Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkistoaarre 1970-luvulta julki: konserttilevyllä mukana ennen kuulemattomia taltiointeja Wigwamista Tasavallan Presidenttiin

Turkulainen Svart Records julkaisee ensi vuonna 24 historiallisesti arvokasta konserttialbumia. Yleisradion Liisankadun studiohallissa taltioiduissa livekonserteissa esiintyy 1970-luvun keskeisimpiä rockin ja jazzin tekijöitä. Suurta osaa kappaleista ei ole julkaistu koskaan aiemmin.

Kulttuuri
 
Leif Öster / Yle Arkisto
Liisankadun studio oli entinen Suomen Filmiteollisuuden elokuvahalli. Ylen viimeisessä Popstudio-sarjan konsertissa esiintyi toukokuussa 1977 Mike Westhues Band, jossa soittivat ja lauloivat Dave Lindholm (vas.), Mike Westhues, Tiitta Spout, Zape Leppänen, Make Lievonen ja Heikki Hiekkala.
Liisankadun studio oli entinen Suomen Filmiteollisuuden elokuvahalli. Ylen viimeisessä Popstudio-sarjan konsertissa esiintyi toukokuussa 1977 Mike Westhues Band, jossa soittivat ja lauloivat Dave Lindholm (vas.), Mike Westhues, Tiitta Spout, Zape Leppänen, Make Lievonen ja Heikki Hiekkala. Kuva: Leif Öster / Yle Arkisto

”Omasta osuudestani antaisin arvosanaksi ehkä seiska miinuksen, mutta en hylkäisi”, sanoo kitaristi Hasse Walli Pasilan Radiotalossa – ja vaikuttaa huojentuneelta.

Ensimmäiset levytyksensä viisikymmentä vuotta sitten tehnyt Walli on soittanut monenlaisissa yhteyksissä ja yhtyeissä, mutta myöntää, että tämä hetki jännitti silti ennakkoon.

Ja jännitti se meitä muitakin pieneen huoneeseen ahtautuneita todistajia.

Walli sai nyt vuonna 2015 Pasilassa kuunneltavakseen ensi kertaa arkistonauhalta sitä vuoden 1972 Wallia, jonka vakava auto-onnettomuus oli pudottanut suomalaisten rockkitaristien ykkösketjusta puulaakisarjan pohjille.

”Se oli rankkaa, sillä soitto loppu seinään”, kertaa hän keikkamatkalla syyskuussa 1969 sattunutta kolaria, jossa häneltä katkesivat vasemman kyynärvarren eli varsinaisen soittokäden molemmat pitkät luut.

”Siinä se sitten roikkui löysänä”, pudistelee Walli päätään ja heiluttaa malliksi kättään, jota pidettiin vuosikausia kasassa teräskiskoilla ja ruuveilla.

Rio Gandara / HS
Hasse Walli ja Zeus soittivat Popstudiossa tuotantoselosteen mukaan marraskuussa 1972.
Hasse Walli ja Zeus soittivat Popstudiossa tuotantoselosteen mukaan marraskuussa 1972.

Wallin paluu ykkösketjuun onnistui, kuten nyt tiedämme.

Mutta hänen juuri kuulemastaan vuoden 1972 Zeus-yhtyeestä se ei vielä alkanut, sillä käsi oli kolmen vuoden jälkeen puolikuntoinen ja toista leikkausta vailla. Vai olisiko Wallin improvisoivasti rockaavasta kvartetista ollut ajan mittaan enempäänkin?

Sitä voidaan arvioida ensi vuonna, jolloin vuosikymmeneksi unohtunut nauha julkaistaan ensi kertaa levynä. Eikä Wallin johtaman Zeus-yhtyeen suora radiokonsertti ole ainoa Ylen arkistosta kaivettu harvinaisuus.

Turkulainen Svart Records julkaisee vuonna 2016 peräti 24 konserttialbumia, joilla esiintyy monta 1970-luvun keskeistä rockin ja jazzin tekijää – Tasavallan Presidentistä Wigwamiin sekä Jukka Tolosesta ja Eero Koivistoisesta Edward Vesalaan.

Puolet julkaistavista konserteista kuului ohjelmasarjaan Popstudio ja puolet sarjaan Jazzstudio. Kumpaakin tehtiin syyskuusta 1972 toukokuuhun 1977 Kruununhaan Liisankadulla, Ylen suuressa hallimaisessa studiossa. Arki-iltaisin radioituja ja pienen yleisön todistamia studiokonsertteja oli 63, joista nauha on yhä tallella ainakin 49:stä.

Svart aikoo julkaista melkein kaikki tallella olevat Popstudion ja Jazzstudion konsertit sekä lp-levyinä että cd-levyinä. Hanke lienee laajin Ylen historiassa. Arkiston harvinaisuuksista on koottu muutamia cd-antologioita, mutta ei sarjana eikä varsinkaan tässä mittakaavassa.

”Historiallista arvoa lisää, että kolmasosa konserttien kappaleista on sellaisia, joita ei ole julkaistu koskaan missään eikä millään levyllä”, kertoo Svart Recordsin Tomi Pulkki.

”Lisäksi mukana on useita yhtyeitä, jotka eivät ehtineet levyttää koskaan mitään.”

Rio Gandara / HS
Juha Nikulainen (vas.) ja Tomi Pulkki (oik.) ovat etsineet nauhoja julkaisusarjaansa Yleisradion arkistosta jo kolmatta vuotta. Erkki Lehtola oli vuonna 1972 alkaneen Popstudio-konserttisarjan ensimmäinen toimittaja ja juontaja.
Juha Nikulainen (vas.) ja Tomi Pulkki (oik.) ovat etsineet nauhoja julkaisusarjaansa Yleisradion arkistosta jo kolmatta vuotta. Erkki Lehtola oli vuonna 1972 alkaneen Popstudio-konserttisarjan ensimmäinen toimittaja ja juontaja.

Kaikki Liisankadun nauhat kuullut Pulkki uskookin, että levysarjat tulevat täydentämään suomalaisen rockin sekä varsinkin jazzin varhaishistoriaa.

”Kannattaa muistaa, että 1970-luvulla levyjä ei tehty nykyaikaisella vaivattomuudella: ei ollut kevyttä ja halpaa tekniikkaa, ei omia studioita, ei omia levy-yhtiöitä. Siksi monen bändin levyura jäikin yhteen tai korkeintaan kahteen albumiin.”

Pulkki ja Juha Nikulainen ovat valmistelleet Liisankatu-sarjoja jo kolmatta vuotta. Ja nyt on varmaa, että ensimmäiset kahdeksan albumia – neljä rockia ja neljä jazzia – julkaistaan helmikuun lopussa.

”Työmäärä on ollut melkoinen, sillä ohjelmatiedot ovat olleet puutteellisia muusikkoja ja päiviä myöten. Kukaan ei varmaan ajatellut, että oli tekemässä kulttuurihistoriaa”, sanoo Nikulainen.

Hän on joutunut myös hankkimaan julkaisuluvan jokaiselta ohjelmissa soittavalta ja laulavalta muusikolta. Heitä on perikuntineen noin 200.

”Muusikot ovat olleet yleensä vähintään yhtä innostuneita kuin me ja muistelleet lämmöllä käyntiä Liisankadulla. Monet ovat myös halunneet kuulla 40 vuoden takaisen nauhan myös ennakkoon, ihan vain uteliaisuudesta”, Nikulainen kertoo.

”Ja nämä ovat olleet tässä työssä niitä parhaimpia, korvaamattomampia hetkiä.”

Kuten nyt Hasse Wallin kanssa.

Walli antaa mieluusti julkaisuluvan sekä Zeus-yhtyeelleen että sitä seuranneelle Piirpauke-yhtyeelle. Se esiintyi Jazzstudiossa toukokuussa 1975, puoli vuotta ennen ensilevyään.

Itse asiassa Piirpaukkeella ei ollut ohjelmaa lähetettäessä edes tietoa levytyssopimuksesta, mutta ohjelman jälkeen oli.

Tarinan mukaan Love Recordsin tuottaja Atte Blom kuuli kiertotietä Liisankadun lähetyksestä ja tarjosi apuaan.

Ja loppu onkin sitten historiaa kuuluisine Konevitsan kirkonkelloineen, josta kuullaan tulevalla Piirpaukkeen Liisankatu-levyllä varhainen, oleellisesti erilainen versio.

Rio Gandara / HS
Nauhoitusten tuotantoselosteet osoittavat, keitä konserteissa oli soittamassa.
Nauhoitusten tuotantoselosteet osoittavat, keitä konserteissa oli soittamassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat