Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikko Matti Vanhanen: jo Aleksis Kiven Rajamäen rykmentti näytti, että muukalaisia solvaavat vain harvat – mutta äänekkäästi

Kulttuuri
 

”Kaikki veljekset eivät suinkaan suhtautuneet paikkakunnalta toiselle vaeltavaan Rajamäen rykmenttiin kielteisesti”, entinen pääministeri ja nykyinen keskustan puolueryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo.

Hän puhuu Aleksis Kiven romaanista Seitsemän veljestä (1870) ja siitä, miten Kivi näki moninaisuuden. Tumma maankiertäjäperhe saa teoksessa osakseen vierautta ja muukalaisuutta kohtaan tunnetun epäluulon, ylenkatseen ja jopa vihan.

Vanhanen näkee Rajamäen rykmentin kohtalossa yhteyden maahanmuuttajien vastaanottoon nykyajan Suomessa. Ensimmäisen kerran hän puhui tästä asiasta Aleksis Kiven päivän juhlassa viime lokakuussa Nurmijärvellä. Hänen puheensa on julkaistu kokonaisuudessan Bibliophilos-lehden numerossa 4/2015.

”Niin, Rajamäen rykmentin kautta Kivi kuvaa suhtautumista vähän erilaisiin ihmisiin”, Vanhanen muotoilee nyt. ”Mutta erityisesti haluan nostaa esille sen, että oikeastaan vain Juhani ja Eero heittelevät ilkeyksiä.”

Juhani on veljessarjan vanhin ja järjenjuoksultaan jähmein, Eero puolestaan nuorin ja nokkelin.

”Ilmeisesti juuri nokkeluutensa tähden Eero ei aina kykene pitämään kaikkea sisällään, vaan innostuu”, Vanhanen tulkitsee Suomen kirjallisuuden ja suomalaisen itseymmärryksen perusteosta.

”Eero on tässä pilkkaamisvaiheessa vielä kovin nuori poika, ehkä juuri teini-iän ylittänyt.”

Toisin sanoen kuopuksen suu toimii nopeammin kuin hänen aivonsa. Sanan säilä viuhuu.

Kivi on todennäköisesti ensimmäinen ilmaisun ”vihapuhe” käyttäjä Suomessa. Se esiintyy hänen näytelmässään Nummisuutarit (1864).

Seitsemässä veljeksessä Kivi kykenee muutamalla lauseella kuvaamaan veljesten erilaista suhtautumista vieraisiin”, Vanhanen ihastelee. ”Simeoni kutsuu heitä alun alkaenkin ihmisiksi ja antaa kuulua hiljaisen enemmistön mielipiteen Juhanin ja Eeron ennakkoluuloisista solvauksista.”

Näin Simeoni älähtää veljilleen Kiven teoksessa: Voi te ilkeenalaiset, te kalmukit ja koirankuonolaiset. Eihän enää rauhallinen matkamieskään pääse kunniallisesti ohitsemme tiellä. Voi te rosvot!

Romaanin lopussa veljekset tekevät sovinnon kaikkien kanssa. Suureen sovintojuhlaan he kutsuvat myös Rajamäen rykmentin.

Solvaamisen ja sovinnon väliin mahtuu kymmenen vuotta Impivaarassa. Miten ihmeessä korvessa kaukana muista voi oppia yhteiskunnan jäseneksi?

”Nähdäkseni siellä tapahtuu itsekasvatus”, Vanhanen sanoo. ”Veljekset kehittyvät siellä vähitellen.”

Häntä harmittaa se, että Impivaara ja impivaaralaisuus on muuttunut nimenomaan sivistyksen kääntöpuolen synonyymiksi –”vaikka Impivaarahan on kehitystarina!”, kuten Vanhanen innostuu.

Hän puhuu Impivaarasta oppilaitoksena, joka tarjoaa veljeksille kasvamisen polun, itsestään vastuunottamisen, oman toimeentulon järjestämisen ja työnteon kautta. Kyse on selviämisestä.

”Tämä johdattaa veljekset siihen tarpeeseen, että pitää myös pystyä sivistämään itseään”, Vanhanen sanoo. ”Syntyy lukemisen tarve.”

Vanhasen mukaan lukeminen nähtiin Aleksis Kiven aikaan porttina ja avaimena siihen, että ylipäätään saa hyväksynnän yhteiskunnassa.

Entä nyt?

”Uskon, että vastuun ottaminen ja omasta toimeentulostaan huolehtiminen luovat normaali-ihmiselle edistymisen tarpeen, johon kuuluu myös halu ryhtyä kehittämään itseään”, Vanhanen muotoillee.

”Minulle tämä on tietysti tuttu aihe jo Santeri Alkiosta, joka puhui maahengestä: kokemalla sen ymmärtää itsensä sivistämisen tarpeelliseksi.”

Kiven veljekset sivistävät itseään Impivaarassa peräti kymmenen vuotta.

”Se oli pitkä tie tervehdyttävään vaikutukseen”, Matti Vanhanen sanoo. ”Mutta nykyään kaikki on tiivistynyt. Ehkä vuosi tai pari nykyaikana riittäisi.”

Muusta yhteiskunnasta irrottautumista Kiven veljesten tavoin Vanhanen ei suosittele omaan aikaamme.

Sirpa Räihä / HS
Matti Vanhanen
Matti Vanhanen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat