta markkinoilta kämpän? Nyt täällä on esimerkiksi paljon syyrialaisia taiteilijoita.”

Residenssi on tarkoitettu työntekoon. Siksi Tuomisen puoliso oli paikalla vain ensimmäisen viikon ja palaa muuttoavuksi residenssin päättyessä.

”Minunhan kanssa on ihan mahdotonta kävellä kaupungilla. Pysähdyn katsomaan visuaalisia herätteitä ja se toinen vain kävelisi eteenpäin”, hän hymähtää.

Pariisin-virikkeet vaikuttanevat jo Söderlångvikin kartanon yksityisnäyttelyyn Kemiönsaarella 12. toukokuuta alkaen sekä Gislavedin taidehallin näyttelyyn Ruotsissa 9. heinäkuuta alkaen. Tuominen saa niistä näyttely- ja kulukorvaukset.

”Nyt ei ole apurahaa päällä. Elän säästöilläni.”

Tilaustöistä toki maksetaan. Tuomiselta ollaan tilaamassa esimerkiksi teossarja uuteen Lastensairaalaan.

Entä minkälainen teos Père-Lachaisen hautausmaalta kerätyistä tekokukista syntyy? Ja onko tiedossa jo yhteys, jossa tekokukat ovat esillä?

”Ei sitä vielä tiedä! Osa tekokukkien lehdistä näyttää hyvältä vedessä. Aion koota näistä myös köynnöstä. Kun materiaalia alkaa työstää se itse alkaa näyttää suuntia, joihin voi edetä. Samalla paljastuu, tuleeko siitä mitään. Ja mitä siitä tulee.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat