Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pian televisiossa: Jo Nesbøn ideaan perustuva Miehitetty-sarja on Norjan kallein ja suututti jo Venäjänkin

Suosittu dekkaristi keksi sarjan idean jo 2008, mutta Venäjän toimet Ukrainassa tekivät sarjasta odotettua ajankohtaisemman.

Kulttuuri
 
Aksel Jermstad
Henrik Mestad esittää Miehitetty-sarjassa pääministeri Jesper Bergiä ja Janne Heltberg valtiosihteeri Anita Ryggiä.
Henrik Mestad esittää Miehitetty-sarjassa pääministeri Jesper Bergiä ja Janne Heltberg valtiosihteeri Anita Ryggiä. Kuva: Aksel Jermstad

Norjan kaikkien aikojen kallein tv-sarja Miehitetty alkaa MTV3-kanavalla 5. tammikuuta. Norjassa Okkupert-nimellä tunnetun sarjan ensimmäinen jakso sai viime syyskuussa isomman yleisön kuin minkään muun draamasarjan, 663 000 katsojaa.

Kymmenosainen ja poikkeuksellisella 10 miljoonan euron budjetilla tehty poliittinen trilleri perustuu suositun jännityskirjailija Jo Nesbøn alkuperäisideaan.

Sarjasta kehkeytyi syksyllä myös ulkopoliittinen selkkaus.

Sarja sijoittuu lähitulevaisuuden Norjaan, jossa Norjan uusi ympäristötietoinen hallitus on päättänyt ottaa ilmastokriisin vakavasti ja korvata fossiiliset polttoaineet torium-pohjaisella ydinenergialla. Norja lopettaa öljyn ja kaasun tuotannon Pohjanmerellä, mistä seuraa energiakriisi Euroopassa. EU rohkaisee Venäjää valtaamaan Norjan.

Norjan pääministeri kidnapataan ja Venäjän lippu liehuu Oslossa. Norjalaisten on päätettävä, suostuako miehitykseen vai nousta vastarintaan.

Venäjän Oslon-suurlähetystö on tuomitsi sarjan tuoreeltaan elokuussa.

”Vaikka sarjan tekijät yrittävät korostaa, että juoni on fiktiivinen eikä sillä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, sarja kuvaa aivan oikeita maita, ja valitettavasti Venäjälle on langennut hyökkääjän rooli”, uutistoimisto Bloomberg siteerasi Venäjän lausuntoa.

"On sääli, että toisen maailmansodan päättymisen 70. juhlavuotena käsikirjoittajat ovat unohtaneet, että Neuvostoliiton armeija vapautti Pohjois-Norjan natsimiehityksestä ja nyt päättäneet pelästyttää kylmän sodan hengessä, että uhka tulee idästä", lausunto jatkui.

Myös venäläinen media tarttui sarjaan.

TV2-kanavan draamatuotannosta vastaava johtaja Christopher Haug kertoi elokuussa norjalaiselle Aftenpostenille yllättyneensä reaktioista.

”Tämä ei ole yritys olla dokumentaarinen tai kuvata todellisuutta”, Haug sanoi.

”Tapahtumat ovat keksittyjä eivätkä ne vastaa todellisuutta, ei Norjan eikä Venäjän, saati sitten Norjan ja EU:n tai Norjan ja Yhdysvaltojen välisissä suhteissa."

Sami Kero
Kirjailija Jo Nesbø.
Kirjailija Jo Nesbø.

Jo Nesbø on kertonut haastatteluissa keksineensä sarjan idean jo kauan ennen kuin Venäjä valtasi Krimin.

”Kun ehdotin ideaa pari vuotta sitten, minulle sanottiin, että se on vähän kaukaa haettu”, Nesbø sanoi Guardianin haastattelussa viime keväänä.

Venäjän toimet Ukrainassa ovat sittemmin tehneet sarjasta ajankohtaisen.

Sen lisäksi, että Venäjä ja Norja kilpailevat Arktiksen hallinnasta, Venäjän toimia Krimillä on pelästytty erityisesti Baltiassa.

Marraskuussa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puhui Pohjoismaiden puolustusministerien kokouksen yhteydessä Venäjän lisääntyneestä aggressiivisuutta Baltian ja Itämeren alueella.

”Elämme vaarallisemmassa maailmassa, jossa on enemmän epätasapainoa ja turvattomuutta”, Stoltenberg sanoi.

Sarjassa Venäjä valtaa Norjan ilman sotaa, ja norjalaiset saavat säilyttää elämäntyylinsä. Teemaksi nousee se, miten kansa reagoi.

Samanlaisia kysymyksiä on pohtinut muun muassa ranskalaiskirjailija Michel Houellebecq tänä syksynä suomennetussa romaanissaan Alistuminen. Siinä Ranskan ottaa haltuunsa islamistinen puolue.

Guardianin haastattelussa Nesbø sanoi skandinaavien ottavan asiat annettuina.

”Mieti vaikka Jugoslaviaa 1990-luvulla – demokraattinen maa oikealla polulla, ja Slobodan Miloševićilta kesti vain kuusi kuukautta viedä se sisällissotaan”, Nesbø sanoi.

Nesbølle Miehitetyssä on kyse kuitenkin myös jostain henkilökohtaisesta.

”Sota on osa minun henkilökohtaista historiaani, ja useampi romaaneistani käsittelee Norjan miehitystä toisessa maailmansodassa”, Nesbø kertoo sarjan tuotantoon osallistuneen ranskalaissaksalaisen Arten sivulla.

Nesbø kertoo hänen isänsä tehneen yhteistyötä natsien kanssa ja taistelleen itärintamalla punaista armeijaa vastaan. Hänen äitinsä perhe oli mukana vastarintaliikkeessä. Kun Saksa marssi Norjaan vuonna 1940, suurin osa norjalaisia ajatteli pragmaattisesti ja mukautui, Nesbø sanoo.

”Olen kysynyt itseltäni monesti, miten minä ja oma sukupolveni olisi silloin toiminut”, hän jatkaa.

Se on kirjailijan mukaan Miehitetyn keskeinen kysymys: ”Miten me reagoimme miehitykseen, joka ei juurikaan vaikuta arkeemme eikä kajoa etuoikeuksiimme?”

Sen takia sarjassa ei Nesbøn mukaan ole kyse Venäjästä vaan Norjasta demokraattisena maana.

Nesbø itse ei ole mukana sarjan tuotantotiimissä.

”Olen liian kova kontrollifriikki”, hän perustelee Arten sivuilla.

Sarjan on tuottanut ruotsalainen Yellow Bird, joka on muun muassa Wallander-tv-elokuvien ja Stieg Larssonin Millennium-trilogian takana.

Sarja on myyty Suomen lisäksi Iso-Britanniaan, Saksaan, Ranskaan, Ruotsiin, Tanskaan, Islantiin ja Alankomaihin.

Alen Grujic
Miehitetty-sarja alkaa MTV3-kanavalla ensi viikolla.
Miehitetty-sarja alkaa MTV3-kanavalla ensi viikolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat