Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuvateatteri Orionin yhteislaulunäytökset vetävät täysiä saleja – ja jatkuvat pian Frozenilla ja Moulin Rougella

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti on tuonut elokuvanäytöksiinsä yhteislaulua, esilaulajia ja jopa leipämurusadetta. Niillä eväin arkistoteatterin sali on usein täynnä.

Kulttuuri
 
Yhteislaulunäytökset vetävät saleja täyteen – tältä meno salissa näyttää
Yhteislaulunäytökset vetävät saleja täyteen – tältä meno salissa näyttää
Arkistoteatteri Orionin yhteislaulunäytökset ovat myyneet liki poikkeuksetta loppuun. Miten näytös eroaa tavallisesta elokuvaillasta ja mitä salissa oikein tapahtuu? Toimittaja: Antti Berg, kuvaus: Jukka Gröndahl, leikkaus: Janne Elkki

Mitä ihmettä elokuvan päähenkilöt tekevät valkokankaan ulkopuolella?

Ennen näytöksen alkua elokuvateatteri Orionissa 70-luvun Grease-musikaalielokuvan pääpari Danny ja Sandy kävelee täyden katsomon eteen ja alkaa laulaa. Sen jälkeen elokuva alkaa ja yleisö huutaa ja hurraa kovaan ääneen. Kun kankaalla hahmot alkavat laulaa, Danny, Sandy ja yleisö laulelevat hyväntuulisesti mukana.

Meneillään on sing-along-näytös eli yhteislaulunäytös, jollaiset ovat myyneet Orionissa liki poikkeuksetta loppuun. Oikeastaan Danny ( Sampo Marjomaa ) ja Sandy ( Molly Moonstone ) ovat esilaulajia, jotka ovat mukana innostamassa yleisöä laulamaan.

Katja Koivu-Pirhonen on ystävänsä Hilla Gouldin kanssa tullut katsomaan yhtä suosikkielokuvistaan.

Grease on maailman ihanin juttu. Se on nähty aika monta kertaa musikaalina, dvd:llä ja jossakin elokuvissakin aikaisemmin.”

Gould on vienyt ystävänsä ensikertalaisena sing-along-näytökseen. Hän itse on käynyt sellaisissa jo pari kertaa ja nauttinut tunnelmasta.

”Näissä on sellainen mahtava yhteisöllinen tunne ihan eri lailla kuin muissa leffoissa. Alkuun porukka lähtee ehkä hitaasti liikkeelle, mutta sitten on ihan mieletön yhteislaulu ja fiilis.”

Jukka Gröndahl / HS
Danny eli Sampo Marjomaa ja Sandy eli Molly Moonstone toimivat Orionissa Grease-musikaalielokuvan esilaulajina.
Danny eli Sampo Marjomaa ja Sandy eli Molly Moonstone toimivat Orionissa Grease-musikaalielokuvan esilaulajina.

Uudet katsojat ovat olleetkin tavoitteena, sanoo apulaisjohtaja Kirsi Raitaranta Orionia pyörittävästä Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista (Kavi). Hän vastaa muun muassa instituutin esitystoiminnasta.

Raitarannan mukaan Kavissa on lisätty viime vuosina sing-alongien tyyppisiä elokuvanäytöksiä, joissa tapahtuu elokuvan näyttämisen lisäksi jotakin.

Viime vuonna musikaalielokuva Sound of Music veti täysiä katsomoja, samoin nyt syksyn ohjelmistossa esitetyt piirroselokuva Pieni Merenneito ja highschool-musikaali Grease.

”Aloite Sound of Musicin sing-along-näytöksiin tuli alkujaan yleisöltä”, Raitaranta kertoo.

Katsojat hakevat teatterista muutakin kuin pelkkää elokuvaa laajakankaalta.

”Tänä päivänä korostuu elokuvan yhteisöllinen merkitys. Yksin kotona elokuvaa katsoessa ei saa sellaista kokemusta kuin osallistumalla tällaiseen näytökseen.”

Elokuvanäytösten yhteydessä on ollut muutakin tavallisesta poikkeavaa kuin yhteislaulua. Greasessa yleisöä innoittivat elokuvan mukaisesti pukeutuneet esilaulajat.

Orionin kestosuosikkeihin kuuluvaa 70-luvun kulttielokuvaa Rocky Horror Picture Show’ta on esitetty tänä vuonna erikoisnäytöksenä. Siellä muutamien fanien joukko on esittänyt kankaan edessä tapahtumia elokuvan hengen mukaisesti pukeutuneena.

Rocky Horror Picture Show’n näytökset ovat tosin hyvin omanlaisiaan. Niissä hahmojen mukaan pukeutumisen lisäksi toimitaan tietyn kaavan mukaan, kuten heitetään paahtoleipää ja suojaudutaan sanomalehden alle elokuvan tapahtumien tahdissa.

Orionissa myös on järjestetty muun muassa kinokonsertteja, joissa mykkäelokuvan musiikki on soitettu teatterissa elokuvan taustalle.

Tällaisten tapahtumien ohella esityskausilla on monia vakisarjoja, kuten kino klassikko ja kuukauden elokuva. Mainoskielellä Orion on uusien sarjojen konseptoinnin lisäksi brändännyt perinteisiä esityssarjojaan.

Näin esimerkiksi mykkäelokuvan yleisöä on onnistuttu tavoittamaan paremmin, Raitaranta kertoo.

”Työ on kaksijakoista. Meidän ydintehtäväämme ovat elokuvahistorian peruskivet, elokuvaharvinaisuuksia ja laatuelokuvaa esittelevät sarjat. Osa niistä vetää hyvin, osa ei, mutta kaikkien niiden esittäminen on tärkeää. Sen oheen haetaan ohjelmaa, joka tuo suurempia yleisöjä.”

Kun uutta yleisöä on tapahtumien ja sarjojen myötä tullut, heihin on ollut helppo pitää yhteyttä esimerkiksi Facebookin avulla.

”Kun ei olla kaupallinen yritys, niin meillä ei ole suunnatonta markkinointibudjettia. Sosiaalinen media on mahtava, sitä kautta löydetään asiakkaat nopeasti, ja ihmiset löytävät meidät.”

Työ on tuottanut tulosta. Kavin katsojakeskiarvot ovat kasvaneet viime vuosina. Pohjoismaisissa arkistoteattereissa katsojamäärän keskiarvo on 50 tai vähän yli, Raitaranta kertoo.

Vuonna 2014 Kavilla oli katsojia näytöksissään keskimäärin 54, ja marraskuun loppuun mennessä keskiarvo oli noin 60 katsojaa. Lukuun on laskettu 216-paikkaisen Orionin lisäksi myös noin 700-paikkaisessa Bio Rexissä järjestetyt näytökset.

Orionin kevään sing-along-näytökset: animaatioelokuva Frozen su 14.2. klo 13.30 ja su 21.2. klo 16 sekä draamaelokuva Moulin Rouge pe 11.3. klo 20.30 ja pe 29.4. klo 19.

Oikaisu 30.12.2015 kello 15.45: Greasen naispäähenkilön nimi oli kirjoitettu muutaman kerran väärin. Naispäähenkilö on etunimeltään Sandy, ei Sally.

Jukka Gröndahl / HS
Danny eli Sampo Marjomaa ja Sandy eli Molly Moonstone toimivat Orionissa Grease-musikaalielokuvan esilaulajina.
Danny eli Sampo Marjomaa ja Sandy eli Molly Moonstone toimivat Orionissa Grease-musikaalielokuvan esilaulajina.
Jukka Gröndahl / HS
Katja Koivu-Pirhonen (vas.) ja Hilla Gould tulivat Greasen esitykseen laulamaan mukana.
Katja Koivu-Pirhonen (vas.) ja Hilla Gould tulivat Greasen esitykseen laulamaan mukana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat