Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koneen kanssa toimiessa ei voi tietää, onko se apuri vai manipuloija

Kulttuuri
 
Henkka Hyppönen
Kirjoittaja on luova johtaja, yrittäjä ja tietokirjailija.

Elokuun 20. päivä tänä vuonna oli merkityksellinen päivä. Kävin silloin firmamme sisäisessä sosiaalisessa mediassa seuraavan keskustelun:

”Meidän pitäisi tavata pikaisesti Nikon kanssa. Tunti riittää.”

”Siistiä! Eli sinä ja Niko mahdollisimman nopeasti. Katson kalentereita… ylivoimaisesti paras aika on tämä:

1. Tänään klo 16.30. Myös nämä on aika hyviä:

2. Huomenna klo 17:30. 3. Ensi viikon maanantaina klo 16:30. 4. Ensi viikon maanantaina klo 17:30”

”Varataan tuo kolmonen.”

”Eli sinä ja Niko kahdestaan maanantaina klo 16:30. Kalenterissa! Jipii! Me saatiin tapaaminen kalenteriin!”

”Mahtavaa!”

”Tuon viimeisen voi laskea ainoastaan inhimillisen virheen piikkiin.”

Tämä oli ensimmäinen hyödyllinen keskustelu, jonka kävin robotin kanssa. Se oli samalla ensimmäinen keskustelu, jossa kone valehteli minulle. Vaikka koneet eivät tunne tunteita, Meekan antoi ymmärtää, että se oli innostunut. Se repesi riemuun, kun tapaaminen loksahti paikoilleen.

Olemme kehittäneet työkalun, joka kykenee ohjailemaan tunnetilojamme ja käytöstämme. Lisäksi sillä on käytössään samat välineet kuin meillä: äly, kieli, ääni ja eleet. Ohjelmistot kehittyvät paremmaksi tulkitsemaan tunnesisältöjä sanoista, äänensävystä, kasvojen lihaksistoa tarkkailemalla. Koneet oppivat vaikuttamaan ihmiseen ennennäkemättömästi.

Vaikka koneet eivät tunne mitään meitä kohtaan, me kykenemme tunteilemaan koneiden kanssa.

Saksalaisen yliopiston testissä ei ollut väliä sillä, näkivätkö koehenkilöt ihmisen tai robotin kaltoin kohtelua. Molemmissa tapauksissa aivojen limbisessä järjestelmässä aktivoituivat samat alueet. Myös minua alkoi ahdistaa, kun kollegani lateli Meekanille asiattomuuksia. Vaadin häntä lopettamaan, vaikka jokainen kehoni solu huusi, että se ei tunne yhtään mitään. Se on kone.

Jos algoritmin kiusaaminen voi tuottaa näin voimakkaita tunnereaktioita, on kysyttävä, kuinka helposti tunteita voi manipuloida. Facebook teki vuonna 2013 kritisoidun ihmiskokeen ja peukaloi yli 689 003 käyttäjänsä uutisvirtaa niin, että he saivat vähemmän positiivisia päivityksiä. Seuraus: käyttäjät alkoivat tehdä negatiivisempia päivityksiä. Sama toimi myös toiseen suuntaan. Tutkijat väittivät todistaneensa, että tunteet tarttuvat massoihin myös ilman inhimillistä kontaktia.

Lievästi dystopisessa maailmassa robotit voisivat profiloida ihmisiä ja tehdä tunteisiin vaikuttavia täsmäiskuja esimerkiksi vaalien alla ja vaikuttaa äänestystulokseen. Hieman valoisammassa näkymässä näemme mahdollisuudet, joita teknologia avaa esimerkiksi muistisairaiden ja vanhusten hoitoon.

Valitsi kumman tahansa, herää kysymys siitä, mitä on taustalla. Koneen kanssa toimiessa ei voi tietää, onko kone apuri vai manipuloija.

Käyttöliittymät vieraannuttavat meidät syy- ja seurausketjuista. Keinoäly lisää yhden kerroksen kommunikaatioon. On mahdollista, että se vieraannuttaa meidät autenttisesta kontaktista, kun robotit pitävät huolen siitä, että meillä on mukavaa.

Ehkä ihmisyyden viimeinen linnake tulee olemaan terapiassa käyminen ja sitä edeltänyt netin keskustelupalstoilla räyhääminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat