Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liisankadun popstudiossa ei juuri kuultu poppia

Kulttuuri
 

Kruununhaan Liisankadulta radioidut Popstudio ja Jazzstudio olivat suoria noin kolmen vartin mittaisia konsertteja, joissa esiintyivät vuosina 1972–1977 monet rockin ja jazzin suomalaiset huiput. Molemmat sarjat olivat myös hentoja merkkejä kulttuurisesta muutoksesta.

”Aika radikaalia se oli aluksi, mutta nuorisoa ei voinut ohittaa”, sanoo Erkki Lehtola, joka toimitti ja juonsi kaikista Ylen Popstudiosta noin puolet eli syksystä 1972 kevääseen 1974.

Lehtola arvelee, että ajatus sarjamaisesta Popstudiosta olisi syntynyt keväällä 1972 jossain tuotantopalaverissa – ja hän saattoi olla juuri se, joka ajatuksen esitti.

Mukaan taustatueksi saatiin Ylen jazzohjelmista vastannut Matti Konttinen, vaikka Popstudion kanssa vuorotellutta Jazzstudiota juonsi ja toimitti ensimmäiset kaksi vuotta Matti Poijärvi.

Lehtola ja Poijärvi muistelevat, että yhtyeet saivat valita vapaasti oman ohjelmistonsa, eikä halukkaista ollut pulaa. Kohtuullisesti korvattu suora radiolähetys parhaaseen ilta-aikaan oli kahden radiokanavan Suomessa ainutlaatuinen tilaisuus, suoranaista ylellisyyttä.

Ensimmäisessä Popstudiossa esiintyi tiistaina 12. syyskuuta 1972 Jussi & The Boys ja ensimmäisessä Jazzstudiossa tiistaina 26. syyskuuta 1972 säveltäjä Kari Kompan orkesteri, mutta molempien ohjelmien nauhat ovat kadonneet.

”Sekä Popstudio että Jazzstudio olivat selkeästi yhtyesarjoja”, kertoo Erkki Lehtola, joka toimitti ja juonsi kaikista Ylen Popstudiosta noin puolet eli syksystä 1972 kevääseen 1974

Se saattaa selittää varsinaisten lauluntekijöiden ja laulusolistien vähäisen edustuksen – sekä sen, että Popstudiossa ei esitetty nimestään huolimatta juuri nimeksikään poppia.

”Voi olla, että ainakin minä pyrin Ylen linjaa mukaillen myös sivistämään ja valistamaan kuuntelijoita.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat