Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viihdeilmiöt ovatkin digiaikana yhä suurempia

Digiajan piti nostaa pieniä kulttuurituotteita, mutta se on johtanut entistä suurempien tähtien ja ilmiöiden syntyyn.

Kulttuuri
 
Reuters
Adele (vas.) niittää menestystä musiikkilistoilla, Daisy Ridley taas uuden Star Warsin pääosassa.
Adele (vas.) niittää menestystä musiikkilistoilla, Daisy Ridley taas uuden Star Warsin pääosassa. Kuva: Reuters

Kaksi pop-tuotetta rikkoi joulunaikaan ennätyksiä.

Star Wars: The Force Awakensin lipputulot ylittivät miljardin dollarin rajapyykin. Miljardi tuli täyteen nopeammin kuin millään muulla elokuvalla aiemmin. Ensimmäisen viikon kassaennätykset lyötiin myös Suomessa.

Toinen supermenestyjä on brittilaulaja Adele. Laulajan tuore albumi 25 on Billboard-lehden mukaan historian ensimmäinen, jota on myyty Yhdysvalloissa yli miljoona kappaletta viikossa useampana viikkona putkeen. 25 on myös Suomen myyntilistojen kärjessä.

Miten tämä on mahdollista digiaikana? Siinähän piti käydä aivan toisin.

Digitaalisen luovan talouden uskottiin pitkään noudattelevan lainalaisuuksia, jotka kirjailija–toimittaja Chris Anderson esitteli vuonna 2006 ilmestyneessä kirjassaan The Long Tail. Digiaika lisää lähes rajattomasti tarjolla olevien nimikkeiden määrää, kun esimerkiksi digitaalisissa kirja-, leffa- ja levykaupoissa voidaan nostaa esille vanhoja helmiä ja pienten yleisöjen teoksia, Anderson esitti. Yleisö hajautuu ja etsii viihteensä entistä useammin tästä ”pitkästä hännästä”.

Viime vuosina näyttää käyneen toisin. Suurimmat tähdet ja suurimmat tapaukset ovat suurempia kuin aiemmin, ja kasvu vain jatkuu. Kun Taylor Swift viime vuonna myi 1,3 miljoonaa albumia viikossa, sitä pidettiin poikkeustapauksena. Nyt Adele on moninkertaistanut myynnin.

Viihdebisnestä tutkinut Harvard Business Schoolin professori Anita Elberse tarjoaa selitystä 2013 ilmestyneessä kirjassaan Blockbusters. Elbersen mielestä jättimenestykset ovat ensinnäkin sosiaalisesti haluttavia: ihmiset haluavat digiajassakin jakaa asioita muiden kanssa ja kokea isoja jaettuja ilmiöitä. Yleisö vastaa tarjonnan lisääntymiseen ahdistumalla ja etsimällä viihdettä kootuista vinkeistä, soittolistoilta ja ympäriltään.

Toiseksi isot ponnistukset supertähtineen ja jättimäisine markkinointibudjetteineen ovat Elbersen aineiston mukaan taloudellisesti kannattavampia kuin laajempi valikoima keskikokoisia tai pienempiä julkaisuja. Ison budjetin elokuvat, kirjat, tv-ohjelmat ja levyt ovat Elbersen mukaan varmin tie taloudelliseen menestykseen. Kirjan ilmestymisen aikaan sitä nimitettiinkin naulaksi Andersonin pitkän hännän arkkuun.

Suomessakin isot tähdet ovat viime aikoina kasvaneet yhä suuremmiksi. Kotimaisten artistien jättimäisen skaalan stadionkonsertit ja jäähallikiertueet ovat tuore ilmiö. Kun Eppu Normaali esiintyi jäähallissa vuonna 1999, sitä pidettiin poikkeuksellisena. Cheekin konsertit Olympiastadionilla olivat kotimaan mittakaavassa ennennäkemättömiä.

Jotakin kertoo sekin, että tänä vuonna julkaistu sekoilukomedia Luokkakokous on kerännyt yli puoli miljoonaa katsojaa.

Elbersen maalaama viihdemaisema on korostetun kaksijakoinen. Valtavat hitit ja jättituotannot irtoavat omalle kiertoradalleen, jolla suosion määrä ja menestys ovat aivan omassa luokassaan. Sosiaalisen median megafonina toimiva fani- ja markkinointikoneisto varmistaa, että nämä ilmiöt saavuttavat maapallolla lähes kaikki verkkoon kytketyt ihmiset.

Uhkana on, että megatuotantojen alla tilaa on entistä harvemmalle taiteellisesti kokeilevammalle tuotteelle.

Jättituotantojen maailma on tuskin kulttuuribisneksen viimeinen sana. Joukkorahoituksen kautta tuotantoon on viime vuosina saatu esimerkiksi koko joukko pelejä, jotka olisivat jättimallissa jääneet tekemättä. Sama ekosysteemi nostaa uusia artisteja ja esimerkiksi Amazonin itsejulkaisujärjestelmä kirjailijoita, joiden urat olisivat aiemmin ehkä jääneet tekemättä.

Samoin jo vuosia on povattu erilaisten suosittelualgoritmien nousua. Tekoälyn kehittyessä tällaiset algoritmit osaavat suositella ihmisille entistä paremmin musiikkia, elokuvia ja kirjoja.

Voi siis olla, että Andersonin pitkä häntäkin kaivetaan vielä naftaliinista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat