Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenen elokuvaa, jotka jäivät mieleen vuodesta 2015

Helsingin Sanomien elokuvatoimittaja Veli-Pekka Lehtonen esittelee kymmenen tärkeää elokuvaa päättyvältä vuodelta.

Kulttuuri
 
Future Film
Vuoden hienoin elokuva? Ehkäpä. Charlotte Rampling näyttelee varmaotteisesti pääosaa elokuvassa 45 vuotta.
Vuoden hienoin elokuva? Ehkäpä. Charlotte Rampling näyttelee varmaotteisesti pääosaa elokuvassa 45 vuotta. Kuva: Future Film

Katson työkseni elokuvia ja tänä vuonna eteen osui useita hyviä elokuvia.

Listaan tässä kymmenen elokuvaa, jotka tekivät suurimman vaikutuksen vuonna 2015. Korostan samalla, että elokuvat eivät ole paremmuusjärjestyksessä vaikka.

1. 45 vuotta

Hieno elokuva, joka taitaa olla myös vuoden paras. Britti Andrew Haighin ohjaama perinteinen, vanhanaikainen draama kertoo vanhasta avioparista, joiden suhde joutuu kovaan myllerrykseen liiton 45-vuotispäivän aattona. Miehen menneisyydestä paljastuu tuolloin asioita, joista vaimo ei ole tietoinen.

Pääroolissa loistaa Charlotte Rampling, ja hänen vastanäyttelijänään on Tom Courtenay.

Haigh ohjaa vähäeleisesti, mutta yksityiskohtia ymmärtäen. Elokuvan alussa löytyvä nuoren naisen jäätynyt ruumis ankkuroi elokuvan teemat ajankulun vääjäämättömyyden ympärille. Mitä oli, mitä on ja mitä olisi voinut olla. Ja kuka pohjimmiltaan on tuo ihminen, jonka kanssa menin joskus naimisiin?

2. Spotlight
KERRY HAYES
Spotlight kertoo toimittajista työssään. Elokuva nähdään Suomessa teattereissa tammikuun lopussa.
Spotlight kertoo toimittajista työssään. Elokuva nähdään Suomessa teattereissa tammikuun lopussa.

Vuodenvaihteen elokuvalistat ovat aina jotenkin vinksallaan, etenkin Suomessa, sillä elokuvavuosi kulkee eri tahtia Suomessa ja maailmalla. Esimerkiksi amerikkalaisen Oscar-sesongin elokuvat esimerkiksi tulevat Suomeen jälkijunassa.

Yksi vuoden 2015 puhutuista yhdysvaltalaiselokuvista on Spotlight, joka saadaan Suomeen vasta tammikuun lopussa 2016. Se kertoo bostonilaisista toimittajista, jotka vuosituhannen vaihteessa paljastivat katolisen kirkon piilotelleen pappiensa seksirikoksia vuosikausia.

Tom McCarthyn ohjaus on yllättävänkin perinteinen, aluksi jopa tylsänkin oloinen. Elokuvassa kuvataan toimittajien työtä, tiedonhankintaa ja faktojen tarkistusta arkistoissa hyvinkin yksityiskohtaisesti. Tarina, jossa on useita päähenkilöitä ja tarinalinoja, pysyy kuitenkin McCarthyn ja leikkaaja Tom McArdlen näpeissä mainiosti. Isoissa rooleissa näyttelevät muun muassa Michael Keaton, Rachel McAdams, Mark Ruffalo ja Stanley Tucci.

3. Son of Saul
Future Film
Géza Röhrig (vas.) näyttelee pääosaa keskitysleirikuvauksessa Son of Saul.
Géza Röhrig (vas.) näyttelee pääosaa keskitysleirikuvauksessa Son of Saul.

Elokuvavuoden suuri, ja samalla myös kammottava, yllättäjä on tässä.

Unkarilaisen esikoisohjaajan László Nemesin elokuva Son of Saul kuvaa Auschwitzin tuhoamisleiriä luottovanki-Saulin kautta. Saul on sonderkommando, joka siivoaa kaasukammioita, pesee lattiat verestä ja hävittää ruumiiden tuhkaa. Sonderkommandot erotti muista vangeista se, että he saattoivat elää töitä paiskien muutaman kuukauden muita pidempään.

Holokaustista on tehty satoja elokuvia ja uhreista kerrottu monta kertaa koskettavasti, mutta Nemesin elokuva tuntuu jossain määrin ennennäkemättömältä. Kyse on siitä miten kameraa käytetään, mitä päätetään näyttää.

Elokuvan tehokeino on yksinkertainen mutta tehokas. Nemes työryhmineen pitää kameran pitkät ajat kiinni päähenkilön niskan takana. Kuva, ja samalla myös Saulin maailma, rajautuu näin klaustrofobisen ahtaaksi ja samalla kuvan ulkopuolelta kuultavat karmeudet nousevana esiin hyvin vaikuttavina. Elokuva on tulossa Suomessa ensi-iltaan maaliskuussa 2016.

4. Carol
WILSON WEBB
Carol on elokuva, jolle voi povata useita Oscar-ehdokkuuksia tammikuussa. Rooney Mara ja Cate Blanchett näyttelevät pääosia.
Carol on elokuva, jolle voi povata useita Oscar-ehdokkuuksia tammikuussa. Rooney Mara ja Cate Blanchett näyttelevät pääosia.

Kirjailija Patricia Highsmithin romaaniin perustava Carol on sekin kuluvan Oscar-sesongin suosikkeja, joka nähdään Suomessa valkokankailla helmikuun lopulla. Elokuva saa tammikuun puolivälissä hyvin todennäköisesti useita Oscar-ehdokkuuksia. Maailmanensi-illassa tämä Todd Haynesin ohjaus oli jo toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla.

Carol on kahden naisen tarina ja samalla se on kahden hienon näyttelijän elokuva, jossa myös epookki lavasteineen ja pukuineen on timanttia. Tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun New Yorkiin. Cate Blanchett näyttelee nimiosaa, hienoa räiskyvää rouvaa ja perheenäitiä, joka törmää tavaratalossa työskentelevään, varautuneeseen ja itseään etsivään Therese-neitiin, jota esittää Rooney Mara.

5. The Look of Silence
YLE
Optikko Adi selvittää murhatun veljensä tapausta elokuvassa Look of Silence.
Optikko Adi selvittää murhatun veljensä tapausta elokuvassa Look of Silence.

Ovatko Joshua Oppenheimerin Indonesiassa kuvaamat dokumentit tärkein yksittäinen elokuvahanke vuosiin? Mahdollisesti.

Tänä vuonna nähty The Look of Silence on Oppenheimerin Indonesia-dokumenteista toinen ja ehyempi kuin vuonna 2012 valmistunut The Act of Killing. Nyt Oppenheimer keskittyy yhden perheen tragediaan. Dokumenteissa Oppenheimer pureutuu Indonesian kauhun vuoteen 1965, jolloin sotilasjuntan aikana maassa murhattiin miljoona kommunistia tai sellaiseksi epäiltyä.

Oppenheimerin dokumentit ovat eräänlainen elokuvallinen totuuskomissio, jossa hiljaiset uhrit hakevat hyvitystä ja jossa murhaajat kuvailevat hirmutöitään hämmentävän yksityiskohtaisesti ja samalla myös mahtailevat vallallaan ja pelottavuudellaan. Oppenheimerin elokuvat ovat hatunnoston arvoisia myös siksi, että niiden valmistaminen on vaarallista. Molemmissa dokumenteissa suurin osa työryhmästä kulkee lopputeksteissä nimellä Anonymous eli nimetön.

Suomalaisittain on lisäksi kiinnostavaa, että The Look of Silencen pienenä osatuottajana on helsinkiläinen tuotantoyhtiö Making Movies. Yle esitti dokumentin vastikään televisiossa ja se on nähtävissä myös Ylen Areenassa.

6. Väkivallan vuosi
Cinema Mondo
Väkivallan loppu rikoselokuvassa näyttelevät Oscar Isaacs (vas.), Jessica Chastain sekä Albert Brooks.
Väkivallan loppu rikoselokuvassa näyttelevät Oscar Isaacs (vas.), Jessica Chastain sekä Albert Brooks.

Kertomus lämmitysöljykauppiaasta 1980-luvun New Yorkissa on yksi viime vuosien hienoista rikoselokuvista.

Amerikkalaiset eivät ymmärtäneet J. C. Chandorin rikoselokuvaa tuoreeltaan juurikaan, vaan jättivät sen esimerkiksi Oscar-palkintojen ulkopuolelle. Se on typerryttävä vahinko, sillä Chandorin elokuvassa – alkuperäisnimeltään muuten A Most Violent Year – miljöö, henkilöt ja moraaliteema ovat kaikki kohdallaan. Chandorin etu ohjaajana on myös siinä, että hän ymmärtää myös talouden mekanismeja, kartelleja ja tuloslaskelmia eikä pelkästään pyssyttelyä ja gansterien uhoa.

Isoissa rooleissa näyttelevät Oscar Isaacs, Jessica Chastain, David Oyewolo ja David Brooks.

7. Taxi Teheran
Cinema Mondo
Taxi Teheran on lähes kokonaan taksissa kuvattu elokuva. Tuulilasin läpi otetussa kuvassa ohjaaja Jafar Panahi kävelee sukulaistyttönsä kanssa.
Taxi Teheran on lähes kokonaan taksissa kuvattu elokuva. Tuulilasin läpi otetussa kuvassa ohjaaja Jafar Panahi kävelee sukulaistyttönsä kanssa.

Kaikki elokuvat ovat poliittisia, mutta toiset ovat poliittisempia kuin toiset. Kuten esimerkiksi iranilainen Taxi Teheran, jonka on tehnyt elokuvantekokiellossa kotimaassaan oleva käsikirjoittaja-ohjaaja Jafar Panahi.

Panahi ajaa elokuvassa mukamas taksia, jonka hän on muuttanut pop-up-elokuvastudioksi ja matkustajista piirtyy kuva teheranilaisesta elämänmenosta nyt. Samaan kuvaan mahtuu yhtä aikaa ryöväreitä ja filmihulluja, taikauskoisia hihhuleita ja ihmisoikeustaistelijoita.

8. Les Cowboys
Antoine Doyen
Les Cowboys kertoo kantrihenkisestä perheestä. Elokuvan alussa tytär katoaa tai oikeastaan karkaa ja isä aloittaa vuosien etsinnät.
Les Cowboys kertoo kantrihenkisestä perheestä. Elokuvan alussa tytär katoaa tai oikeastaan karkaa ja isä aloittaa vuosien etsinnät.

Elokuva, jota ei ole Suomessa vielä nähty. Ohjaajana on ranskalainen Thomas Bidegain. Bidegain on ohjaajana tuntematon, mutta käsikirjoittajana hyvinkin arvostettu. Hänen kynästään ovat lähteneet useat maanmiehensä Jacques Audiardin ohjaamat komeat elokuvat, kuten Profeetta ja Dheepan.

Esikoisohjauksessaan Bidegain turvaa western-perinteeseen kertoessaan ranskalaisesta isästä, joka lähtee etsimään kadonnutta, aikuisiän kynnyksellä olevaa tytärtään. Tytär on rakastunut, kääntynyt muslimiksi ja karannut ja lähtenyt maasta. Isä ei voi tätä hyväksyä, hänen on vaikea luopua tyttärestään. Tyttären etsintä kääntyy universaaliksi tarinaksi maailmojen kohtaamisesta.

9. Amy
Cinema Mondo
Dokumentti laulaja Amy Winehousesta on vuoden valioelokuvia. Kuvassa laulaja on ystävänsä Juliette Ashbyn (vas.) seurassa.
Dokumentti laulaja Amy Winehousesta on vuoden valioelokuvia. Kuvassa laulaja on ystävänsä Juliette Ashbyn (vas.) seurassa.

Dokumentti laulaja Amy Winehousesta nousi isoksi hitiksi heti maailmanensi-iltansa jälkeen Cannesissa toukokuussa. Eikä ihme, ohjaaja Asif Kapadian ja hänen työryhmänsä koostama dokumentti 27-vuotiaan kuolleesta laulajasta on tavattoman koskettava.

Elokuva nostaa ensinnäkin Winehousen ansaitsemalleen jalustalle, soulin ja jazzin klassikoiden, Ella Fitzgeraldin ja Dusty Springfieldin rinnalle. Hienosti leikatun dokumentin todellisia kultajyviä ovat kotivideot, joiden myötä Winehouse persoonana tulee hyvin lähelle katsojaa.

Kertovatko lauluntekijän lyriikat suoraan muusikon henkilökohtaisesta elämästä? Amy-dokumentin tekijöiden mielestä kyllä, sillä elokuvassa Winehousen laululyriikkaa käytetään häpeilemättä selittämään hänen elämäntarinaansa ja valintojaan.

Ja mistä sitten löytyy listan viimeinen elokuva?

10. Sicario
Nordisk Film
Emily Blunt on pääosassa Denis Villeneuven ohjaamassa Sicario-elokuvassa.
Emily Blunt on pääosassa Denis Villeneuven ohjaamassa Sicario-elokuvassa.

Elokuvavuoteen osui monia muitakin valopilkkuja, jotka eivät tälle listalle mahtuneet.

Steven Spielbergin Vakoojien silta oli mainio vakoiluelokuva, Pete Docterin animaatiossa Inside Out – mielen sopukoissa oli poikkeuksellista kekseliäisyyttä monin paikoin, uudessa Bondissa 007 Spectressä oli hyvin vangitseva avauskohtaus ja Alejandro González Iñárritun The Revenantissa nähtiin puhutteleva selviytymistarina ja komeita talvisia maisemia.

Listan kymmenenneksi nousee silti näiden ohi Denis Villeneuven ohjaama Sicario, huumerikostarina Meksikon ja Yhdysvaltain rajalta.

Elokuvassa Yhdysvaltain viranomaiset lähtevät hämärään operaatioon, tai oikeastaan sotaan, jossa tarkoitus pyhittää keinot. Pääosissa näyttelevät Emily Blunt, Josh Brolin ja Benicio del Toro. Tärkeä osa tunnelmaa on tarkkaan tehty, minimalistinen äänisuunnittelu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat