Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hotellihuone säpäleiksi ja Vantaalle putkaan – Motörheadin ensimmäinen Suomen-keikka oli jäädä viimeiseksi

Motörheadin Lemmy kävi Suomessa kymmeniä kertoja, mutta usein kerrotut tarinat 1960-luvun vierailuista ovat todennäköisesti legendaa.

Kulttuuri
 
Tapio Vanhatalo
Lemmy Kilmister kirjoitti nimikirjoituksen fanin rintaan Lappeenrannan raviradalla elokuussa 1982.
Lemmy Kilmister kirjoitti nimikirjoituksen fanin rintaan Lappeenrannan raviradalla elokuussa 1982. Kuva: Tapio Vanhatalo

Maanantaina kuollut Motörheadin kantava voima Ian ”Lemmy” Kilmister kävi Suomessa kymmeniä kertoja. Mutta mikä oli niistä ensimmäinen?

Totuus on hieman mutkikas selvittää, sillä legendoista liikkuu paljon legendoja.

Nuori Lemmy pääsi rockuransa alkuun Rockin’ Vickers -yhtyeen kitaristina 1960-luvun puolivälissä. 1960-luvun alaviitteeksi jäänyt Rockin’ Vickers teki Suomessa kaksi pitkää kiertuetta, jotka ulottuivat Rovaniemelle ja Tornioon asti.

Vuosikymmeniä on elänyt tarina, jonka mukaan parikymppinen Lemmy olisi ollut mukana Rockin’ Vickersin Suomen-kiertueilla.

Tarina perustuu huhuihin ja Suosikki-lehdessä 1980-luvulla julkaistuihin väärinkäsityksiin, sanoo Live in Finland -kirjan kirjoittaja Mikael Huhtamäki.

Lemmy liittyi Rockin’ Vickersiin sen ensimmäisen Suomen-kiertueen jälkeen vuonna 1966. Loppuvuodesta 1967 Suomessa taas kiersi yhtyeen triokokoonpano, jossa Lemmy ei enää ollut mukana.

”Ainuttakaan Lemmyn kuvaa, nimmaria tai nimimainintaa ei ole löytynyt aikalaislähteistä Suomesta. ’Muistikuvia’ Lemmyn täällä vierailusta 60-luvulla on alkanut ilmaantua vasta 80-luvun alussa muutaman lehtijutun perusteella”, Huhtamäki sanoo.

Sekaannus on ymmärrettävä, sillä Lemmystä on olemassa valokuva, jossa hän on pukeutunut saamelaisasuun. Lapinpuvut olivat kuitenkin tuliaisia yhtyeen ensimmäiseltä Suomen-kiertueelta, ja kuva on otettu Englannissa. Lisäksi yhtyeessä soitti ennen Lemmyä eli Ian Kilmisteriä tämän kaimamies Ian Holbrook – joka esiintyy esimerkiksi HS:n lehtijutussa 1965 pelkällä etunimellään.

Mitään epäselvyyttä ei sen sijaan ole siitä, että Lemmy saapui Suomeen juhannuksena 1979.

Motörhead oli julkaissut ensimmäisen suurteoksensa Overkillin maaliskuussa 1979. Vielä suhteellisen tuntematon bändi oli kiinnitetty juhannuksen Punkarock-festivaalille Punkaharjulle.

Paikalla oli myös Hurma-pienlehden toimitus. Nuoret lehdentekijät kävelivät bussiin ja kysyivät haastattelua, jonka Lemmy myönsikin. Mainio amatöörihaastattelu jäi kesken, kun Hurriganes alkoi soittaa ja Lemmy siirtyi katsomaan Hurriganesin keikkaa.

Motörheadin ensiesiintymistä maassamme todistanut yleisö ei osannut arvostaa näkemäänsä.

Ilmeisesti kaksipäiväinen juhlinta ei sovi suomalaiselle ruumiinrakenteelle. Kun Motorhead 11 maissa tuli lavalle oli osa yleisöstä jo poistunut. Kun MH aloitti suurin osa lähti meneen ja onhan MH aika paljon vaativampaa kuin joku Solid Senders. Motorhead on perin heviä. Äänivalli on suorastaan reiätön. Ei siitä paljon sävyjä erota, mutta ei ole tarkoituskaan. On se silti jotenkin melodista. Lemmyn raakkuva laulu sopii kuin nappi napinreikään”, kirjoitti Hurma-zinen Petri Vestelin, jota haastattelun teossa oli auttamassa Jumbo Nättilä.

Mutta tästä Motörheadin ensimmäinen Suomen-reissu vasta alkoi.

Punkaharjun ”reiätön äänivalli” ei ollut Motörheadille mieleen, vaan surkea äänentoisto sai soittajat tuhoamaan vuokrakaluston. Myös hotellihuoneet saivat perinteisen rock’n’roll-käsittelyn.

Jossain vaiheessa järjestäjät huomasivat tuhotyöt. Hurjimmissa versioissa Motörheadin kiertuebussia jopa ajettiin takaa ympäri Suomen, mutta se taitaa olla liioittelua.

Tieto tuhotusta omaisuudesta kuitenkin päätyi eteenpäin. Motörhead pidätettiin Helsinki–Vantaan lentoasemalta, ja nuori tulokasyhtye pääsi kertaheitolla valtakunnanuutisiin.

”Englantilaiselle pop-yhtyeelle äkkilähtö Suomesta”, otsikoi HS 27. päivänä kesäkuuta 1979. ”Sisäministeriön ulkomaalaistoimisto kehotti tiistaina kuutta pop-muusikkoa poistumaan maasta. Vantaan poliisiputkassa hellepäiviä viettänyt Motorhead-yhtye saatettiin poliisien valvonnassa sopivaan lentokoneeseen. Muusikoiden hotellihuoneiden seinät oli mm. voideltu voilla ja irtaimisto hajotettu”, HS kirjoitti.

Motörhead selvisi seikkailusta ilman maahantulokieltoa ja lähetti vuotta myöhemmin Suomen poliisille kohteliaat terveiset Ilta-Sanomien toimittaja Rita Tainolan välityksellä.

Motörheadin marraskuussa 1981 soittamalla Jäähallin keikalla yhtye oli uransa ehdottomalla huipulla, minkä todistaa aiemmin samana vuonna julkaistu No Sleep ’Til Hammersmith -livelevy.

Vesa Oja HS
Motörheadin marraskuussa 1981 soittamalla Helsingin jäähallin keikalla yhtye oli uransa ehdottomalla huipulla. Kuvassa yleisöä.
Motörheadin marraskuussa 1981 soittamalla Helsingin jäähallin keikalla yhtye oli uransa ehdottomalla huipulla. Kuvassa yleisöä.

Yhtye oli kuitenkin jo rakoilemassa. Kitaristi ”Fast” Eddie Clarke riiteli bändin kanssa niin rajusti, että ehti jo lentää Lontooseen. Clarke saatiin houkuteltua Helsinkiin, ja hän erosi bändistä vasta toukokuussa 1982.

Jäähallilla Motörhead tarjosi huikean keikan, jota järjestäjät yrittivät sabotoida sytyttämällä saliin valot ”turvallisuussyistä”.

Yleisöllä menee entistä lujempaa, viranomaiset pelkäävät mellakkaa ja uhkaavat keskeyttää konsertin. Jäähallin kattovalot sytytetään yleisön rauhoittamiseksi”, kirjoitti Markku Fagerlund HS:ssä.

Valot tietenkin pilasivat Motörheadin näyttävän valoshow’n, mikä sai Lemmyn vaatimaan valojen sammutusta kiroillen.

Jäähallit vaihtuivat 1980-luvun mittaan yhä pienempiin kyläjuhliin. Lappeenrannan raviradalla 1982 bändi soitti niin kovaa, että Ilta-Sanomien mukaan ”Motörhead kuului Neuvostoliitossakin”.

Tapio Vanhatalo
Motörhead esiintyi Lappeenrannan raviradalla sateisessa ilmassa vuonna 1982. Samalla keikalla esiintyivät Popeda ja Sleepy Sleepers.
Motörhead esiintyi Lappeenrannan raviradalla sateisessa ilmassa vuonna 1982. Samalla keikalla esiintyivät Popeda ja Sleepy Sleepers.

Tunnelma yhtyeessä oli muuttunut apeaksi kuin kesäinen sade. ” ’Olen jo 37-vuotias enkä tahdo kuolla’, Lemmy miettii synkkänä seuratessaan sadetta hotellihuoneensa ikkunasta”, Ilta-Sanomat kirjoitti Lappeenrannan keikkaa edeltävistä tunnelmista.

Sakari Viika
Motörhead esiintyi Helsingin Lepakkoluolassa huhtikuussa 1984.
Motörhead esiintyi Helsingin Lepakkoluolassa huhtikuussa 1984.

Lemmyn kiertue tietenkin jatkui vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Heinäkuussa 1985 urheiluseura Pellon Ponsi oli kiinnittänyt vetonaulaksi Motörheadin. Yhtye ilmestyi paikalle sovitusti, mutta lava oli sille liian pieni ja sulakkeet väärät. Lavaa ryhdyttiin kiireesti suurentamaan, mutta erään paikallisen mukaan Pellon ”terveyskeskus olisi pitänyt pimentää”, jotta yhtyeen vahvistimille olisi saatu tarpeeksi sähköä.

Pellon Ponsi ei ollut muutenkaan tehnyt taustatöitään kovin huolellisesti. Kun neuvottelut lavajärjestelyistä polkivat paikallaan ja ”muusikot alkoivat jäykistyä”, Motörhead vaati neuvottelujen notkistamiseksi ruotsalaista Absolut-votkaa.

Tällainen vaatimus oli järjestäjille ennen kuulumaton. ”Ennenkin on annettu lopputili sellaisille esiintyjille, jotka ovat tulleet päissään lavalle. Emme me voi ruveta ostamaan viinaa soittajille”, Pellon Ponnen edustaja kommentoi tuolloin Lapin Kansalle torniolaislehden mukaan.

Keikka jäi soittamatta. ”Yhtyeen rekat karistivat Pellon pölyt renkaistaan ja jättivät järjestäjät hämillisinä pyörittelemään vasaroita ja sulakkeita”, Ilta-Sanomat kirjoitti.

Kiertueen toinen keikka Närpiössä soitettiin onnistuneesti, sillä närpiöläiset lupasivat toimittaa yhtyeelle riittävästi viskiä ja olutta.

Motörheadin ja Suomen liitto taltioitiin kesällä 1988, kun Motörhead äänitti Ahveniston moottoriradalla toisen livelevynsä Nö Sleep At All. Heikohko levy ei oikaissut Motörheadin laskusuhdannetta, ja sen julkaisusta sukeutui oikeustaistelu levy-yhtiön kanssa.

Aallonpohjasta Motörhead palasi hiljalleen jäähallisarjaan ja esiintyi Suomessa lähes vuosittain kesäfestivaaleilla ja toisinaan pienemmissä, toisinaan isommissa saleissa. Eräs harvinainen merkkipaalu nähtiin Turun Ruisrockissa 2004, jolloin Lemmy nousi lavalle vanhan yhtyeensä Hawkwindin kanssa.

Elämänsä kolmanneksi viimeisen keikkansa Lemmy soitti Helsingin Jäähallissa Suomen itsenäisyyspäivänä.

Martti Peltonen
Lemmy oli juhlatuulella jo hotellissa keikkaa edeltävänä iltana Lappeenrannassa vuonna 1982. Lemmy vietti illan ravintola Villimiehessä pelaamassa rulettia. Ravintolassa Lemmy jakoi muutamalle rahapulaansa valittaneelle lappeenrantalaisnuorelle ilmaiset backstagepassit, joiden avulla keikalle livahti isompikin taksillinen juhlijoita.
Lemmy oli juhlatuulella jo hotellissa keikkaa edeltävänä iltana Lappeenrannassa vuonna 1982. Lemmy vietti illan ravintola Villimiehessä pelaamassa rulettia. Ravintolassa Lemmy jakoi muutamalle rahapulaansa valittaneelle lappeenrantalaisnuorelle ilmaiset backstagepassit, joiden avulla keikalle livahti isompikin taksillinen juhlijoita.
Vesa Oja / HS
Motörheadistä pitivät hevarit, punkit, hipit ja hämyt. Se löysi uusia kuulijoita sukupolvesta toiseen. Kuvassa yleisöä helsingin jäähallin keikalla marraskuussa 1981.
Motörheadistä pitivät hevarit, punkit, hipit ja hämyt. Se löysi uusia kuulijoita sukupolvesta toiseen. Kuvassa yleisöä helsingin jäähallin keikalla marraskuussa 1981.
Sakari Viika
Lemmyä haastateltiin Ilta-Sanomiin vuoden 1984 Suomen-kiertueen yhteydessä. Alkuperäinen kuvateksti kuuluu: ”Muut eivät vanhassa bändissä halunneet jatkaa vanhaa Motörhead-menoa, Lemmy Perustelee Moottoripään uutta miehistöä. Soittajat vaihtuvat, mutta raskas tyyli säilyy vakaasti.”
Lemmyä haastateltiin Ilta-Sanomiin vuoden 1984 Suomen-kiertueen yhteydessä. Alkuperäinen kuvateksti kuuluu: ”Muut eivät vanhassa bändissä halunneet jatkaa vanhaa Motörhead-menoa, Lemmy Perustelee Moottoripään uutta miehistöä. Soittajat vaihtuvat, mutta raskas tyyli säilyy vakaasti.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat