Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosi 2016 on podcastien vuosi

Podcast-fani Olli Sulopuisto kokosi suomalaiset podcastit yhteen paikkaan. Niitä on vielä vähän, mutta ensi vuonna jo paljon enemmän.

Kulttuuri
 
Kuvankäsittely: Kimmo Taskinen
Kaipaatko kuunneltavaa välipäiviksi? HS tarjoaa 20 podcast-vinkkiä.
Kaipaatko kuunneltavaa välipäiviksi? HS tarjoaa 20 podcast-vinkkiä. Kuva: Kuvankäsittely: Kimmo Taskinen
Fakta

Näin kuuntelet podcasteja

 Suurimmalla osalla podcasteja on oma verkkosivu, jonka kautta sitä voi kuunnella. Yleensä ne kuitenkin tilataan suoraan älypuhelimeen.

 Älypuhelimiin on saatavilla lukuisia sovelluksia podcastien kuuntelemiseen. Niitä ovat esimerkiksi Overcast ja Pocket Casts. Windows Phonessa ja Applen uusissa puhelimissa on valmiiksi oma podcast-sovellus.

 Sovellusten avulla voi etsiä podcasteja, ladata niitä älypuhelimeensa ja tilata suosikkipodcastinsa uudet jaksot puhelimeen automaattisesti.

 Yleensä sovellukset lataavat jakson puhelimeen äänitiedostona, jonka voi kuunnella ilman verkkoyhteyttä ja poistavat sen sitten, kun se on kuunneltu.

”2016 on podcastien vuosi Suomessa, ja jos ei muuten, niin siksi, että minä päätän niin”, väittää vapaa toimittaja ja podcastien fani Olli Sulopuisto.

Ehkä asia ei ole ihan noin vain päätettävissä, mutta ainakin Sulopuisto on nähnyt vaivaa sen eteen, että vuonna 2016 suomalainen löytäisivät podcastit: hän on perustanut Jakso.fi-sivuston, jolla niitä suositellaan.

Samalla sivustolla Sulopuisto pitää myös listaa suomalaisista podcasteista. Niitä on tällä hetkellä noin neljäkymmentä. Luku ei vielä toistaiseksi huimaa päätä, mutta sisältö on monipuolista jo nyt.

Kymmenkunta podcasteista käsittelee työelämää ja liiketaloutta, toiset kymmenen popkulttuuria, puolisen kymmentä teknologia- ja peliaiheita sekä muutama komediaa. Kuka tahansa voi kuunnella niitä ilmaiseksi.

Podcastit – siis tietokoneelle tai älypuhelimeen ladattavat, usein radio-ohjelmaa tai ääneen luettua blogia muistuttavat äänitiedostot – tulivat yleiseen tietoisuuteen jo vuonna 2005, mutta maailmalla niiden suosio on räjähtänyt vasta viime vuosina.

Siitä voi syyttää älypuhelimia ja yhtä jännäripodcastia.

Aikaisemmin podcasteja piti ladata verkosta ja siirtää kuunneltavaksi mp3-soittimeen tai puhelimeen. Uusilla älypuhelimilla podcasteja on helppo tilata ja kuunnella.

Artikkeliin liittyvät

Podcasteja välittävässä Applen iTunes-kaupassa tilausten määrä ylitti miljardin vuonna 2013.

Sitten lokakuussa 2014 aloitti amerikkalainen Serial, josta tuli huippusuosittu: Serialin ensimmäisen kauden jaksoja on ladattu tähän mennessä yli 100 miljoonaa kertaa. Hiljattain toisen kautensa aloittanut Serial sai monet kokeilemaan podcasteja ensimmäistä kertaa.

”Serial sai uudet kuulijat huomaamaan, että podcasteja on”, sanoo Olli Sulopuisto.

”Ja kun he rupesivat etsimään lisää kuunneltavaa, oli paljon hyviä podcasteja valmiina odottamassa.”

Miksi podcastit sitten ovat niin ihania?

”Podcastit eivät ole samanlainen media kuin radio”, Sulopuisto sanoo. ”Radio on taustamedia, ja podcasteja kuunnellaan keskittyneesti.”

Keskittyminen johtaa erilaiseen kuulijasuhteeseen.

”Monet menestyneet ohjelmat ovat persoonavetoisia, ja niissä kestää tietyn amatööriyden ja lässytyksen, kun niistä tulee radiota vahvemmin olo siitä, että hengailee sen tyypin seurassa.”

Lisäksi podcastien aihekirjo on valtava. Se on kytköksissä podcastien tekemisen edullisuuteen.

Vaikka kiinnostuksen aihe olisi pieni ja omituinen, siitä voi nauhoittaa podcastin vaikka puhelimellaan ja se voi löytää kuulijoita.

”Podcastina on mahdollista kuulla ohjelmia, joita kukaan järkevä radiopomo ei ikinä ostaisi kanavalleen”, tiivistää Sulopuisto.

Ylen lähettämiä radio-ohjelmia voi kuunnella Areena-palvelusta, ja erityisesti puheohjelmia on tilattavana myös podcast-muodossa. Älypuhelimista kuunnellaan podcasteina paitsi uutisia, myös esimerkiksi Perttu Häkkisen ja Jari Sarasvuon puheohjelmia.

”Audio-on-demand, joko suoraan kuunneltuna tai tilattuna, on vielä lapsenkengissä verrattuna tv-ohjelmien katsomiseen”, sanoo Ylen yleisötutkija Outi Roivainen.

Tarjontaa on, mutta toistaiseksi suomalaiset eivät ole löytäneet sitä. Kuuntelu on kuitenkin kasvussa. Muun muassa Perttu Häkkisen suosituinta jaksoa on kuunneltu Areenasta lähes 16 600 kertaa. Vielä vuosi sitten Ylen suosituimpia äänisisältöjä oli kuunneltu 6 000 kertaa.

Lokakuussa Nelonen Media julkisti Supla-suoratoistosovelluksen, josta voi kuunnella muun muassa Suomipopin ja Radio Aallon ohjelmia. Supla ei kuitenkaan ole podcast-palvelu, sillä ohjelmia ei ladata kännykkään.

Mediayhtiöiden sisältöjä ei Sulopuiston listalta toistaiseksi löydy. Listaus on tehty palkatta, ja yksin Ylelläkin on satoja ohjelmia.

”En jaksa näpytellä niiden tietoja”, Sulopuisto tunnustaa.

Tärkeintä on koota yhteen niitä podcasteja, joita muuten olisi vaikeampaa löytää.

Sulopuisto toivoo, että listaus lisäisi yhteisön tuntua ja siten suomalaisten podcastien määrää. ”Kun perustin oman blogin joulukuussa 2002, en tiennyt muita suomalaisia bloggaajia”, hän kertoo.

”Joku muu oli lisännyt minut silloiselle [blogihakemisto] Blogilistalle. Siitä tuli sellainen olo, että herrajumala, en olekaan yksin. Oli helpompaa pitää blogia, kun tiedosti, että muitakin on olemassa.”

Pertti Nisonen
Olli Sulopuisto
Olli Sulopuisto
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat